Lenovo-IdeaPad-Duet-3i-32

IdeaPad Duet 3i: Windows tablet (recenze)

6. 4. 2021 | 4

V dnešním článku přinášíme recenzi tabletu s oddělitelnou klávesnicí a systémem Windows 10, který má ambice konkurovat notebookům v nejnižší třídě. Nabízí příjemné rozměry, slušný displej k, klávesnici s touchpadem a především displej s podporou dotykového pera. Povedený základ ovšem trochu sráží několik bolístek. Recenze navazuje na dříve vydaný první pohled.

Lenovo IdeaPad Duet 3i, P/N: 82HK0026CK, seznam parametrů na webu PSRef

Konstrukce, design, zpracování, konektivita

Tablet

Celkové provedení je velmi dobré. Tablet je pevný a nekroutí se. Tělo tabletu je vyrobeno z mixu polykarbonátu a tvrzeného ABS plastu. To v sice nezní kdovíjak vznešeně, opak je ale pravdou: Lenovo IdeaPad Duet 3i je velice hezky zpracovaný tablet, který je velmi příjemný na pohled i na dotek a pokud něco, tak rozhodně nepůsobí jako low-endové zařízení. Polykarbonátové tělo je velmi příjemné na dotek, nevýhodou je, že se snadněji poškrábe, doporučuji tedy tablet nosit v obalu.

Šedá barva vypadá hezky, vzhledově jde o takový nenápadný allrounder, který sice není stylovka, ale zapadne do každého prostředí. Dojem tak kazí spíše tlusté okraje kolem displeje, které v době bezrámečkových displejů v telefonech (a konečně i noteboocích) vypadají trochu jako před 5 lety. Zde ale jedním dechem dodávám, že kdyby na to neupozornil známý, vůbec bych si toho sám nevšiml – není to věc, kterou bych řešil u dostupného tabletu s Windows.

Na bocích najdeme ještě zapínací tlačítko a přepínač hlasitosti. K tomu mám řadu připomínek: je tuhé na stisk, Windows navíc na stisk reaguje po svém. Zatímco na mobilu lze hlasitost pohodlně krokovat rychlostiskem, tady se rychlostiskem zvuk často úplně ztlumí či naopak vyžene na maximum.

Na zadní straně je výklopný hliníkový stojánek, takže je tablet možné postavit na stole. Když je stojánek sklopený, přidržuje ho magnet, takže se sám od sebe nevyklápí.

Klávesnice

Přídavná klávesnice a výklopný stojánek tabletu dělá ze zařízení náhradu pro méně náročné uživatele. V případě Lenovo IdeaPad Duet 3i najdeme lehoučkou klávesnici s pogumovanou spodní stranou, která docela dobře drží na stole. Po skle ani dřevě neklouže.

Konektivita

Na levém boku najdeme dvojici USB-C, což jsou jediné konektory pro připojení nabíječky a příslušenství. Oba porty podporují DisplayPort 1.2, přičemž ten spodní přidává ještě podporu Power Delivery 3.0 a lze do něj zapojit nabíječku pro nabití tabletu. Na levém boku najdeme ještě 3,5 mm jack, ten je ale umístěný dost vysoko, což vede k tomu, že kabel připojených sluchátek má tendenci padat do klávesnice a překážet.

Z bezdrátového připojení můžete využít Wi-Fi 5, Bluetooth 5.0 či se připojit k mobilní síti na standardu 4G/LTE-A. Fibocom L850-GL je ozkoušený a funkční modem, který funguje bez problémů na všech sítích v ČR, s kompatibilitou tedy nemusíte mít obavy. Šuplíček pro vložení SIM karty je na levém boku.

Jako notebook? Ano i ne

Kdo by si chtěl Lenovo IdeaPad Duet 3i pořídit jako náhradu za levný notebook, možné to je. Získá zařízení, které lze používat jako tablet či právě jako notebook. Pokud máte připnutou klávesnici a tablet „zaklapnete“, uspí se, podobně jako notebook.

Oproti klasickým notebookům má ale několik nevýhod. Tou asi největší je, že displej z podstaty věci nedrží vyklopený, aniž byste jej podepřeli stojánkem. Na psaní na klávesnici na kolenou tak rovnou zapomeňte, stejně jako v posteli s pokrčenými koleny atd.

Klávesnice, touchpad

Přejděme k tomu, co bude řadu zákazníků zajímat nejvíce – klávesnici. Ta je od tabletu samozřejmě oddělitelná, na zadní straně najdeme ohebný gumový proužek s konektorem, který se zacvakne do spodní strany tabletu. Magnet je velmi pevný a nemusíte se bát náhodného odpojení, síla je tak veliká, že pokud tablet zvednete za klávesnici, displej se neodpojí.

Vlastní klávesnice bohužel nenadchne. Jednotlivé klávesy jsou menší než je obvyklé, na to se dá ale rychle zvyknout. Klávesy mají nízký chod a stisk je trochu nejistý, i to ale není nic, s čím by si ruce neporadily. Zlo této klávesnice spočívá v rozložení, konkrétně umístění klávesy escape. Ta se nachází klasicky v levém horním rohu, bohužel ale přesně na místě, kde jsme na české klávesnici zvyklí hledat středník.

Celá horní strana klávesnice je tak vyosená o jednu klávesu doprava, což je při psaní s diakritikou mimořádně nepříjemné a ani po delší době jsem si na to nedokázal zvyknout. Svalová paměť je v tomto ohledu nekompromisní a přeučovat se na toto zmršené rozložení dá velmi mnoho práce. Pokud píšete bez diakritiky, pak vás zmíněné nepříjemnosti nemusí moc trápit, osobně bych byl ale daleko radši, kdyby byl středník tam, kde má a escape fungoval jako zkratka s klávesou Fn.

Podsvícení na klávesnici nehledejte, vzhledem k této cenové kategorii to ale nevidím jako žádný problém.

Na pravém předním boku klávesnice najdeme přepínač pro připojení klávesnice pomocí rozhraní Bluetooth. Obrazovku tak můžete odpojit, postavit na stůl a klávesnici si nechat u sebe.

Pod klávesnicí najdeme vcelku velký touchpad. Jak mě klávesnice zklamala, touchpad je překvapivě příjemný po všech stránkách. Reakce i přesnost ovládání kurzoru jsou bezvadné, rozpoznávání gest funguje přesně tak, jak má. Touchpad má integrované tlačítko, které má nízký chod a velmi jasný stisk. Při stisku se ozve kraťoučké cvaknutí – sice hlučnější, ale nezní lacině. Pokud by touchpad s takto krátkým, ostrým a jasným stiskem tlačítka byl standard v nabídce notebooků Lenovo, svět by byl zase hned o trochu lepším místem.

Displej a dotykové pero

Dotyková obrazovka má úhlopříčku 10,3 palce a rozlišení 1 920 × 1 200 pixelů (s poměrem stran 16:10). Displej překvapí kvalitou obrazu, z notebooků této cenové kategorie jsme vesměs zvyklí na mimořádně tragické TN panely se zoufalým barevným podáním a směšnou svítivostí – zde za cenu kolem 9 000 Kč najdeme slušný IPS panel s kontrastem 1000:1 a gamutem 96 % sRGB.

Obraz je živý, nikoliv však přesaturovaný nebo přepálený. Jas dosahuje 340 nitů, což je hodnota, která umožňuje pohodlnou práci uvnitř místnosti, venku už za dne moc neuvidíte. Displej je rozhodně jednou z největších výhod Lenovo IdeaPad Duet 3i a na koukání na seriály na cestách či brouzdání internetem je jako dělaný. Displej nesl typové označení AUO17D8.

K tabletu dostanete také dotykové pero Lenovo Digital Pen, které možná znáte z našich předchozích recenzí – jde už o takovou stálici. Pero je široké podobně jako silnější propiska a padne dobře do ruky. Na přední straně najdeme dvojici tlačítek, ta se ale mačkají docela blbě, takže je většinu času spíše nebudete používat. Pero je napájené jednou AAA baterií, kterou je možné vyměnit po odšroubování krytky.

Displej Lenovo IdeaPad Duet 3i dotykové pero rozpoznává okamžitě a bez problémů, jde o pero založené na technologii Wacom se 4 096 úrovněmi přítlaku. Displej rozpoznává pero velmi přesně, takže se lze trefit i na titěrná políčka ve Windows či do drobných míst během kreslení. Pero ovšem nemá úplně tenký hrot, takže se občas netrefíte přesně tam, kam byste chtěli, osobně jsem měl tendenci ujíždět hrotem trochu doleva.

Hardware a výkon – EMMC paměť je brzdou

Tablet Lenovo IdeaPad Duet 3i jsme testovali v nejvyšší dostupné konfiguraci (jiná v ČR ani není v prodeji). Uvnitř zařízení přes to najdeme spíše základní komponenty, které dávají najevo, že jde o zařízení nejnižší třídy. Základem je procesor Intel Pentium Silver N5030 se čtyřmi jádry o taktu 1,1–3,1 GHz a 4 MB Smart Cache. Zde se hodí rovnou zmínit, že takt skutečně neznamená všechno, základní TDP procesoru totiž činí pouhých 4,5 W – procesor se musí umět uchladit pasivně, navíc jde o levné zařízení, takže očividně nebyl prostor pro použití výkonnějšího modelu. Přidejte si starou výrobní technologii o 14nm a získáte představu o tom, že to není žádný rychlík.

Procesor doplňuje 8 GB paměti RAM DDR4-2400, což je pro základní tablet s Windows 10 tak akorát – na opravdu náročné aplikace tablet stejně výkon nemá, stejně jako na nějaký vážnější multitasking.

Pro vykreslení obrazu je připravená integrovaná grafika Intel UHD Graphics 605. Na vážnější hraní rovnou zapomeňte – o výkon se musí dělit s přiškrceným procesorem, hratelné jsou tak pouze starší tituly na pouze velmi nízké rozlišení a v nejnižších detailech.

Jako úložiště zde najdeme EMMC 5.1 paměť s kapacitou 128 GB. Rozšíření paměťovými kartami není možné.

První spuštění a nastavování tabletu je vyloženě utrpení. První hodiny používání se klasicky nesou v aktualizaci operačního systému, přičemž instalace aktualizací Windows Update dělá z tabletu velmi, velmi pomalé zařízení. Podobná situace se odehrává kdykoliv, pokud běží na pozadí nějaký náročnější proces. Jelikož Windows Update pravidelně instaluje některé aktualizace i během nastavené doby tzv. aktivního používání, nejlepším řešením je tak aktualizace natvrdo pozastavit a provádět nutné aktualizace přes noc.

Abychom ale byli fér, když přetrpíte první odpoledne než se systém plně aktualizuje, rychlost tabletu se výrazně zlepší:

  • Spuštění Firefoxu: 3 vteřiny
  • Plné načtení webu Lenovo Blog CZ: 3 vteřiny
  • Otevření dokumentu v MS Word 2019 se 6 stranami textu: 4 vteřiny
  • Načtení webu YouTube: 7 sekund

Následují výsledky syntetických testů. Výsledky nejsou nijak oslnivé, problémem je ale především pomalá eMMC paměť, jejíž výsledky jsou… očekávatelné. Naopak překvapily výsledky ve hře GRID Autosport, která byla na nízké rozlišení a nejnižší detaily vcelku hratelná.

Fotoaparát, webkamera, reproduktory

Na zadní straně najdeme čočku 5 MPx fotoaparátu s automatickým ostřením. Údaje o světelnosti atd. Lenovo neuvádí, dle ID hardwaru se ale jedná o generickou kamerku s označením „Realtek Web Integrated Camera“. Kvalita obrazu záznamu je průměrná. Za dne jsou obrázky docela dobré, stále ale platí, že jakmile obrázky přiblížíte, zjistíte, že neobsahují skoro žádné detaily. Barevné podání není špatné.

Na přední straně najdeme kamerku s rozlišením 2 MPx bez automatického zaostřování. Její obraz je slabý i na standardy v notebooků – rozmazaný, plný šumu a s mizerným rozsahem světelnosti, kdy okno za vámi září, jako kdyby do města právě dopadla atomová bomba atd. Lenovo by udělalo výrazně lépe, kdyby slušnou 5MPx kamerku dalo dopředu a zadní stranu nechalo prázdnou.

Z boku tabletu najdeme dvojici reproduktorů s výkonem 1 W. Ačkoliv tablet disponuje certifikací Dolby Audio, zvukové podání je velmi slabé: zvuk je zcela plochý a má přehnaně silné středy. V tabletu najdete předinstalovanou aplikaci Dolby Audio, kde si lze trochu pohrát s ekvalizérem, takže je zvuk výrazně příjemnější. Po této úpravě už lze sledovat seriály bez toho, aniž byste museli připojovat svá sluchátka. Mnohé levnější tablety (např. Yoga Smart Tab) mají výrazně kvalitnější zvuk, je tedy otázkou, proč se nedostaly sem.

Výkon v zátěži

Lenovo IdeaPad Duet 3i je po stránce komponent základní zařízení pro méně náročné uživatele. Zaměření tabletu je především pro nenáročnou konzumaci obsahu, nenáročnou práci s dokumenty či obrázky, případně jednoduché kreslení dotykovým perem – čemuž ovšem komponenty odpovídají. Jak jsem zmínil výše – problém nastává tehdy, kdy na pozadí běží náročnější proces (větší aktualizace systému Windows). Tehdy tabletu začne docházet dech, slabý procesor a vyloženě pomalá eMMC paměť nejsou dělané na kontinuální zátěž. Nelze se tak divit, že při soustavném zařízení je výkon velmi nízký, jak dokládá měření níže.

Je zajímavé, že procesor umí navzdory nízkému základnímu TDP (dle HWiNFO) krátkodobě vyvinout spotřebu až cca 10 W.

Po dvou hodinách zátěže jednoho jádra CPU se zahřála zadní strana tabletu (v místě nad stojánkem). Na dotek byla vlažná, ale tablet šlo stále bez problémů držet a pohodlně používat.

Při zátěži jednoho jádra CPU (FurMark, CPU burner) se takt vcelku stabilně držel na 2,8 GHz.

V zátěži všech jader takt kolísal mezi 1,9–2,3 GHz. Při dosažení teploty 70 °C vždy došlo k mírnému poklesu výkonu, tak stále dokola. Příkon procesoru dosahoval téměř 10 W.

Baterie, výdrž

Integrovaná baterie baterie je typu Li-Ion a má kapacitu 30 Wh. Lenovo nikde neuvádí počet článků, dle označení dílu (L19M2PD7) lze ale snadno dohledat, že jde o 2článkovou baterii.

Navzdory procesoru s nízkým TDP není výdrž baterie úplně dechberoucí. Lenovo sice uvádí jmenovitou výdrž až 9,3 hodiny (v testu MobileMark 2014) či až 10,7 hodin při přehrávání lokálně uloženého videa, v reálu se na takové hodnoty dostanete ale jen stěží.

Spotřeba tabletu v režimu nicnedělání (idle se zapnutým HWiNFO), režimu Lepší baterie a jasem na 10 % je asi 2,2 W, takže v tomto režimu se lze reálně dostat na asi 15 hodin. Stejný scénář s 50% jasem, spotřeba je kolem 3,3 W (což dá asi 9 hodin výdrže).

V praxi bude ale výdrž mnohem nižší: během procházení stránky spotřeba nárazově stoupá k 5 W, během spouštění aplikací stoupá k 10 W atd. Pokud budete tedy budete tablet aktivně používat s tak 50 % jasu displeje, procházet internet přes Wi-Fi a pracovat s více aplikacemi, výdrž se bude pohybovat mezi 4–5 hodinami. To není moc. V plné zátěži se výdrž pohybuje kolem 2 hodin (při plném vytížení všech 4 jader).

K tabletu je dodávaná nabíječka s výkonem 45 W. Plné nabití tabletu trvá něco přes hodinu. Nabíječka je přes to zcela příšerná: jedná se o klasickou kombinaci adaptéru a tří žilového přívodního kabelu s těžkou koncovkou a uzemněním, který ve mně občas vyvolává pocit, že by se s ním snad dalo vytáhnout auto zapadlé v blátě. Jiní výrobci dodávají adaptéry, které mají veškerou elektroniku v krabičce přímo u vidlice zásuvky, Lenovo nás na českém trhu ale stále zásobuje těmito otřesnostmi. Proč? Nevím.

Software

Lenovo IdeaPad Duet 3i běží na operačním systému Windows 10 Pro v 64bit verzi (tablet má 8 GB RAM). To je zásadní výhodou a nevýhodou zároveň. Velkým plusem je obrovská nabídka programů, možnost pracovat jako na počítači (žádné náhražky programů jako v OS Android).

To vše je ale za cenu pomalosti, Windows zkrátka není tak dobře optimalizovaný na slabý HW jako v případě OS Android. Bez dotykového pera je dotykové ovládání často nepříjemné, většina programů v Režimu tabletu zásadně nezvětšuje ovládací prvky. Ty jsou pak tak titěrné, že je ovládání prstem dost nepohodlné. Tablet s Windows je tak samo o sobě zařízení pro úzkou skupinu uživatelů – většina zákazníků sáhne spíše po notebooku.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky