ThinkPad X1 Tablet 3. generace (recenze)

15. 9. 2021 | 0

Jak už jsem v recenzi Yogy 9 14ITL zmiňoval, měl jsem možnost vyzkoušet i ThinkPad X1 Tablet 3. generace, což je zařízení připomínající malý AIO počítač, ale má vlastní baterii a dá se k němu magneticky připojit klávesnice. Na úvod musím říct, že jsem na něj byl dost zvědavý, ale po nějaké době práce s ním mohu říct, že nejsem cílová skupina pro takové věci. Neříkám, že dotykové ovládání a stylus jsou špatná volba, ale osobně radši vidím konvertibl a slibně vypadají i „skládačky“ (jako třeba ThinkPad X1 Fold), který se, doufám, dostane mně nebo někomu z kolegů na krátký test.

Ještě než se začnu rozepisovat o tomto all-in-one do tašky, tak si dovolím upozornit, že jsem měl předsériový kus, takže některé, zejména softwarové, neduhy se u ostré verze vyskytovat nebudou.

Konfigurace a parametry:

  • CPU: Intel Core i5-8350U (4 jádra 8 vláken, 1,7GHz)
  • RAM: 8 GB
  • GPU: Intel UHD Graphics 620
  • Displej: 13″ 3:2 QHD+ (3 000 x 2 000 dpi), 400 nit, podpora vícedotekového ovládání, krycí sklo Corning Gorilla Glass
  • HDD: Samsung 256GB NVMe
  • Bezdrátová konektivita: LTE, Wi-Fi 5 a Bluetooth 4.2
  • Kamera: 2MPx přední, 8MPx zadní
  • Konektorová výbava: 2× USB-C 3.1 s Thunderbolt 3, kombinovaný 3,5mm jack
  • Čtečka paměťových karet: microSD + nano SIM
  • Baterie: 42Wh Li-pol
  • Rozměry: 30,4 × 22,6 × 1,44 cm s klávesnicí, tloušťka bez klávesnice 8,9 mm
  • Hmotnost: 1,3 kg s klávesnicí a perem, 925 g jen s perem, 19 g pero samotné (obsahuje AAAA baterii)

Vybalení a první pohled

Balení tentokrát neskrývá žádné dárkové kazety nebo tak něco, jedná se o prostou kartonovou krabici, jejíž výplň je uzpůsobená plochému designu zařízení a potřebě přibalit pár věcí, jako je aktivní dotykové pero, klávesnice a samozřejmě hromádka papírů, kterou stejně nikdo nečte. Vzhledem ke konektorové výbavě postrádám v balení alespoň prostou redukci USB-C na USB-A, ale je též možné, že ke mně tato drobnost pouze nedoputovala či nebyla přibalena k předsériovým kusům.

Co se vzhledu týká, tak už slovo „tablet“ je asi dostatečným popisem – nikde nic a ve předu dotykový displej. No dobrá, to trochu přeháním, ale zas tak moc ne, protože při pohledu na starší kousky řady ThinkPad X… s přídomkem Tablet, tak měly přeci jen blíž k dnešním konvertiblům než tabletům.

Takže co tu máme? Černou 13″ placku, která má po stranách pár tlačítek, šuplík na paměťovou kartu a SIM kartu, pár (ano, ve smyslu pouhé dvojice) USB-C a výstup na sluchátka, tolik ke zběžnému ohledání. Podrobnější prohlídka odhalí vyklápěcí stojánek, kterým se dá tablet postavit do poloh od téměř svislé, ale nepříliš stabilní, po mírně nadzvednutý (jakoby podložený) horní okraj čili polohu užitečnou při kreslení pomocí přiloženého dotykového pera. A když zmiňuji pero, tak jeho držák lze zasunout do výřezu na pravé straně.

Jak se s tou plackou vlastně pracuje?

ThinkPad X1 tablet patří k zařízením, která můžete roztrhnout vedví a nic špatného se nestane, teda za předpokladu, že ho trháte, když je připojená klávesnice…
Celý trik spočívá v magnetickém připojení klávesnice ke spodku zařízení, což nám ve výsledku dá něco na způsob notebooku s normální klávesnicí, na jakou jsme u ThinkPadů zvyklí, tedy bez numeriky, zato s touchpadem i TrackPointem a samozřejmě podsvícením kláves (což samozřejmostí ve světě tabletů není), a na které se stejně jako u jiných ThinkPadů velmi příjemně píše.

Ale asi si říkáte, proč jsem zařízení s připojenou klávesnicí nazval „něco na způsob notebooku“. Pravděpodobně nejvíc proto, že u notebooku jsme zvyklí, na těžiště v základně, tedy v klávesnici a pro stabilitu nevyžaduje vyklopení stojánku a už vůbec ne nastavení určitého úhlu sklonu displeje, který nemusí vždy vyhovovat. Stojánek tohoto zařízení sice umožňuje postavení do různých poloh, ale vzhledem k absenci těžké základny má své limity, například kolmo k podložce vám tento tablet rozhodně stát nebude, stejně tak nereálná poloha připomínající přivření notebooku.

Další specifickou vlastností tohoto zařízení je, že všechny podstatné komponenty jsou v displeji a klávesnice je opravdu jen klávesnice, tato konstrukce přináší výhody v podobě kompaktnosti, pro kterou nazývám toto zařízení all-in-one počítačem do tašky, ale stejně jak u all-in-one řešení se i zde jedná o kompromis zejména v oblasti výkonu, protože všechny komponenty se tísní v relativně malém pouzdru.

Byť se mi zmíněné vlastnosti nelíbí, tak se nejedná o vady návrhu, za kterou považuji mnou často zmiňované vyvedení chlazení k pantu displeje, ale jsou to prostě vlastnosti dané konstrukcí, se kterými se při koupi ThinkPad X1 Tabletu (či kteréhokoliv jiného 2v1 tabletu) musí počítat.

Ale ať jen nekritizuju… Pochválit musím možnost doplnit chybějící porty pomocí USB-C redukcí či dokovacích stanic. Porty podporují krom nabíjení a připojení běžných USB zařízení také video výstup a díky Thunderboltu jsou možnosti připojení příslušenství ještě větší.

Osobně bych viděl využití tohoto zařízení buď pro výkonově nenáročnou práci spojenou s častým cestováním, u kterého bych si ale dal pozor na stabilitu, protože třeba cuknutí vlaku může při málo vyklopeném stojánku způsobit pád zařízení. Jako další možnost se nabízí použití coby doplněk výkonného stolního počítače, který slouží k prezentaci výsledků práce klientům, kdy se využije jak možnost sklopit tablet kousek nad stůl, tak i možnost snadno dělat poznámky o požadovaných úpravách pomocí dotykového pera. Když píšu o peru, které se díky svému průměru drží lépe než třeba tenká pera schovaná v tělech konvertiblů, tak se rovněž nabízí využití spíše uměleckého ražení (buď jen jako skicák, kdy se náčrty pak dále upravují a dodělávají na výkonnějším železe, nebo možná i jako kreslířův hlavní stroj, zde ovšem záleží na nárocích na další úpravu obrazu a na HW požadavcích používaného softwaru).

Tip: Dlouhodobé zkušenosti s 2v1 zařízení v seriálu zde.

Zařízení rovněž disponuje dotykovým ovládáním a čtečkou otisků prstů, ale nějak se mi je nepodařilo zprovoznit. Prostě jak jsem hned na začátku psal, jedná se o předsériový kus a – ač jsem doposud měl i s takovými testovacími kousky dobré zkušenosti – u tohoto se mi prostě nepodařilo ovladače zmíněných funkcí rozchodit. Na druhou stranu, byť se nefunkčnost dotykového ovládání může zdát jako závažný nedostatek, tak díky uchycení pera na pravé straně a tedy jeho snadné dostupnosti mi běžné dotykové ovládání nijak nescházelo, s čtečkou otisků to bylo horší, ta mi chybí všude, kde není, protože zadávání hesla nemám rád ani na klávesnici, ani na dotykovém displeji…

Displej a reproduktory

Co bych vám o nich tak řekl, na jedno budete rádi koukat, druhé už ne tak rádi poslouchat…

Na kvalitní displeje jsme si u většiny výrobků Lenovo asi zvykli, tento není žádnou výjimkou a s dobrými pozorovacími úhly, jasem 400 nitů a rozlišením QHD+ opravdu není nač si stěžovat.

Zato reproduktory, to je jiná, jejich základním problémem je, že aby slušně hrály, tak potřebují místo, kterého se u tohoto zařízení komponentám zrovna moc nedostává, takže pokud chcete slušný zvuk, raději připojte sluchátka.

Testy výkonu aneb čas na mučení a možná i pečení…

Je na čase podívat se na to, co tento tablet nabízí po výkonové stránce, nabídka moc velká není, ale zařízení také ne, takže je to asi v pořádku. Zase na druhou stranu vzhledem ke kompaktnosti a tedy nedostatku místa uvnitř musím pochválit výdrž baterie, se kterou jsem se sice na výrobcem udávaných 9,5 hodiny nedostal, ale výsledek přes 7,5 hodiny považuju při svém stylu používání za velmi slušný a nabití za přibližně hodinu a půl také.

Soubory výsledků z PCMarku a 3DMarku zde.

Co se teplot týká, tak k pečení samozřejmě dochází a řekl bych, že by bylo divné, kdyby ne, hlavně když vezmeme v úvahu tloušťku zařízení a dostupné průduchy pro cirkulaci vzduchu. Za zmínku ovšem stojí také fakt, že se v zátěži projeví jedna z výhod konstrukce tabletu pro uživatele a to, že klávesnice má stále pokojovou teplotu a rozpaluje se jen „placka“ s displejem. Pro teplotní test jsem opět použil Cinebench.

 

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky