Pohled na Lenovo Legion Creator 7

Lenovo Legion Creator 7 (15) (recenze)

22. 3. 2021 | 0

Herní notebooky si již dávno nepořizují pouze hráči, stále zajímavější jsou i pro ty, co upravují fotografie, stříhají video či pracují s 3D aplikacemi nebo VR. Lenovo s řadou Creator cílí právě na ty poslední jmenované, kterým nabízí obrazovku s tovární kalibrací a ISV certifikaci. Jaký je Legion Creator 7?

Přečtěte si také naše první dojmy z rychlého seznámení s Lenovo Legion Creator 7!

Konstrukce, design, zpracování

Lenovo Legion Creator 7 je notebook klasické konstrukce, který nedělá velké experimenty tam, kde to není potřeba. Konstrukcí a díly je zcela identický se standardním Legionem 7i: kryt displeje, plocha kolem klávesnice i spodní kryt jsou z hliníku s matným, zelenošedým finišem (nazvaným Dark Moss). V závislosti na nasvětlení tak notebook mění barvu z hnědé do jakési až téměř vojensky zelené. Oproti standardnímu ocelově šedému odstínu u řadových Legionů je to zajímavá změna. Všechny povrchy jsou klasicky hladké, nenajdeme zde pogumované plochy jako u nižší řady Legion 5 – což je jedině dobře, jelikož nebudou časem degradovat a loupat se. 

Celkový dojem ze zpracování je dobrý. Slícování dílů je bezvadné, nenarazil jsem na žádné široké spáry či zvlněné povrchy. Velmi se mi líbí provedení typické zadní brady, která ukrývá konektory a výdech větráčků – na horní straně je zakrytá hladkým plastem, který vypadá opticky o dvě třídy lépe než hrubý matný povrch starších Legionů. Notebook působí pevně v zavřeném stavu i s vyklopenou obrazovkou. Je ovšem třeba zmínit, že víko displeje se velmi snadno kroutí (např. při otevírání za bok). V praxi bych si tak dával pozor na nošení v narvaném batohu, které téměř jistě povede k otlakům kláves na displeji. Rozměry notebooku jsou 359,3 × 259 × 19,9 mm, hmotnost pak 2,45 kg.

Panty jsou umístěné netradičně shora základny, takže otevřený displej nezakrývá zadní stranu notebooku, kterou je tím pádem možné využít pro konektory. Kéž by bylo toto řešení zachováno i u ostatních notebooků… Panty nejsou úplně přesné, mají trochu vůli, ale otevírání displeje je plynulé a příjemně tuhé. Základna je docela těžká, takže je možné displej otevřít jednou rukou bez toho, aby se zvedala s ním. Panty dovolují displej vyklopit až do roviny vůči základně.

Konektivita

Konektorová výbava je nezvykle štědrá: 

  • Levý bok: 2 × USB-C Gen (z toho jedno s rozhraním Thunderbolt 3), 3,5 mm jack pro sluchátka a mikrofon 
  • Pravý bok: 1 × USB 3.1 Gen1 (s funkcí Always On pro nabíjení dalších zařízení v režimu spánku), tlačítko Novo (pro vstup do biosu) 
  • Zadní strana: 2 × USB 3.2 Gen2, HDMI 2.0, ethernet, nabíjecí konektor a sdířka zámku Kensington

Konektorová výbava je skutečně impozantní: pomocí USB-C s Thunderbolt 3 si můžete připojit téměř jakékoliv zařízení či dok, přičemž stále zbývá jedno volné USB-C a trojice klasických USB-A pro připojení nejrůznějších zařízení. Notebook má oddělené videovýstupy pomocí USB-C a HDMI a poradí si se dvěma externími 4K/60Hz monitory (jeden skrz libovolné USB-C, druhý přes HDMI) a integrovaným displejem naráz. Jediný výraznější nedostatek vidím v chybějící čtečce SD karet, kterou bych u notebooku s přídomkem „Creator“ tak nějak očekával.

Bezdrátově se můžete připojit pomocí moderní síťové karty Intel AX201 s podporou Wi-Fi 6 (802.11ax) a Bluetooth 5.1. 

Klávesnice, touchpad 

Ostrůvková klávesnice má spíše měkčí chod, než jsem od řady Legion zvyklý. Píše se na ní pohodlně, potěší vcelku tichý chod, který v tiché místnosti neruší lidi kolem. Klávesy mají hnědou barvu a opticky dobře vystupují oproti okolnímu nazelenalému povrchu.

Stranou rozložení se drží zaběhnutého standardu. Horní řada kláves ve výchozím stavu funguje jako F1–F12, mediální zkratky fungují s klávesou Fn. Pokud by vám toto rozložení nevyhovovalo, je možné zapnout režim FnLock, který toto nastavení prohodí. Velmi potěší velké a vystouplé šipky (i když řada hráčů preferuje WSAD). Trochu mě trápil numerický blok, který se mi za celou dobu testování nepodařilo přimět k tomu, aby se zapínal společně s notebookem.

RGB klávesnice

Tou skutečnou chloubou Legionu Creator 7 (15) je ovšem RGB podsvícení klávesnice. Jako nejvyšší model řady Legion nabízí plně konfigurovatelné podsvícení v rámci každé jednotlivé klávesy a řadu zajímavých režimů, které hráči znají z lepších stolních klávesnic. Každá klávesa umí svítit libovolnou barvou. Základní režimy jsou: 

  • Klasický bílý podsvit (ve tmě velmi nepříjemný) 
  • Režim, kdy klávesnice v kruhu mění barvy dle spektra 
  • Režim spirály, kdy se klávesnice odprostředka postupně rozsvěcí a opět zhasíná 
  • Jednoduchý „ambientní“ profil, kdy se náhodně rozsvěcí vždy jen několik kláves najednou

Když pak stisknete pouze klávesu Fn, rozsvítí se bíle všechny klávesy, které mají přiřazenou nějakou sekundární funkci. To je velmi šikovné, člověku se až chce divit, že to někoho nenapadlo dříve. Asi jediné, co bych klávesnici vyloženě vytkl je minimální síla podsvícení kláves: ačkoliv má podsvícení 3 stupně intenzity, nejnižší úroveň je pořád dost silná. Toto nastavení jsem bohužel nenašel přímo v aplikaci Lenovo Vantage (jako je tomu u Legionu 5i), zbývá tedy doufat, že Lenovo doplní podporu pro ovládání RGB podsvícení v nějaké budoucí aktualizaci.

Touchpad pod klávesnicí je zarovnaný dle mezerníku a je tedy vyosený směrem doleva. Touchpad je plastová plastový, což má oproti skleněným touchpadům tu výhodu, že na dotek nepůsobí mastně – pokud jste tedy proti takovým touchpadům vysazení, zde budete spokojení. Touchpad má drobounkou reakci na dotek (stejnou jako 90 % touchpadů na trhu), ovládání kurzoru je přesné v krátkých pohybech i delších tazích či používání gest. Stisk integrovaného tlačítka je klasicky plastový a vydává hlučné cvakání. Během testování se touchpad navíc nějak rozdrnčel a při poklepání vydával cvakavé zvuky. Pokud je na Legionu Creator 7 něco, co příliš neodpovídá cenové kategorii přístroje, pak je to právě touchpad. 

Obrazovka 

Ve víku najdeme 15,6” obrazovku s Full HD rozlišením (1 920 × 1 080 px), tedy i klasickým poměrem stran 16:9. Objevují se zvěsti, že by Lenovo mělo postupně přecházet na panely s poměrem 16:10 (Konečně!) a pokud je na tom něco pravdy, je škoda, že tento model takový panel do vínku nedostal. Všechny konfigurace Lenovo Legion Creator 7 jsou osazeny stejným displejem: IPS panel má moc hezké podání barev (certifikace 100% Adobe RGB a HDR400, Lenovo se chlubí kalibrací na hodnotu Delta E<2), pro hraní her i práci pak oceníte také 144Hz obnovovací frekvenci. Podsvícení se slušnou intenzitou až 500 nitů a, prosím pozor, dle Lenova je podsvícení ovládáno DC dimmerem (nejedná se o klasickou PWM regulaci)! Samozřejmostí je antireflexní povrchová úprava pro pohodlnou práci za dne. V testovaném zařízení byl konkrétně panel BOE08EA (BOE CQ NV156FHM-NY5).

Drobnými vadami na kráse byl v noci patrný LCD bleeding, kdy na úplně černém pozadí prosvítalo bílé podsvícení v levé spodní straně displeje. To se bude výrazně lišit kus od kusu, stejně jako trochu měnit v průběhu života notebooku – je to tak trochu loterie, která se týká asi všech notebooků s IPS (nebo WVA) displeji. 

Pro pohodlné nastavení displeje v závislosti na požadovaném profilu je připraven nástroj X-Rite Color Assistant. Ten má v sobě připravené jednotlivé předkonfigurované profily (sRGB, Adobe RGB, Rec. 709 a DCI-P3) a automaticky přizpůsobí barevné podání a jas v závislosti na tom, který standard potřebujete k vaší práci. 

Hardwarová výbava 

Notebooky Lenovo Legion Creator 7 jsou dostupné pouze s procesory Intel, příznivci zeleného týmu mají tedy trochu smůlu. Srdcem testovaného zařízení je procesor Intel Core i7-10875H, spadající do 10. generace mobilních procesorů výrobce (s označením Comet Lake). Procesor má fyzických 8 jader (díky technologii Hyper Threading 16 vláken), základní takt 2,3 GHz s boostem až na 5,1 GHz a 16 MB Smart Cache. Z provozních vlastností je důležité zmínit 45 W TDP. Svým výkonem je v syntetických testech víceméně srovnatelný s AMD Ryzen 4800H.

Procesor doplňuje 32 GB DDR4-3200 MHz (ačkoliv procesor podporuje využije pouze nižší tak 2933 MHz) ve svou SO-DIMM slotech. Tato hodnota je zároveň maximum, co tento Legion Creator 7 podporuje.

Úložištěm je M.2 NVMe PCIe SSD disk WD PC SN730 s kapacitou 1 TB. V těle notebooku je připravený ještě jeden slot M.2 2280 pro doplnění druhého disku, 2,5” plotnové disky již podporované nejsou.

Lenovo Legion Creator 7 má samozřejmě dvě grafické karty. Integrovaná grafika Intel UHD Graphics (Comet Lake-H GT2) je doplněná dedikovaným čipem NVIDIA GeForce RTX 2070 Super Max-Q s 8 GB GDDR6, což označuje o něco méně výkonnější variantu. Refresh grafik NVIDIA řady 20 s přídomkem Super má čip TU104 s 12nm výrobním procesem, podporuje DLSS a Real Time Ray Tracing, což kde jaký hráč jistě ocení. Je ale třeba mít na paměti, že jde stále o grafiku řady 20 a novější RTX 3070 Max-Q nabízí opět výrazně vyšší výkon. V konečném součtu ale pravděpodobně budete rádi, že vůbec něco koupíte. Jako zařízení s přídomkem Creator má notebook ISV certifikaci, která zajišťuje kompatibilitu s řadou profesionálních nástrojů pro grafiku či 3D modelování.

Následují výsledky syntetických benchmarků.

PCMark 10, PassMark Performance Test

CPU

GPU

Úložiště

Hry

Hra GTA V běžela v daném nastavení (viz níže) mezi 143–181 snímky za sekundu.

Webkamera, reproduktory 

720p webkamera má špatnou kvalitu obrazu, která odpovídá standardu všech notebooků na trhu. Za dne je obraz ucházející, ale v šeru či ve tmě je záznam rozmazaný a plný šumu. Nechybí mechanická krytka webkamery.

Lenovo Legion Creator 7 dvojici reproduktorů v předních spodních rozích základny. Ačkoliv se notebook chlubí zvukovým rozšířením Dolby Atmos, zvukové podání je spíše jen lehce nadprůměrné. Zvuk má v rámci notebooku slušný stereo efekt a nechybí mu prostorovost, zcela ale postrádá jakýkoliv basový podkres a zní tak docela uměle. Na nenáročné hraní či sledování seriálu je bezproblémový, ale u herních notebooků (navíc v podobné cenové kategorii) jsem se setkal i s výrazně lepším zvukem (např. starší Legion Y730). Dolby Atmos má několik zvukových profilů, které můžete přepínat v programu Lenovo Vantage. 

Chlazení, výkon v zátěži 

Dvojice větráčků (zvlášť pro CPU a GPU) ústí do výdechů po stranách a zadní strany notebooku. Notebook se při nenáročné práci chladí zcela pasivně (asi 10 tabů Firefoxu, YouTube video). Větráčky se spouští pouze nárazově (např. při běžícím procesu na pozadí atd.). Někdo může ocenit tzv. režim Q Control 3.0, kdy lze pomocí klávesové zkratky Fn+Q přepínat režimy chlazení (tichý nebo automatický, již není možné větráčky ručně nastavit do plných otáček). Při hraní hry GTA 5 na vysoké detaily větráčky držely asi polovinu otáček, notebook byl relativně tichý a s puštěným zvukem vůbec nerušil. Při plné zátěži jsou větráčky docela hlučné, pracovní plocha notebooku se ale výrazně nezahřívá a stále je možné bez problémů pracovat.

Baterie, nabíječka 

Integrovaná Li-Ion baterie má čtyři články (výrobce není uveden) a kapacitu 80 Wh. Lenovo uvádí, že notebook vydrží kolem 8 hodin provozu (v testu MobileMark 2014), výdrž v reálném provozu je ale o dost nižší: při přehrávání YouTube videa (1080p/60) se 70% jasem displeje a režimem Nejlepší baterie notebook vydržel sotva 4 hodiny. S nižším jasem se lze dostat přes 5 hodin nenáročné práce (Firefox, kancelařina). V plné zátěži vydrží notebook cca hodinu provozu – není se čemu divit, procesor Intel Core řady H a výkonná dedikovaná grafika si o svou porci energie řeknou. 

Notebook je dodáván s 230W nabíječkou s hranatým konektorem Slim Tip. Plné nabití notebooku trvá kolem hodiny a půl (za předpokladu, že nezatěžujete CPU a grafiku). Mějte ovšem na paměti, že nabíječka něco váží a notebook se s ní zkrátka pronese, adaptér včetně přívodního kabelu váží celých 868 g.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky