Lenovo IdeaPad Duet 3i

Lenovo IdeaPad Duet 3i (první pohled)

29. 3. 2021 | 0

Po opravdu hodně dlouhé době nastal čas půjčit si něco exotického, něco, s čím se člověk úplně nesetká každý den. V dnešním článku si představíme cenově dostupný tablet se zabudovaným stojánkem, přídavnou klávesnicí a dotykovým perem.

Odkaz se specifikacemi najdete zde.

Překvapivě slušné zpracování

10,1palcový tableto-notebook Lenovo IdeaPad Duet 3i, který jsme poprvé zmiňovali minulý rok zde, je vcelku roztomilé malé zařízení. Svými rozměry je přesně tak akorát na neustálé přenášení jak mezi kancelářemi, tak i jen třeba po bytě.

Tablet má plastové tělo (připomíná starší polykarbonátové smartphony), přičemž spodní polovinu zadní strany zabírá výklopný hliníkový stojánek. Na stole i v ruce působí sympatickým dojmem – jak jsou notebooky s cenou kolem 10 tisíc Kč na pohled i omak obvykle opravdu velmi „laciné“, Lenovo IdeaPad Duet 3i tyto špatné vlastnosti nesdílí. Jak je u tabletů obvyklé, tělo je pevné a nekroutí se.

K tabletu dostanete také přídavnou klávesnici, která s displejem drží na silném magnetu. Spodní díl je opravdu pouze klávesnice, nic víc nehledejte. Klávesnice má navíc  malou vestavěnou baterii, ta ale slouží výhradně k tomu, abyste ji mohli připojit pomocí Bluetooth a používat odděleně.

Trochu překvapením je přibalené aktivní pero Lenovo Active Pen. Tablet Lenovo IdeaPad Duet 3i obsahuje přítlakovou vrstvu Wacom, takže nejste odkázáni pouze na ovládání prsty (které v OS Windows přece jen není ani zdaleka tak pohodlné). S tímto perem jsme se již setkali u řady jiných zařízení. Je spíše těžší, na můj vkus přece jen do ruky dost tlusté, ale mnohdy dokáže práci velmi zpříjemnit.

Nevyvážené ovládací prvky

Kromě přítomnosti OS Windows zde hraje prim především klávesnice s touchpadem – právě ta dělí tablety na ty, které jsou vhodné tak maximálně na sledování YouTube a ty, na kterých lze více či méně i něco dělat. Psaní bohužel není kdoví jak pohodlné – stisk má velmi slabou zpětnou vazbu. Klávesy jsou navíc dost namačkané k sobě, nestandardní je také rozložení horní řady kláves, která je z levé strany stlačená klávesou Escape, takže namísto klávesy „1“ obvykle mačkáte klávesu „2“ atd. O to překvapenější jsem byl z touchpadu, se kterým se pracuje dobře, slušné je i jeho integrované tlačítko.

Rychlík to opravdu není

Jestli má Lenovo IdeaPad Duet 3i nějakou zásadní vadu, které si všimnete prakticky hned, tak je to výkon, respektive jeho nedostatek. Prozatím nevím, zdali hlavní vina leží ve slaboučkém čtyřjádrovém procesoru Intel Pentium Silver N5030 (1,1~3,1 GHz, 4 MB Cache a 6W TDP) nebo pomalé EMMC paměti s kapacitou 64 GB, která zastupuje běžnější NVMe nebo mSATA disky. Cena zde očividně hraje první ligu a hardware je tak oblast, kde se muselo šetřit nejvíce. V praxi to znamená, že první hodiny práce jsou vyloženě utrpení, na pozadí běžící Windows Update celé zařízení dost zabíjí. Uvidíme, zdali bude situace lepší, až si vše „sedne“.

Po několika hodinách zatím nemůžu říct, zdali bych s IdeaPadem Duet 3i zvládl nějakou jednodušší práci (Word, nenáročné úpravy v Excelu, základní administrativa atd.). Může ale jít o zajímavou alternativu pro nejlevnější notebooky (např. IdeaPad 110).

To je prozatím vše. Více v připravované recenzi.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky