CES22 ThinkBook Plus Gen3 1x1

CES 2022: ThinkBook se dvěma displeji, ThinkCentre neo

5. 1. 2022 | 0

S další várkou pracovních zařízení, tentokrát určených pro živnostníky a malé a střední podniky, se vytasilo Lenovo v Las Vegas na veletrhu spotřební elektroniky CES 2022. Nechyběly nové ThinkBooky, zcela nová řada ThinkCentre a šikovné příslušenství.

ThinkBook Plus Gen 3: Když jeden displej nestačí

Pokud si vzpomínáte, existoval v dávných dobách notebook, který měl dva displeje a grafický tablet v opěrce zápěstí. Jednalo se o 17″ ThinkPad řady W. Když jsem poprvé viděl ukázku ThinkBooku Plus Gen 3, okamžitě jsem si na tenhle netypický notebook vzpomněl. Zbrusu nový ThinkBook Plus Gen 3 totiž přichází s podobným konceptem, jen na něj jde trochu jinak, dalo by se říci moderněji – základním stavebním kamenem je 17,3″ ultra širokoúhlý displej s poměrem stran 21:10, který celé zařízení roztáhne do stran. No a potom do pravé části základny vložíme plnohodnotný 8″ displej s dotykovým ovládáním a podporou přesného pera. Najednou máme k dispozici obrovskou pracovní plochu nad klávesnicí, která úplně vybízí pro práci s více okny najednou (zde se skvěle hodí vylepšené funkce připínání oken ve Windows 11), tu pak ještě obohacuje de facto grafický tablet včetně displeje. Fantazii se meze nekladou, ale určitě se dá malý displej využít následovně:

  • Místo pro panely nástrojů z komplexních aplikací (grafické, modelovací, stříhací), které pak nezabírají prostor na displeji hlavním
  • Místo pro zápisky, přičemž online konference nerušeně běží na velké obrazovce
  • Editace nebo retuš obrázků, čemuž napomůže elektronické pero, které můžete vylepšit o aplikaci pro výběr a porovnávání barev, ColorKing Plus
  • Obrazovku lze použít pro rozšíření zobrazení během úprav textu, kdy text může pokračovat na druhém displeji
  • Na druhý displej si můžete umístit zástupce často používaných aplikací a mít je tak stále po ruce
  • Displej se může proměnit v kalkulačku; lze dokonce nastavit, aby se automaticky zobrazovala kalkulačka v určitých aplikacích (např. Excel)
  • Na obrazovce můžete zrcadlit displej svého telefonu

ThinkBook Plus Gen 3 je výkonný notebook. Pochlubit se může 12. generací procesorů Intel Core řady H, až 32 GB LPDDR5 RAM nebo až 2TB SSD úložištěm. Dále nabízí:

  • Hlavní displej o úhlopříčce 17,3″ (zabírá 90 % plochy těla, rámečky jsou opravdu tenké), ultra širokoúhlým poměrem stran 21:10, rozlišením 3 072 × 1 440 bodů při obnovovací frekvenci 120 Hz, jasem až 400 nitů, podporou Dolby Vision a samozřejmě redukcí modrého světla
  • Druhý 8″ displej má skleněný povrch a rozlišení 800 × 1 280 bodů
  • Vestavěné elektronické pero s aplikací ColorKing Plus a knihovnou barev Pantone
  • Chytrý vypínač s vestavěnou čtečkou otisků prstů
  • Infračervenou Full HD webovou kameru s fyzickou krytkou
  • Reproduktory Harman/Kardon s certifikací Dolby Atmos
  • Připojení Wi-Fi 6E pro rychlý a stabilní přenos dat
  • Podsvícenou klávesnici a skleněný clickpad

ThinkBook Plus Gen 3 se dvěma displeji pořídíte začátkem léta od zhruba 40 000 Kč.

Nová generace ThinkCentre: řada neo

Lenovo si uvědomuje, že nedávný zrychlený přechod způsobu fungování zapříčiněný světovou pandemií se významně dotkl živnostníků a malých a středních podniků, kteří s počítačovou transformací bojují. Stolní počítač může být v mnoha případech tím správným řešením díky vyššímu potenciálnímu výkonu, nižší úvodní investici, možnosti dodatečných úprav a obecně snazší správě.

Nová rodina pracovních stolních počítačů pro novou generaci podnikatelů si říká ThinkCentre neo, nabízí stylový, minimalistický design, přitom moderní vzhled s dekorací připomínající okrasný kámen terazzo. Počítače nabízí široké možnosti připojení a vylepšení pro online schůzky. Nechybí systém zabezpečení ThinkShield. Obalové materiály zužitkovávají plasty z moře, zařízení jako takové obsahuje recyklovaný obsah a materiály bez barviv.

V řadě ThinkCentre neo Lenovo uvádí trojici modelů:

  • ThinkCentre neo 70t je model formátu tower, který je navržený pro tvůrce vyžadující vysoký výkon, vývojáře, nebo kohokoliv jiného, kdo pracuje s komplexními aplikacemi a workflow. Nabídne až 128 GB DDR5 RAM, grafickou kartu až nVIDIA GeForce RTX 3060 Ti, s níž přichází také platforma nVIDIA Studio, 2TB HDD a/nebo 1TB SSD úložiště. Díky Smart Cable můžete okamžitě propojit dva počítače a pracovat na obou s jednou obrazovkou. Funkce Smart Storage zase umožní automatickou zálohu dat a přístup k nim odkudkoliv.
  • ThinkCentre neo 50s je počítač formátu SFF (menší tower). Díky objemu pouhých 7,4 litrů se jedná o velmi kompaktní desktop, nechybí energetická certifikace EPEAT Gold, 5. generace inteligentního chlazení a také certifikace nízké hlučnosti od TÜV. Balení je vyrobeno z plastů z oceánů, samotné zařízení pak bez barviv.
  • ThinkCentre neo 30a 24 představuje stolní počítač All-in-One (tedy vše v jednom – celý počítač se ukrývá v displeji) s 23,8″ Full HD obrazovkou s poměrem stran 16:9 a širokými pozorovacími úhly. Audio dodal proslulý Harman, webová kamera je pak vysouvací, a tak ji snadno schováte. Online schůzky vylepší manažer schůzek s umělou inteligencí, který nabídne překlad v reálném čase, přepis hlasu na text, titulky, editor poznámek a také integraci hlasové asistentky Amazon Alexa. Lenovo Smart Appearance potom vylepší váš obličej a rozmaže pozadí.

Řada ThinkCentre neo bude k dostání na jaře od 23 000 Kč v závislosti na modelu a konfiguraci.

Vylepšené ThinkBooky

ThinkBook 13x Gen 2 vznikl ve spolupráci s Intelem. Má tloušťku menší než 13 mm, hmotnost pouze 1,21 kg a celohliníkové provedení, díky čemuž splňuje kritéria pro certifikaci Intel Evo, k čemuž patří také rychlá odezva, okamžité probuzení, dlouhá výdrž na baterii, rychlé nabíjení a podpora pro inteligentní spolupráci. Notebook nabídne nejnovější 12. generaci procesorů Intel Core řady U, jasný 13,3″ displej o poměru stran 16:10 s velmi tenkými rámečky (poměr obrazovky k tělu je více než 91 %) a volitelným dotykovým ovládáním. Nechybí klávesnice, která využívá celé plochy základny, 56Wh baterie a senzory okolního osvětlení, které ovládají jas displeje. K notebooku lze dokoupit unikátní bezdrátovou nabíječku, která nabije notebook 65 W a zároveň nabízí 10W vestavěnou nabíječku Qi pro vaše ostatní zařízení, typicky mobilní telefon.

ThinkBook 14 a 16 Gen 4+ budou k dispozici ve velké škále konfigurací, od základních modelů s nižší cenovkou, až po vysoce výkonné mašiny. Všechny nabízí tenčí design a přechod na displeje s poměrem stran 16:10 s ještě menšími rámečky. 14″ model nabídne až 90Hz 2,8K displej (2 880 × 1 800 bodů), větší 16″ model pak 120Hz panel s rozlišením 2 560 × 1 600 bodů a hardwarovou kalibrací barev. V obou případech lze notebooky osadit grafikami nVIDIA GeForce RTX. Nad displejem volitelně najdeme Full HD infračervenou kameru pro pohodlnější přihlašování a detekci přítomnosti uživatele. Také touchpad se zvětšil, má nyní pohodlný skleněný povrch, přičemž reproduktory Dolby Atmos nabídnou skvělý zvukový zážitek u filmu, hudby i audio konference.

Unikátní ThinkBook 13x Gen 2 se bude prodávat na jaře od zhruba 32 000 Kč, bezdrátová nabíječka k němu vás odlehčí o přibližně 6 000 Kč. ThinkBook 14 Gen 4+ bude k dostání na jaře od zhruba 25 000 Kč, větší model ThinkBook 16 Gen 4+ pak od zhruba o tisícovku dráž.

ThinkBook příslušenství

Batoh ThinkBook Plus Gen 3 Sling Backpack je odolný a stylový zároveň, disponuje materiály, které odolají i nepříznivému počasí, pohodlný polstrovaný ramenní popruh a spoustu (i skrytých) kapes.

Představena byla také dvojice myší – ThinkBook Rechargeable Mobile Mouse, tedy bezdrátová dobíjecí myš na cesty, a také ThinkBook Rechargeable Performance Mouse, bezdrátová, taktéž dobíjecí, tentokrát však plně ergonomická myš. Obě podporují spárování s až dvěma Bluetooth zařízeními, jejich snadné přepínání, nabíjení skrze USB-C port a nastavitelnou citlivost až 2 400 DPI.

Obě myši budou k dostání na jaře za cenu kolem 1 200 Kč, batoh pak za zhruba 2 000 Kč.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky