Lenovo-Legion-5-17ARH05H-9

Lenovo Legion 5 17ARH05H (první pohled)

26. 4. 2021 | 0

Herní notebooky jsou poslední dobou velmi vyhledávaným zbožím. Lenovo Legion 5 (17) je ovšem díky 17palcové obrazovce tak trošku stranou mainstreamu – větší obrazovka a hmotnost znamenají, že si jej nebude nikdo kupovat na časté přenášení.

Hezky zpracovaný notebook na hry či práci

Lenovo Legion 5 17ARH05H je na první seznámení masivní kus hardwaru. Líbí se mi tradiční nenápadné barevné ladění, povrchy v odstínu šedé a antracitové neevokují, že jde o herní notebook – a jsem za to velmi rád. Na tomto notebooku můžete přes den pracovat i v kanceláři, aniž byste dávali najevo, že máte jinak především herní zařízení. Klávesnice má klávesy s velkou plochou, psaní je velmi pohodlné, touchpad je naopak tradičně slabší (ve velkém těle navíc vypadá tak nějak… až drobounce).

Legion 5 (17) má plochy pogumované kolem klávesnice. Jsou příjemné na dotek, ale z praktického hlediska to není ten nejlepší materiál. Je to spíš jedna z těch věcí, které jsou hezké, když je zařízení nové – pogumování má časem tendenci degradovat. Snad to v případě tohoto notebooku nebude častý problém.

Potěšila mě bohatá konektorová výbava. K notebooku můžete najednou připojit celou řadu zařízení: USB portů je dostatek, najdeme zde i USB-C, u herních notebooků je pak samozřejmostí ethernet. Nechybí dokonce ani čtečka paměťových karet. Zde bude většina uživatelů spokojená.

Nebojím se her

Samozřejmostí jsou výkonné komponenty – na ultrabookovém procesoru a integrované grafice se (ještě) stále moc dobře hrát nedá. Základem testovaného notebooku je osmijádrový procesor AMD Ryzen 7 4800H (2,9–4,2 GHz, 8 MB Cache, TDP až 54 W), který doplňuje 16 GB DDR4-3200 ve dvou slotech, obě paměti jsou uživatelsky vyměnitelné. Na středně náročné hraní je zde připravená grafika NVIDIA GeForce RTX 2060 (TU106M) s 6 GB GDDR6. Jsem zvědavý, jak si v testech povede ve srovnání s desktopovou verzí karty, kterou jsme nedávno testovali v combu Legion Y740s (15) a externí grafické karty Lenovo Legion BootStation.

Jak jsme hodnotili tenký herní notebook Legion Y740s (15) a externí grafiku Legion Bootstation Graphics Booster s NVIDIA GeForce RTX2060? Čtěte zde!

Jsem zvědavý, jak se notebook dokáže uchladit – místa má doela dost, základna je opravdu veliká. Testovaná konfigurace je ta nejvyšší, kterou lze v rámci sedmnáctipalcového Legionu 5 (17ARH05H) získat. Dvojice větráčků je pak standardem, jedním ventilátorem nelze výkonný procesor a grafiku (dohromady až cca 140 W).

Displej je od pohledu nadstandardní v mnoha ohledech. Okamžitě potěší vysoká obnovovací frekvence 144 Hz, kterou oceníte i při běžném brouzdání webu, scrollování je plynulejší. Jinak jde o FullHD IPS panel s příjemným barevným podáním.

Hurá testovat

Lenovo Legion 5 (17) není úplně aktuální zařízení. Vzhledem k situaci na trhu budete navíc rádi, že vůbec seženete herní notebook s rozumnou kombinací ceny a výbavy – na dlouhé vybírání bohužel není moc prostor. V současné situaci tak bude mnoho hráčů rádo i za grafiku minulé generace řady NVIDIA RTX 20.

Více již brzy v připravované recenzi!

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky