lenovo-legion-y740s-15-legion-bootstation-gpu-dock

Legion Y740s (15) & Legion BoostStation Graphics Booster

22. 2. 2021 | 0

Tenký herní notebook? To zní pro řadu lidí jako splněný sen. Lenovo šlo ovšem tentokrát na věc trochu jinak: ano, nabízí překvapivě tenký herní notebook, zásadní věc ale tkví v tom, že není vybaven herní grafickou kartou. Ta je totiž dostupná v podobě externího grafického boxu Legion BoostStation Graphics Booster. Koncept vychází k předpokladu, že řada uživatelů nepotřebuje mít v batohu výkonnou grafiku, naopak, oceňují nízkou hmotnost a štíhlé provedení, přičemž výkon grafické karty ocení doma. Dnes se tedy podíváme na to, jak tato kombinace funguje dohromady.

První dojmy z těchto zajímavých zařízení si můžete přečíst zde.

Design, zpracování, konektivita

Lenovo Legion Y740s (15) je notebook klasické konstrukce. Okamžitě zaujme vcelku nízkou hmotností (1,7 kg) a tloušťkou: rozměry jsou 24,6 × 36 × 1,8 cm. Právě nízká tloušťka dává najevo, že v tomto herním notebooku grafiku NVIDIA nenajdete.

Již na první pohled oceníte kombinaci použitých materiálů a dobrého dílenského zpracování, kryt displeje i zbytek šasi je kovový. Pevnost konstrukce je nadprůměrná, notebook bez potíží snese denní přenášení. Víko obrazovky se při silnějším zatlačení prohýbá (což je u notebooků poslední dobou běžné). Při zatlačení je patrné i prohýbání plochy pod klávesnicí, není to ale nic hrozného. Notebook působí reprezentativně, šedé barevné ladění Iron Grey mu sluší. Jediným trochu viditelným odkazem na herní řadu Lenovo je tak barevně podsvícená vrtule písmene O v logu Legion (a ta svítí jen tehdy, kdy je zapnuté podsvícení klávesnice).

Panty mají velmi tuhý chod. Displej díky tomu drží dobře ve zvolené pozici. S tím je spojena nevýhoda, že displej nelze vyklopit jednou rukou (základnu je nutno jednou rukou držet na stole). Dispej lze vyklopit až úplně dozadu, prakticky do roviny s klávesnicí.

Konektorová nabídka je poměrně omezená:

  • Levý bok: 2× USB-C 3.2 Gen 2 (s rozhraním Thunderbolt 3, Power Delivery a DisplayPort 1.4)
  • Pravý bok: 3,5 mm jack pro sluchátka s mikrofonem, čtečka SD karet
  • Zadní strana: 2× USB 3.2 Gen 2 (jedno trvale napájené pro nabíjení dalších zařízení)

Konektorová výbava dostačující, především díky dvěma USB-C s Thunderboltem. V praxi budou právě obě USB-C těmi, co budou trvale obsazené. Alespoň jedno USB-C při práci na stole zabere nabíječka, druhé USB-C využije doporučovaná externí grafická karta. Oba porty Thunderbolt 3 využívají 4 linek PCI-E a nejsou tedy výkonově omezené (dříve byly standardem spíše 2 linky). Pro další zařízení pak zbyde USB-A, které najdeme v zadní části zařízení.

V balení naleznete také malý dongle pro připojení monitoru pomocí HDMI nebo VGA.

Pro bezdrátové připojení zde najdeme síťovou kartu WiFi 6 s podporou Bluetooth 5.0, přičemž kvalita signálu byla nadprůměrná i ve větší vzdálenosti od routeru (přes několik příček).

Klávesnice, touchpad

Ostrůvková klávesnice zabírá téměř celou šíři základny notebooku. Má standardně vysoký zdvih a ostrý, jasný chod. Klávesy nekladou při stisku moc velký odpor, jdou zmáčknout snadno, každé stisknutí ale jasně klapne (není gumové), což vítám. Psaní je pohodlné i při delším používání.

Rozložení kláves je standardní, není zde moc o čem psát. Horní řada kláves funguje ve výchozím nastavení jako F1, F2 atd. a ovládání jasu, zvuku atd. je dostupné v kombinaci s klávesou Fn (lze změnit v biosu či v aplikaci Lenovo Vantage). Řadu lidí jistě potěší numerický blok v pravé části klávesnice (mě právě ne, neboť nemám rád, když musím být při psaní vytočený doleva). Lenovo uvádí, že je klávesnice odolná proti polití.

Klávesnice je bíle podsvícená (Fn+mezerník). Díky matnému povrchu kláves je světlo tlumené, působí spíš mléčně. Některé diody ale spod kláves prosvicují přímo do očí, což není právě příjemné. Podsvícení je jinak rovnoměrné (nevšiml jsem si, že by některé klávesy byly vidět méně) a má dva stupně intenzity.

Pod klávesnicí najdeme multidotykový touchpad s integrovaným tlačítkem. S rozměry 10,5 × 6,9 cm patří spíše do dnešního průměru, řada výrobců postupně přechází na ještě větší touchpady. Má plastový povrch, na rozdíl od skleněných touchpadů je o něco hrubší a mnohým nebude při používání připadat jako „mastný“. Reakce na dotyk je docela dobrá (kurzor má zanedbatelné zpoždění), gesta fungují přesně tak, jak mají. Integrované tlačítko vydává při stisku klasické plastové pazvuky a má hlubší stisk, dá se s ním ale docela dobře žít a zvyknout si.

Obrazovka

V těle testované konfigurace nalezneme antireflexní IPS displej s úhlopříčkou 15,6″ se 4K rozlišením (3 840 × 2 160 pixelů). To je velmi praktické především pro práci, neboť se na displej vejde o mnoho více obsahu (typicky např. v Excelu). Displej má nadprůměrnou svítivost až 600 nitů a hezké barevné podání (dle specifikace 100% gamut Adobe RGB). Díky slušné svítivosti a antireflexní povrchové úpravě je docela dobře použitelný v silně prosvětlené místnosti (ranní / večerní ostré slunce) nebo venku. Z pohledu hráče je ovšem jistým zklamáním, že má obnovovací frekvenci pouze 60 Hz. Ta je ostatně shodná i pro konfigurace s nižším FullHD rozlišením (1 920 × 1 080 pixelů). Testovaný kus měl rovnoměrnou kvalitu obrazu bez světlých míst (LCD bleeding) a šlo o panel BOE HF NE156QUM-N66.

Komponenty, výkon, benchmarky

Základem testované konfigurace Lenovo Legion Y740s (15) je šestijádrový procesor Intel Core i7-10750H s taktem 2,6-5,0 GHz. Z hlediska výkonu jde o rovnocenného soupeře současným modelům AMD Ryzen (např. oblíbenému Ryzen 7 PRO 4750U). 10. generace Intel Core stále využívá dnes již překonaný 14nm výrobní proces, testovaný procesor tedy není výjimkou. Pro práci či hraní her na notebooku (v kombinaci s externí grafickou kartou) je zcela dostačující.

Operační paměť má kapacitu 32 GB (standardní DDR4-2933) a je pevnou součástí základní desky bez možnosti dalšího rozšíření. Lenovo nabízí také varianty s 16 GB RAM.

Pro data je přiravena dvojice rychlých SSD NVMe M.2 disků Samsung PM981a s kapacitou 1 TB. Díky tomu je zde dost místa pro práci, střih videa, fotografie nebo větší hry. Další disk je navíc připraven v doporučeném externím grafickém boxu.

Součástí procesoru je základní grafická karta Intel UHD Graphics, která svým výkonem postačuje pro přehrávání 4K videa, pro hraní her se ale opravdu nehodí. Notebook Lenovo Legion Y740s (15) je sám o sobě pouze tenkým a dobře přenosným notebookem s pěkným displejem a výkonným procesorem, aby se z něj ale stal skutečný herní Legion, je třeba dokoupit externí grafický box. V tom pak nalezneme grafiku NVIDIA GeForce RTX 2060. Výsledky jednotlivých testů najdete níže.

Webkamera, mikrofon, reproduktory

Lenovo Legion Y740s (15) ještě ctí starý designový jazyk, kdy byly webkamery umístěny pod displejem. To s sebou přináší zásadní nevýhodu: jednak v záznamu vypadáte blbě (aneb proč se nikdy nefotíme spod výše očí) a jednak se do obrazu při psaní pletou i vaše ruce. Není to zrovna chytré řešení a nedivím se, že Lenovo u nových modelů přemístilo do výklenku nad obrazovku.

Webkamera má standardní rozlišení 1280 × 720 pixelů a kvalita obrazu je shodná jako u téměř všech notebooků na trhu – velmi špatná. Za dne je obraz ještě ucházející, v šeru je ale záznam naprostá tragédie. Naopak mě velmi potěšila přítomnost mechanické krytky kamery.

Dvojice mikrofonů spadá do nadprůměru. Záznam je slušný a druhá strana mnohdy slyší i zvuky, které byste nečekali (např. malého psa běžícího po parketách).

Dvojice 2W reproduktorů se nachází v předních rozích notebooku a míří směrem dolů. Zvuk je silně upravovaný rozšířením Dolby Audio, díky čemuž notebook vytváří dojem prostorového efektu, stejně jako nechybí čisté podání řady nástrojů (klavíru). Výsledný dojem je ovšem stále spíše plochý, chybí basová složka. Notebook bych tak zařadil do lepšího průměru, na sledování seriálů naprosto dostačující.

Zabezpečení

Kromě již zmíněné krytky webové kamery je notebook vybaven také čtečkou otisku prstu. Ta se nenápadně schovává v zapínacím tlačítku. Rychlost čtečky je výborná, po přiložení je otisk prstu rozeznán ani ne za půl sekundy. Vše je samozřejmě integrované do Windows Hello pro jednoduché nastavení.

Chlazení, výkon v zátěži

Chlazení zajišťuje dvojice větráčků. Vzduch nasávají skrze otvory ve spodním krytu, ven pak foukají otvory na zadní straně a na bocích. Notebook není vhodný pro práci v posteli či na dece, kdy se zákonitě přehřívá.

V klidu je notebook naprosto tichý, větráčky jsou vypnuté a chladí se pasivně. Při běžném používání (Firefox, spuštěný balík MS Office) se větráčky spouští nárazově, přičemž pro jejich spuštění stačí i relativně málo (např. nějaká menší aktualizace na pozadí).

V plné zátěži se větráčky rozjedou naplno, přičemž je jejich zvuk doslova hukot. Fičení je velmi hlasité a pro okolí rušivé. Během hraní doporučuji používat sluchátka.

Výsledky měření taktu a teplot komponent naleznete níže. Při plné zátěži méně poloviny vláken CPU je notebook schopný kontinuálně udržet maximální takt procesoru. Pokud vytížíme plný počet vláken, takt klesne na ~4 GHz, což je na tak tenký notebook stále velmi dobrá hodnota. Grafy ukazují také takt a teplotu grafiky NVIDIA GeForce RTX 2060 v grafickém doku Legion BootStation GPU. Jelikož je grafika externí, nepřekvapí, že její použití nemá na výkon CPU žádný vliv.

Výdrž baterie, nabíjení

Během používání jsem narazil na jednu nepříjemnou vlastnost: klesne-li nabití baterie pod 20 %, zapínací tlačítko začne blikat v asi vteřinovém intervalu. Za dne je to rušivé, v noci pak vyloženě nepříjemné.

Notebook je vybavený integrovanou Li-Ion baterií s kapacitou 60 Wh. Vzhledem k rozměrům notebooku, dvěma větráčkům a výkonnějšímu procesoru to je v rámci výsledné hmotnosti docela slušná kapacita. Při běžné práci (napájecí režim Lepší baterie, asi 50% jas displeje, internetový prohlížeč) notebook vydrží něco lehce pod 6 hodin práce. Uvážíme-li displej se 4K rozlišením, jde dokonce o spíše lehce nadprůměrnou výdrž (jiné testované notebooky s méně výkonnými procesory a menšími displeji zpravidla nevydrží o zase tolik déle). V zátěži a plném jasu je výdrž něco přes 2 hodiny.

Dodávaná nabíječka má výkon 95 Wh a podporuje režim rychlého nabíjení (během 1 hodiny nabije baterii až na 80 % kapacity), plné nabití trvá necelé dvě hodiny. V nejvyšší zátěži se notebook nabíjí asi o hodinu déle.

Externí grafický dok Legion BoostStation Graphics Booster s NVIDIA GeForce RTX 2060

Konstrukce a zpracování

Lenovo Legion BoostStation Graphics Booster je poměrně neobvyklé zařízení, což je poznat již na první pohled. Jde o velkou krabici s rozměry 36,4 × 17,1 × 21,4 cm. Dok má konstrukci typu jakéhosi jednolitého hranatého válce, který je na přední a zadní straně doplněný o průduchy, tlačítka a konektory. Barevné provedení Iron Grey přesně odpovídá barvě notebooku.

Na přední straně nalezneme logo Legion (s bíle podsvícenou vrtulí v písmenu O) a zapínací tlačítko, které je pro zapnutí docku nutné asi 1 vteřinu podržet zmáčknuté. Na levém boku najdeme široký průduch pro přívod vzduchu ke grafické kartě uvnitř. A konečně na zadní straně najdeme sadu konektorů pro připojení napájecího kabelu, notebooku a dalších zařízení, konkrétně:

  • 1× USB-C s rozhraním Thunderbolt 3
  • 2× USB 3.1 Gen 1
  • 1× USB 2.0
  • 1× Ethernet (RJ-45)
  • 3× DisplayPort 1.2 (součást grafické karty)
  • 1× HDMI 2.0 (součást grafické karty)

Chcete-li se podívat dovnitř doku, je třeba zvednout kovovou kličku na zadní straně, načež lze z kovového válce vysunout celou vnitřní konstrukci. Jde o kovový rám s podstavcem a lištami na horní straně. Na přední straně nalezneme větráček, kterým je do docku vháněn vzduch. Ve vysunovací konstrukci jsou přišroubované jednotlivé komponenty:

  • 500W napájecí zdroj LITE-ON PS 8501-2VB
  • 1TB 2,5″ HDD Toshiba MQ04ABF100
  • Grafickou kartu NVIDIA GeForce RTX 2060 6 GB v referenčním provedení.

Grafickou kartu lze snadno vyjmout a vyměnit za jiný model (ne snad, že by momentálně byly nějaké grafiky na trhu dostupné). Nejprve je nutné grafiku sundat kovový držáček na pravém boku karty (který slouží jako kotva k podstavci) a následně kartu vycvaknout. Podstavec má připravené otvory v několika délkách, lze tedy k němu přišroubovat i delší grafiky (typicky se třemi větráčky).

Pokud trpíte úchylkou na barevné podsvícení, bude pro vás dock Lenovo Legion BoostStation Graphics Booster možná trochu nudný. Podobně jako notebook Lenovo Legion Y740s (15) je prost jakýchkoliv (dětských?) výstřelků. Jedinou svítící částí je tak právě bíle podsvícená část loga Legion na přední straně. Design docku navíc nenechá případně vyniknout ani barevně podsvícenou grafiku uvnitř (za mřížkou toho moc vidět nebude). Já jsem osobně rád, křiklavý herní design se mi nelíbí, to je ale čistě věc zvyku – a poté může být dock tak trochu zklámáním.

Jak to vlastně funguje?

Po připojení docku do sítě a připojení k notebooku si počítač sám stáhne potřebné ovladače – tedy téměř všechny (NVIDIA Control Panel je nutné stáhnout z Windows Store). Instalace ovladačů chvíli trvá, více již ale není třeba dělat. Jakmile je vše nainstalováno, objeví se notifikace, že je grafika připojená – a můžete začít hrát! Instalace je tedy snadná. Pokud byste chtěli aktualizovat grafický ovladač, můžete použít aktuální verzi přímo ze stránek NVIDIA (v případě grafik jiných výrobců pak na jejich webech).

Po spuštění docku se na chvíli spustí větráčeky na přední straně a u grafické karty. V praxi jde o středně hlučné zařízení. Velmi záleží na spuštěné hře, jak moc dá notebooku zabrat.

Navzdory tomu, že notebook Legion Y740s (15) byl v prodeji především se 4K displeji nemohu pro hraní toto rozlišení doporučit. 4 linky PCI-E jsou na takové rozlišení přece jen trochu málo. Při snížení rozlišení na FullHD lze dosáhnout lepších výsledků. Nemohu se ubránit pocitu, že FullHD displej se 120 či 140Hz obnovovací frekvencí by většina hráčů ocenila více.

Z praktického hlediska lze narazit na několik nepříjemných situací. Tou první a asi nejnepříjemnější je délka propojovacího kabelu. Aktivní USB-C kabely s rozhraním Thunderbolt 3 jsou obecně docela drahé zboží, Lenovo tedy dock prodává (prodávalo) s kabelem o délce asi 68 cm. Dock tedy musíte mít položený velmi blízko notebooku samotnému, což tak trochu vylučuje umístění docku někam vedle nohou – dock zkrátka bude buď zabírat (cenné místo) na stole, nebo budete muset zakoupit delší kabel. Trochu nevyzpytatelné je také připojování: ne vždy se dock po připojení k počítači zapne. Pokud se vám dock už nevejde na stůl a máte ho zastrčený na skříňce vedle, je nutné dock přelétnout očima a případně zapnout. Jak kdy.

Notebook je možný snadno připojit ke kterémukoliv notebooku s rozhraním Thunderbolt 3 (a doporučuji notebooky se 4kanálovou variantou konektoru).

Herní výsledky, benchmarky

Klasika mezi hrami, GTA 5, běželo ve vestavěném benchmarku v následujících průměrných FPS (dle scény):

  • 1 920 × 1 080, 4× MSAA, 16× AF: 53,9–70,9 FPS
  • 1 920 × 1 080, 16× AF: 67,8–88,7 FPS
  • 3 840 × 2 160, 16× AF: 33,4–47,2 FPS
  • 3 840 × 2 160, 4× MSAA, 16× AF: 23,9–28,8 FPS

V galerii níže přikládám výsledky herních benchmarků DiRT a F1 2018.

Na úplný závěr přikládám výsledky syntetických testů:

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky