TP X1 Nano

Lenovo oficiálně uvedlo ThinkPad X1 Nano

8. 10. 2020 | 5

Lenovo v těchto dnech oznámilo zajímavou novinku, tenký ThinkPad X1 Nano. Celý je postaven nové platformě Intelu EVO. Mělo by se jednat o ultrapřenosné zařízení, pojďme se tedy podívat, o co přesně se jedná.

První informace o připravované novince jsme přinesli již dříve, tehdy jsme vycházeli z uniklého materiálu přímo od výrobce. Hlavním orgánem pro tento nový kousek bude nejnovější procesor Intel Core (Tiger Lake). Ty jsou vyrobeny pomocí u modrého týmu nejnovější 10nm technologie. Jde o 11. generaci procesorů, přičemž v rámci X1 Nano budou maximem modely Core i7. K tomu nutno poznamenat, že hlavní novinkou této řady je plných 96 jednotek nové grafické katy Intel Iris Xe, která znamená velký nárůst oproti generaci minulé. Co se týče operační paměti, je zde až 16 GB LPDDR4X. Uložiště pak může mít až 1 TB NVMe. Baterie má pak kapacitu 48 Wh a měla by dle Lenova dosahovat až 17,3 hodin práce. Taková výdrž by znamenala, že si třeba do práce notebook nabijete po každé druhé směně, což je úžasné. Určitě to ale bude závislé na nasazení zařízení. Ve výbavě jsou také dva porty Thunderbolt 4 a konektor na headset, více na těle nenajdete.

Co se týče displeje, X1 Nano nabízí 13″ panel. Ten je konečně přizpůsoben více k práci než k filmům, jelikož má poměr 16:10. Neobvyklou věcí je pak rozlišení 2K (2 160 × 1 350 pixelů). Nabízí tedy o něco více, než je klasické rozlišení (1 920 × 1 200). Navíc má 2K rozlišení dobrý vliv na výdrž baterie oproti 4K, které byste na této velikosti panelu stejně moc nevyužili. Jak také bývá normou, je zde 100% sRGB pokrytí barev a Dolby Vision technologie.

Nejlspší jsou na tomto zařízení rozměry (292,8 × 207,7 × 13,87 mm) a nízká hmotnost (od 907 gramů, ano, necelý kilogram). Je to tedy hodně blízko k nejlehčímu a nejtenčímu zařízení, ideálnímu např. na přebíhání mezi meetingy. Samozřejmostí je spousta Think technologií jak pro bezpečnost, tak pro výkon.

Notebook by se měl na trh dostat ve čtvrtém kvartálu tohoto roku, cena bude (po přepočtu z USD) od cca 32 000 Kč. Vzhledem k odlišnému pricingu mezi jednotlivými trhy ale bude u nás pravděpodobně dražší (zdanění, 2letá záruka atd., pozn. redakce).

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky