Pařanské combo: Lenovo Legion Y740S-15IMH a Lenovo Bootstation.

Lenovo Legion Y740S-15IMH a GPU Dock RTX2060 (první pohled)

8. 12. 2020 | 2

„Sen se stává skutečností,“ tak nějak by asi šly v jedné větě shrnout pocity po krátkém seznámení s kombinací notebooku Lenovo Legion Y740S a externí grafiky Lenovo Boostation typu RTX2060!

Když jsem si o zmíněnou dvojici zařízení zažádal k recenzi, neměl jsem tak úplně jasno, co mám očekávat. Ačkoliv jsem si na notebook i grafiku matně vzpomínal z tiskové akce, nevěnoval jsem zařízení větší pozornost, jelikož jsem nevěřil, že by na mě s testováním „vyšla řada“. Proto mě tak trochu překvapilo, když kurýr přivezl výrazně větší krabice, než je zvykem. Už právě mamutí balení a vysoká hmotnost dávají zavdat, že s tímhle se člověk každý den nesetká.

O čem je vlastně řeč?

Neobvyklost celého setu je v jeho logice: Lenovo s těmito systémy nabízí tenký a překvapivě lehký herní notebook, který v sobě ale nemá žádnou grafickou kartu (vpravdě v něm najdeme pouze prachsprostou Intel UHD Graphics 620). Velmi sympatické rozměry a nízká hmotnost byly získány vytlačením plnohodnotné grafiky ven, konkrétně do externího boxu (eGPU) Lenovo Bootstation.

Tím se vracíme k myšlence, která se v průběhu let neustále vrací a zase mizí: uživatel s sebou nosí notebook, který neváží metrák, který stačí na jakoukoliv běžnou práci. Pokud si daný člověk chce večer po práci něco zahrát, připojí si na stole externí grafickou kartu, čímž se z vcelku obyčejného notebooku stane slušné herní zařízení. Ano, vždy je to o kompromisech, zejména ve výkonu a hlučnosti (už teď slyším posměch lidí, co žijí s desktopem a o notebook by nezavadili), pokud ale pendlujete mezi více místy, chcete používat notebook a zároveň odmítáte ideu toho, že máte zvlášť domácí a cestovní počítač, tato možnost se přímo nabízí.

Legion s faceliftem

Notebook Lenovo Legion Y740S-15IMH je notebook klasické konstrukce. Kryt displeje, spodní vana i plocha kolem klávesnice jsou z hliníku, což je u této řady již pár let standardem. Starší notebooky Legion byly charakteristické výrazným „převysem“ vzadu za displejem, který částečně schovával větráčky a konektorovou výbavu. V případě Legionu Y740S-15IMH se typicky hranatá lišta uprostřed zakulatila směrem dovnitř, což notebook pocitově výrazně omládlo. Konektorová výbava je omezená, přihlédneme-li k tomu, že jde o notebook klasické velikosti s numerickým blokem, většině uživatelů pravděpodobně postačí (2× USB-C s TB3, 2× USB, čtečka paměťových karet a konektor pro sluchátka s mikrofonem). Hmotnost je něco přes 1,7 kg, notebook dobře padne do ruky a odhadli byste, že váží méně.

Na první pohled si mě získal displej. 4K rozlišení (3 840 × 2 160 px) stranou, vysoká svítivost a velmi pěkné barevné podání jsou věci, ze kterých se bude zase o to hůř vracet k displeji v ThinkPadu. Příjemná je také klávesnice, nechybí čtečka otisku prstu v zapínacím tlačítku.

Externí dok Lenovo Bootstation s grafikou

Daleko větší zájem ovšem vzbuzuje box pro grafickou kartu, Legion Y740S-15IMH je tak trochu neprávem zastíněn. Jde o masivní kovovou bednu s hmotností cca 8 kg. Přední straně dominuje podsvícené logo Legion a otvory pro sání, které najdeme i na pravém boku. Na zadní straně kromě výdechu a sady konektorů zaujme výklopná klička. Ta slouží jako zámek: vyklopením se odemkne posuvný mechanismus uvnitř doku a je tak možné snadno vytáhnout celý obsah boxu. V něm najdeme grafiku NVIDIA GeForce RTX2060 a 1TB 2,5″ HDD pro ukládání her a 500W napájecí zdroj Lite-On Bronze.

Jak to funguje?

Externí grafika se k notebooku připojuje pomocí konektoru USB-C díky rozhraní Thunderbolt 3. Není tak nutné vymýšlet všelijaké proprietární způsoby připojení (dříve nutný bastl přes ExpressCard slot atd.), vše funguje v režimu Plug & Play. V případě čisté instalace OS může být nutné nainstalovat ovladače, k tomu ale dobře poslouží Lenovo Vantage. Jedinou výtkou, které jsem si okamžitě všiml, je velmi krátký propojovací kabel (cca 50 cm). Nejspíš se tak nevyhnete investici mnoha set Kč do delšího aktivního TB3 kabelu.

Po připojení boxu k počítači boxu se na několik sekund spustí větráčky (podobně jako při zapnutí stolního počítače). Úspěšné připojení indikuje upozornění přímo ve Windows 10. Poté je možné okamžitě začít hrát. Po několika hodinách ve hře F1 2018 (rozlišení 1 920 × 1 080 pixelů a vysokých detailech) lze říct, že kombinace funguje dobře. Grafiku nemáte pod klávesnicí jako v běžném herním notebooku, ale položenou někde vedle, což přenáší velkou část tepla. Notebook je tak i při delším hraní pouze vlažný. Zde ovšem trochu narážíme na limity v chlazení jako takovém: velmi tenký notebook je zkrátka hlučný. Větráčky fučí, a to hodně.

Box je tak možné připojit ke kterémukoliv notebooku, který je vybaven rozhraním Thunderbolt 3. Jediné, co si případně zjistěte, je počet PCIe linek tohoto rozhaní ve vašem notebooku (např. ThinkPad T470 má pouze dvoulinkové PCIe, což znamená, že notebook nedokáže výkon grafiky využít naplno). A to nejlepší na konec: box je možné koupit již vybavený za cca 17 000 Kč, stejně tak ale i samostatně bez grafiky, čímž se cena sníží na cca 7000 Kč. Pokud se vám už doma válí starší grafika, je možné ji využít a box upgradovat později.

Detailnější rozbor obou zařízení si přineseme ve společné recenzi. A teď mě, prosím, omluvte, mám chvilku volna, jdu hrát!

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky