Lenovo Professional Ultraslim Wireless Combo Keyboard and Mouse foto 01

Lenovo Professional Ultraslim Wireless Combo Keyboard and Mouse: skvělá klávesnice, podprůměrná myš (recenze)

22. 6. 2021 | 0

Protože jsem měl dobré zkušenosti s předchozími variacemi bezdrátových setů Lenovo, rád jsem si vypůjčil další – sice už maličko starší – set klávesnice a myši Lenovo Professional Ultraslim Wireless Combo Keyboard and Mouse, který slibuje sice kompaktní, ale pohodlnou klávesnici, a citlivou, laserovou myš s nastavitelným rozlišením senzoru až 3 200 dpi. Jaký tento set s cenovkou pohybující se kolem 2 000 Kč s DPH je?

Vzhled a parametry

Když mi set dorazil, byl jsem popravdě trochu nemile překvapen. Čekal jsem totiž klasické černo-bílo-červené Think provedení. Namísto něj se však dnes testovaný set hlásí spíše k univerzálnímu příslušenství, které neurazí v kanceláři ani doma na stole, hodně mi připomíná rodinu ThinkBook, mimochodem. Klávesnice i myš mají tedy tmavě šedou, částečně metalickou barvu. To samozřejmě samo o sobě ničemu nevadí, ale považuji za nutné na to upozornit, protože by ledaskoho mohlo přízvisko „professional“ zmást a – podobně jako já – očekávali byste vyloženě business design (na druhou stranu si nemyslím, že budete takoví „lajdáci“ jako já, že si vyberete klávesnici a myš jen podle názvu).

Klávesnice dostává svému přízvisku „ultraslim“, protože je ve všech ohledech velmi kompaktní. Nejenom, že je tenká, čemuž napomáhá ostrůvkové provedení kláves, nepotrpí si ani na žádné rámečky či zbytečný prostor kolem a samotné rozložení je mezi numerickým blokem a hlavní částí klaviatury trochu stísněné (Lenovo jej nazývá „2,5 zónové rozložení“ – zřejmě myšleno tak, že hlavní a numerická část jsou plnohodnotné, prostor „mezi“, tedy šipky a blok Home-End, Delete, PgUp a PgDn zmenšený). Plošky kláves mají stejnou barvu jako zbytek klávesnice, a sice tmavě šedou (u Lenova se tato barva stává mimo korporátní Think segment standardem). Potěšilo mě, že klávesnice nepotřebuje výměnné baterie, má svou vlastní, která se nabíjí pomocí microUSB konektoru (za USB-C bych byl radši…). Vydrží – podle výrobce – zhruba 3 měsíce a nabíjení trvá 2,5 hodiny. Pozitivem je, že nemusíte klávesnici přestat používat, dojde-li baterie – jen ji připojíte a pokračujete dál.

Design myši se nese ve stejném duchu – je převážně tmavě šedá, poměrně malá a nabízí jen základní dvě tlačítka a kolečko. Funkčně se tedy jedná o naprostý základ. Potěší však laserový senzor s přepínačem citlivosti na spodní straně myši vedle vypínače, kdy je možné volit mezi 800, 1 600 a 3 200 dpi. Osobně mi nejvíce vyhovovala prostřední hodnota. Myš už ale „jede“ na klasické AAA baterie a – opět dle výrobce – vydrží zhruba rok.

Obě příslušenství se připojují k počítači pomocí jediného, společného nano USB přijímače, který se skryje v útrobách myši. Jak je běžné, pokud přijímač ztratíte, set přestane fungovat a lze případně provozovat samotnou klávesnici s USB kabelem.

Hodnocení klávesnice

Rozložení klávesnice je klasicky šestiřadé v ostrůvkovém provedení. Horní řada má obdélníkové klávesy, řazené do bloků po čtyřech, jak bývá dobrým zvykem. Výchozí jsou klávesy F1-F12 a pomocí Fn můžeme přepnout na vedlejší, multimediální funkce, jako je úprava hlasitosti, ovládání médií apod. Zbylých pět řad je pak v ergonomickém provedení – jednotlivé klávesy jsou tvarované tak, aby dobře vedly prsty a nedocházelo k překlepům; stejně jako u notebooků ThinkPad. Klávesnice nabízí oddělené šipky, dvouřádkový český Enter, stísněný blok pro práci a posun v textu (jak jsem zmínil výše) a diodovou indikaci Caps Lock, Num Lock a nízkého stavu baterie.

Co se psaní týče, měl jsem z klávesnice velmi dobrý pocit, což jsem – popravdě – nečekal. Ačkoliv patří spíše k hlučnějším (klávesy znatelně cvakají, zvláště ty větší), neruší; stisk je jasný a jistý, nesetkal jsem se s chybným rozpoznáním stisku klávesy a neměl jsem ani problémy s překlepy. Klávesnice není úplně lehká, působí celkem bytelně a během psaní se neprohýbá.

Pokud si budete tuto klávesnici pořizovat, protože se na ní opravdu dobře píše, určitě investujte i do nějaké dodatečné opěrky zápěstí, protože tato klávesnice nenabídne ani tu nejmenší oporu.

Hodnocení myši

Bezdrátová myš, kterou najdete v balení, má poměrně kompaktní rozměry, je souměrná, a tak ji mohou používat jak praváci, tak leváci. Na výraznou ergonomii si nepotrpí, na to je příliš malá ve všech směrech – příliš pohodlná není a působí spíše jako levný doplněk jinak velmi dobré klávesnice. Jak jsem klávesnici rád používal (a klidně bych ji používal dál), myš jsem velmi rád vrátil zpět do krabičky.

Žádná sláva to není ani co se nabídky funkcí – dvojici tlačítek doplňuje kolečko, které ani nepodporuje náklon do stran, takže vedle rolování a stisku další možnosti nenabídne. Víc toho k funkcím myši napsat nelze – je jich vážně málo.

Co na myši ale oceníte, je citlivý laserový senzor se třemi nastaveními citlivosti, která přepínáte posuvníkem na rubu myši. 800 dpi mi přišlo málo, 3 200 dpi zase příliš, takže jsem rád zůstal u střední hodnoty, 1 600 dpi.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky