Lenovo IdeaCentre AIO 5 27IMB05 foto 08

Lenovo IdeaCentre AIO 5 27IMB05: designové All-in-One (rychlý pohled)

29. 7. 2021 | 0

Už je to delší dobu, co jsme se naposledy zabývali počítači All-in-One (tedy „vše v jednom“ – počítač vestavěný v monitoru). Je to škoda, protože Lenovo je v této kategorii nekorunovaný král, obzvláště v České republice, nicméně pravdou také je, že na poli těchto počítačů velké posuny nenastávají – počítače vypadají v podstatě pořád stejně, nabízí různé úhlopříčky, design, samozřejmě každý rok aktuální procesory.

IdeaCentre AIO 27IMB05 mě ale zaujal. Jednak svým designem, který je elegantní a díky kovovým prvkům se opravdu povedl (o tom více v další části článku), ale také několika (volitelnými) vychytávkami, které nabízí a díky kterým má o poznání vyšší užitnou hodnotu, než by se mohlo na první pohled zdát.

Nicméně plnohodnotnou recenzi nečekejte – zařízení, které jsem testoval, byl čínský předprodukční kus, který vykazoval hned několik konstrukčních problémů (možná také poškození při přepravě), a tak jsem se především zaměřil na design a rychlé pocity, které jsem ze zařízení měl.

Vzhled a provedení

IdeaCentre AIO 5 27IMB05 je 27″ All-in-One PC, na stole tedy vypadá jako designově povedený, trochu tlustší 27″ monitor s masivnější základnou. Je to dáno tím, že v základně (podstavci) a displeji jako takovém je dodatečná elektronika – v základně je napájecí a multimediální část, zatímco v obrazovce je všechen základní hardware, jako je základní deska, procesor, grafický čip, paměť, disk, chlazení a konektorová výbava.

Většina povrchů je plastových – matné, tmavě šedé, mírně metalické zabarvení, ze kterého vystupuje na zádi a v podstavci plastické, metalické logo Lenovo v tradičním rámečku. Základnu (podstavec) tvoří plochý kvádr s elegantní a praktickou perforací na přední straně a mírnou prohlubní (skoro až miskou) nahoře tak, abyste si na ni mohli odložit věci – to je až překvapivě velmi praktické (odložíte sem sluchátka, papíry, poznámky a jiné) a Lenovo tento prvek zabudovává do spousty nových monitorů a All-in-One.

Samotná obrazovka je se základnou spojena z boku vystupujícím lesklým, kovovým ramenem, které dodává počítači skutečně velmi elegantní vzhled. Připnout k němu můžete v balení dostupný, transparentní organizér (průchodku) kabeláže. Polohovat obrazovku lze pouze v náklonu dopředu a dozadu (-5° až +25°).

Obraz a zvuk

IdeaCentre AIO 5 27IMB05 nabízí 27″ QHD (tedy 1440p) obrazovku. Jedná se o IPS panel skrytý za matným bezrámečkovým povrchem, který dosahuje jasu 250 nit. To je plně dostatečná hodnota, nepracujete-li vyloženě za silného slunce. Rozlišení je na 27″ úhlopříčku adekvátní a – když překonáte počáteční bezradnost, co s takovou plochou dělat – dokáže znatelně zvýšit vaši efektivitu práce, umíte-li pracovat s více okny najednou. Anebo prostě bude všechno větší, když budete chtít… Mile mě překvapilo podání barev, které je subjektivně velmi dobré, a celková kvalita zobrazení. Dodám, že jsou k dispozici i dotykové modely.

Další perlou IdeaCentre AIO 5 je zvuk. Lenovo si totiž dalo záležet a logo JBL na těle zařízení není jen tak. V základně je vestavěná reprosoustava právě od JBL, která nabízí dva 3W stereo reproduktory a jeden 5W subwoofer. Zvukový projev je příjemný, přirozený a vyvážený, no a samozřejmě poměrně hlasitý.

V oblasti obrazu a zvuku si zaslouží IdeaCentre AIO 5 skutečnou pochvalu.

Trochu neohrabaná je webová kamera, která má mimochodem kvalitní záznam obrazu, ale nepříliš kvalitní záznam zvuku (kvůli mikrofonům mířícím nahoru). Kamera se přemístila do výsuvného modulu na horní hraně zařízení a vysunout lze pouze ze zadní strany pohybem nahoru. Chápu, že cílem bylo zajistit co nejtenčí rámečky displeje, které nemusí být kvůli kameře širší, ale vysunovací mechanizmus mohl být lépe vymyšlený (třeba jako u jiných AIO Lenovo, zatlačením, kdy kamera vyskočí – je to jednodušší, zvlášť u takto velkého počítače).

Konektorová výbava

Na zadní straně základny najdeme jen napájecí konektor (starý dobrý hranatý SlimTip) a v balení potom 120- až 170W adaptér dle konfigurace). Zbytek konektorů je v obrazovkové části – jedná se z boku o 3,5mm audio jack, dva USB 3.2 konektory a čtečku paměťových karet. Vzadu je to potom USB-C, dvojice USB 2.0, ethernet a dvojice HDMI – vstup a výstup (verze 1.4).

Konfigurace, chlazení

V závislosti na konfiguraci toho dokáže počítač poskytnout poměrně hodně. Základem jsou procesory Intel Core 10. generace (až Core i7-10700T s osmi jádry a šestnácti vlákny). Z grafických čipů je k dispozici buď integrovaný Intel UHD, ale volitelně je v nabídce i nVIDIA GeForce GTX 1650 s vlastními 4 GB GDDR6 paměti. Jistě, pořád se nebude jednat o herní zařízení, ale nějaké výpočty i grafické aplikace (nebo hry v nižších detailech) už potom zastane a díky kvalitnímu displeji to ani není nerozumné využití.

Z pohledu ceny se s integrovanou grafikou Intel budete pohybovat kolem 25 000 Kč s DPH, za GeForce si pak připlatíte asi pět tisíc. Spokojíte-li se s menším, 24″ bratříčkem, dostanete se cenově o 4-5 tisíc níž. Zamrzí jen, že ani konfigurace s GeForce nenabízí Lenovo na českém trhu s více než 8 GB RAM.

Zmíním jen chlazení, které vydechuje směrem vzhůru ze zadní části obrazovky, jak je u All-in-One Lenovo už zvykem. Ventilátor má tichý a nerušivý chod.

Další vychytávky

Počítač mě kromě designu a kvalitního obrazu se zvukem zaujal také dvěma vychytávkami, o které bych se rád s vámi podělil.

V některých konfiguracích nemusí sloužit základna a její „miska“ jen pro odkládání věcí a příslušenství – existují modely (a snad se dostanou i do Čech), které v této „odkládací misce“ mají bezdrátovou nabíječku standardu Qi. Když pracujete s počítačem, můžete zároveň nabíjet telefon, sluchátka či jiné zařízení podporující tento nabíjecí standard. To je vážně šikovné a chytré využití jinak nepotřebného místa!

Ještě víc mě však zaujala dvojice HDMI. Kromě toho, že můžete k počítači připojit druhou obrazovku skrze HDMI 1.4 (tedy až 4K rozlišení – jen pozor, oficiální specifikace říká, že modely s integrovanou grafikou Intel UHD jsou omezené jen na 1080p / Full HD, kdežto modely s GeForce zvládnou až 1440p), poslouží IdeaCentre AIO 5 díky HDMI vstupu jako klasický monitor! Mnohem zajímavější ale je, jak jednoduše a přímočaře to funguje – když je počítač vypnutý a vy do něj pošlete HDMI signál, sám se zapne v režimu monitoru a funguje vážně jen jako monitor. Mezi vstupy (počítač a HDMI) je možné tlačítkem na zadní straně za běhu přepínat. K úplné dokonalosti to ale dotažené není, protože v režimu monitoru nelze měnit jas obrazovky – vždy je plný, což je večer už docela nepříjemné. Neobejdete to ani nastavením počítače, protože v režimu monitoru se vždy aktivuje displej s plným podsvícením a žádným ovládacím prvkem toto bohužel nezměníte.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky