ThinkPad X13 Gen2 foto 15

ThinkPad X13 Gen 2: první pohled

17. 1. 2022 | 2

Už pár týdnů testuji v reálném provozu ThinkPad X13 Gen 2, tedy novou (druhou) generaci 13″ kompaktního pracovního notebooku do firem. Poslední týdny byly – nejen kvůli svátkům – poměrně hektické, a tak se k prvnímu pohledu a následné recenzi dostávám až teď. Za tu dobu téměř každodenního používání jsem však nasál spoustu dojmů a o ty první bych se s vámi chtěl podělit dnes v prvním pohledu.

Co je ThinkPad X13? A co nového přináší Gen 2?

ThinkPad X13 je vlastně nástupce 12″ ThinkPadů X – jedná se o kompaktnější alternativu ke klasickým korporátním ThinkPadům T (tedy notebookům se vším zabezpečením, odolností a centrální správou, kterou podniky očekávají), ty ale nejsou dostupné v menší velikosti než 14″. První generace ThinkPadu X13 vzala tělo ThinkPadu X280, které nabídlo kritizované, zbytečně široké rámečky displeje, přidala nové procesory, rámečky zúžila a osadila větší, 13″ displej. Druhá generace, ThinkPad X13 Gen 2, kterou si popisujeme dnes, už ale přichází se zcela novým provedením – nejedná se o klasický „refresh“, ale zcela nový model s novým tělem. Tělo už je plně přizpůsobené pro 13″ obrazovku s poměrem stran 16:10 a zohledňuje všechny aktuální nové trendy v rodině ThinkPad, což nekončí pouze displeji s poměrem stran 16:10, ale pokračuje v mírně upraveném designu nebo vylepšeném ozvučení.

Vybalení a první dotyky

ThinkPad X13 Gen 2 vám dorazí ve velmi kompaktní papírové krabici, která je ekologická, jak to jen jde – vše (kromě sáčku, ve kterém je notebook zabalený) je z recyklovaného papíru. V balení de facto nenajdeme ani kousek plastu, ani lepenku. Popravdě to na mě působí svěže a pozitivně.

Když notebook vybalíme, příliš mnoho překvapení se nekoná – máme před sebou kompaktní, tradiční ThinkPad, který se na první pohled liší snad jen mírně světlejší barvou povrchu, který není zcela černý, ale spíše mírně do šeda, s matnou, „měkčenou“ povrchovou úpravou příjemnou na dotyk. Ve srovnání s předchozími generacemi si budete skoro jistě myslet, že je víko displeje tlustší. Ve skutečnosti tomu tak ale není (i když nějaký zlomek milimetru rozdílu tam být může). Víko je totiž z profilu méně vrstvené, a tak jendoduše působí tlustší – zatímco u předchozí generace byla záda víka tenčí, hloubku navyšovala další vrstva rámečku okolo displeje. U X13 Gen 2 jsou obě vrstvy spojené do jedné, která tak opticky vypadá tlustší. Má to ale své důvody – když nahlédnete do specifikace, zjistíte, že víko je nově čistě plastové, bez speciálních materiálů či příměsí, což je popravdě trochu zklamání (konstrukce je tak napůl ThinkPad T, napůl ThinkPad L). Víko je stále pevné, tam žádnou kritiku nemám, jen trochu víc pruží.

Jakmile jsem začal s notebookem manipulovat, dostavily se klasické „ThinkPadovské“ dojmy – základna je kovová, pevná, panty víka jsou rovněž kovové, masivní, nabídnou plynulý chod a lze je otevřít do plných 180°. X13 si ale zachovává už několik let trvající problém 12″ řady – víko při větším rozevření svou hranou tlačí do podložky a nadzvedává zařízení (což ještě umocňuje tlusté provedení víka).

Dodám ještě, že se mi na pohled velice líbí nový design – je tentokrát opět uhlazenější, všechny plochy jsou čistší, líbí se mi i nová, tmavě šedá barva, ze které opticky vystupují tmavší prvky, jako je klávesnice, touchpad nebo vypínač. Pozitivně hodnotím taky nové provedení a umístění reproduktorů, které jsou po vzoru všech nových zařízení na líci základny směrem k uživateli, v tomto případě mezi panty víka displeje. Vedle lepšího zvuku, který neudusíte podložkou, velmi dobře vypadají (jejich mřížka je totiž protažená do celé plochy – samotné reproduktory sice zabírají jen kousek, ale ucelená plocha působí dobře na pohled, podobně jako u starších notebooků ThinkPad), prostor nad klávesnicí je smysluplně (alespoň opticky) využitý.

Dodám, že na některých trzích lze zakoupit X13 Gen 2 – podobně jako některé další modely ThinkPadů – v celohliníkovém, tmavě kovově šedém provedení, které vypadá velmi zajímavě. U nás to však možné není.

Další zkušenosti

Přestože nechci zacházet do detailů, přeci jen je tohle první pohled a ne kompletní recenze, která přijde brzy, chtěl bych zmínit pár dalších postřehů a zkušeností, které jsem nasbíral.

K designu se pojí několik poznámek, které bych rád zmínil a rozvedu je v detailu až v recenzi. Jak jsem zmínil, ThinkPad X13 Gen 2 přichází jako zcela nový model, tedy také s úplně novým tělem a designem, který odpovídá aktuálním trendům v rodině ThinkPad. Nový design nemění jen barvu, ale také pár dalších detailů, které mohou být pro někoho zásadní. Tlačítka TrackPoinu jsou nově téměř zarovnaná do jedné plochy. Na první pohled to vypadá jako hrůza, ale po pár dnech si zvyknete na jemnější rozdíly a mělčí stisk a prsty se přizpůsobí. Dnes mám naopak problém, když si sednu k X280, nebo X1 Carbon Gen 6, protože na mě najednou tlačítka TrackPointu působí „humpolácky“ – příliš hluboký stisk, který ve mně vyvolává pocity, že jsou méně přesná.

Také klávesnice si prošla pár změnami. Podobně jako tlačítka TrackPointu, i klávesnice dostala menší zdvih. I zde následuje několikadenní zvykání, po kterém jsem si více oblíbil mělčí klávesnici oproti těm předchozím, hlubším, z podobných důvodů jako u tlačítek TrackPointu. Kromě toho je také její zvukový projev příjemnější, jakoby přesnější (pokud to dává nějaký smysl – mám na zvukový projev klávesnice poměrně přísné požadavky). Drobnější změny jsou pak v grafice a tvaru kláves – maličko se změnily piktogramy na klávesách a horní řada se zaoblila, kdy ještě lépe opticky tvoří celky dělené do bloků.

Co se mi moc líbilo, je přihlašování přes infračervenou kameru, kdy kamera ještě reaguje na přítomnost u notebooku a umí jej automaticky zamknout, případně uspat a později opět probudit a přihlásit – nejenže je to velmi pohodlné a efektivní, působí to navíc velmi futuristicky. Potěšila mě taky čtečka otisků prstů, která je nově vestavěná ve vypínači nad klávesnicí, ThinkPad se tak inspiroval u ThinkBooku a je to jedině dobře. Čtečce nechybí ani diodový ukazatel kombinovaný s diodou stavu notebooku (bílá indikuje stav, zelená připravenou čtečku, oranžová chybu čtečky nebo snímání).

Po vzoru klasických korporátních řad nabízí ThinkPad X13 Gen 2 (na rozdíl od řady X1) stále dokovací konektor na levé straně, takže jej zadokujete do klasické mechanické dokovací stanice ThinkPad.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky