Před rozbalením

ThinkBook Wireless Media Mouse (recenze)

8. 4. 2021 | 0

Zdánlivě úplně obyčejná počítačová myš se odlišuje funkcí bočních tlačítek.

Obsah balení, design, prvky

Lenovo ThinkBook Wireless Media Mouse už svým balením dává najevo, že si na nic nehraje. Jde o základní bezdrátovou myš s ergonomickým tvarováním (pro praváky). V jednoduché papírové krabičce nalezneme kromě vlastní myši nezbytný USB přijímač, AA tužkovou baterii a dvojici letáčků.

Tělo myši je vyrobené z plastu. Vrchní část s tlačítky má metalický lak se zdáním kovu, základna je z šedého, na dotek hrubšího plastu. Díky tomu se dobře drží v ruce. Tvarování odpovídá ostatním myškám této kategorie: vrchní strana myši je mírně zaoblená, přičemž levé tlačítko myši je trochu výš než pravé. Pod scrollovacím kolečkem najdeme ještě přepínač citlivosti, čímž lze měnit rychlost pohybu kurzoru.

Na spodní straně je kromě nezbytného otvoru pro laser také přepínač pro zapnutí / vypnutí myši. Nad otvorem laseru najedeme tlačítko s pro mě nepochopitelným symbolem, náhled do přiloženého letáčku prozradil, že jde o přepínač rychlosti scrollovacího kolečka. Po odsunutí spodní krytky se objeví kolébka pro tužkovou baterii a malý otvor, kam lze schovat USB přijímač, abyste jej neztratili. Odsunutí krytky vyžaduje trochu cviku.

Dodávaný USB přijímač je na pohled asi nejlevnější součást balení. Má lesklou vroubkovanou stranu, což mu na kráse dvakrát nepřidává. Je vhodné jej schovat do doku nebo na zadní stranu počítače, kde se na něj nebudete muset koukat. S myší komunikuje na běžné frekvenci 2,4 GHz.

Tlačítka

Levé i pravé tlačítko myši má hluboký chod, stisknutí doprovází hlasité plastové cvakání. Tlačítka se mačkají lehce po celé ploše (více uprostřed i na vrchní hraně). V této cenové kategorii (~500 Kč) by ale mohla myš působit o trochu lepším dojmem, spínače nejen zvukem spadají do průměru těch nejlevnějších myší. U testovaného kusu mě navíc občas zlobil „nechtěný stisk“, kdy si myš myslela, že držím tlačítko stisknuté, i když to tak nebylo.

Přepínač citlivosti myši (DPI) má o poznání tišší (a příjemnější) zvuk a jasný stisk. Tlačítko mírně vystupuje nad okolní povrch, je tedy snadno nahmatatelné, přepínání je hračkou. Myš umí pracovat v režimu 1000, 1600 a 2400 DPI. Při práci na 14″ FullHD displeji se 125% zvětšením obrazu mi bohatě stačila nejnižší rychlost, vyšší citlivost naopak oceníte při práci na velké obrazovce s vysokým rozlišením. Zvolenou citlivost DPI indikuje dioda, kterou najdeme schovanou na konci výřezu pod tlačítkem:

  • 1 bliknutí: 1000 DPI
  • 2 bliknutí: 1600 DPI
  • 3 bliknutí: 2400 DPI

V praxi je ovšem daleko jednodušší si s myší pokusně zakvedlat na stole – kdybych se nepodíval do návodu, blikání diody bych si vůbec nevšiml.

Na levém boku myši najdeme dvojici černých tlačítek. Zatímco u ostatních myší slouží z výroby k procházení zpět / vpřed (šikovné při prohlížení webových stránek), ThinkBook Wireless Media Mouse je využívá ke změně hlasitosti zvuku. To může v některých případech přijít vhod:

  • Notebook máte v doku a používáte externí klávesnici, kde nelze změnit hlasitost zvuku
  • Pracujete na stolním počítači a na klávesnici nemůžete změnit hlasitost zvuku
  • Máte připojená sluchátka a nechce se vám neustále klikat na systémovou lištu

Změna hlasitosti pomocí bočních tlačítek funguje i při připojení myši ke smartphonu (LG G8X), jde o univerzální funkci v rámci ovladače, která funguje pod všemi operačními systémy.

Dokážu si ale představit, že by řada uživatelů boční tlačítka používala tak, jak je obvyklé u jiných myšek, tzn. pro procházení zpět / vpřed. Těm lze doporučit např. šikovnou utilitu X-Mouse Button Control (Windows).

Kolečko

Posouvací kolečko má pogumovaný zoubkovaný povrch, prst na něm drží dobře. Ztrácí ovšem při vlastním„krokování“, kolečko má jistou vůli a není tak přesné. Zvuk při otáčení také nepřekvapí, odpovídá základní počítačové myši. Naopak chválím jistý a lehký stisk kolečka. Kolečkem lze otáčet pouze nahoru a dolů, nelze s ním klikat do stran.

Nad otvorem laserového senzoru na spodní straně myši najdeme výše zmíněné kulaté tlačítko. Tím je možné zvýšit rychlost posouvání kolečka. Základní rychlost mi vyhovovala více, tlačítko ale může přijít vhod.

Dojmy z používání

Myš padne dobře do ruky (leváci mají v tomto případě smůlu). Ať už kladete prostředník na kolečko myši či pravé tlačítko, prsty si vždy najdou své místo. Myš je velmi lehká (s baterií 132 g), což ale trochu znesnadňuje používání: myš se po podložce pohybuje tak snadno, že si s ní čas od času ujedete kurzorem. Dá se na to ovšem zvyknout.

Lenovo uvádí u ThinkBook Wireless Media Mouse výdrž až 12 měsíců. Zdali je to hodnota skutečná či nikoliv, nevíme.

Dlouhodobě používám starší, menší (a dražší) myšku Lenovo ThinkPad Wireless Mouse. Testovaná myš je ve srovnání s ní díky jediné AA baterii výrazně lehčí a lépe padne do ruky (ThinkPad Wireless Mouse je zamýšlená především jako cestovní). Ve zpracování ovšem ztrácí, především levnými a hlučnými spínači tlačítek a méně přesným kolečkem.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky