ImpactRET AS240753043-scaled-1

Lenovo Tech World 2021: Všechno jako služba

28. 9. 2021 | 0

Letošní Lenovo Tech World 2021, který se konal začátkem září, je sice už pár týdnů za námi, ale zbývá ještě několik zajímavostí, které nám zde Lenovo ukázalo, ke kterým jsme se na blogu nedostali. To dnes napravíme a podíváme se na zajímavý koncept „vše jako služba“, Lenovo Brain a s nimi související nová zařízení Edge!

Nejprve ale slova CEO Lenova, Yuanqinga Yanga (též známého jako „YY“)…

Úvodní slovo CEO „YY“

YY ve své úvodní řeči, kterou Tech World zahájil, tradičně mluvil o trendech, které světu a odvětví vévodí, nejen díky pandemii koronaviru. Yuanqing komentoval témata hybridní práce, kdy stále v mnoha případech pracujeme z domova, a musíme tak být schopni více než kdy jindy využívat svá zařízení a veškerou infrastrukturu na práci i zábavu, a to vše vzdáleně – požadavky na infrastrukturu, která takový pracovní model zajistí, jsou samozřejmě značně odlišné od těch, kdy klasicky sedíme s firemním počítačem v kanceláři na firemní síti. YY hovořil také o možnostech a síle umělé inteligence, která nám může v mnohých ohledech pomoci. Tato témata ostatně podpořili také zástupci Microsoftu, Intelu, Deloittu, SAPu, VMWaru či Nutanixu, ale také zákazníci, jako je Ducati nebo WPP. Dodám, že ke sledování streamu se zaregistrovalo přes 70 000 lidí.

„Vše jako služba“

Lenovo nabízelo službu, které říká TruScale. Jedná se o řešení infrastruktury, do kterého nyní společnost integruje všechny ostatní odnože „jako služba“ (model, kdy od poskytovatele kupujete službu, nikoliv produkt). Díky tomu nyní Lenovo dokáže nabídnout globální řešení pokrývající vše od zařízení v kapse až po cloud, skrze jedinou rámcovou smlouvu. Lenovo TruScale je nyní škálovatelné řešení dostupné pro společnosti všech velikostí s obchodním modelem podobným cloudovým službám, který zahrnuje nejenom služby, ale také samotný hardware, navíc za jasně předvídatelnou a plánovatelnou cenu. Jednoduše řečeno, Lenovo dokáže dodat počítače, notebooky, tablety, servery, servis a podporu, vše propojit vlastními cloudovými službami a zajistit zabezpečení, správu dat a vzdálený přístup podporující hybridní model práce.

Lenovo Brain – mozek AI

CTO a SVP Lenovo, Dr. Yong Rui, představil Lenovo Brain, Lenovem vyvinutou platformu umělé inteligence orientovanou na využití v průmyslové transformaci odvětví, jako je výroba, zdravotnictví nebo vzdělávání. Lenovo Brain vznikl původně jako transformační AI platforma pro samotné Lenovo, skrze níž Lenovo propojilo zařízení, umožnilo jejich přirozené ovládání, ale také umožnilo fungování jeho chytrých továren. Lenovo bude Brain dále vyvíjet, aby jej mohlo nabízet dalším odvětvím.

Inovace Lenovo v Edge computingu

Edge computing je často zaměňován s IoT (čili malými, chytrými zařízeními, která obvykle sbírají data a posílají je dál na vyhodnocení), synonyma to však nejsou. Zatímco edge computing je topologie a logika sítě (kdy se snažíme určité procesy přesunout co nejblíže fyzické operaci – typicky v továrnách – abychom snížili prodlevy a zrychlili reakce), IoT je určitý způsob využití edge computingu.

Na poli edge computingu udělalo Lenovo další krok vpřed. V první řadě oznámilo partnerství s VMWare, díky čemuž přináší jako první na trh edge řešení VMWare spolu s novými, odolnými servery ThinkSystem SE350 Edge. Uvádí také vylepšení systému plánování, nasazení a správy cloudových datacenter Lenovo Open Cloud Automation, díky čemuž mohou společnosti využít jednotný nástroj na plánování a správu cloud i edge řešení.

Novým zařízením, které cílí na edge AI computing, je ThinkEdge SE70 – výkonné a flexibilní zařízení určené pro nasazení v masových AI edge platformách v odvětvích, jako je logistika, doprava, chytrá města nebo prodej, zdravotnictví a výroba. Toto nové řešení Lenovo spolupracuje s Amazon Web Services včetně Panoramy a je postavené na základu NVIDIA Jetson Xavier NX.

Udržitelné inovace

Lenovo se zavázalo uskutečnit svou vizi „chytré technologie pro všechny“. Společnost zdvojnásobila rozpočet na výzkum a vývoj na následující tři roky, aby se své vizi přiblížila. Soustředí se na ekologické, inkluzivní a zodpovědné inovace napříč celým portfoliem. Více si můžete přečíst v našem minulém článku.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky