Barevné rozdělení indikátorů na ThinkPadu?

ThinkPad indikační diody: design či pohodlí?

12. 9. 2020 | 0

Preferujete designovou jednotnost, nebo spíše na pohled vyčnívající ovládací prvky? Přináší nové barevné řešení indikátorů více pohodlí?

Společně s ThinkPady modelové řady pro rok 2018 přišel po nějaké době opět mírný designový refresh. Nová zařízení přinesla opět více hodnotnějších materiálů (např. X280 s magneziovým šasi základny namísto plastu vyztuženého skelnými vlákny u X270), pokračoval trend ztenčování a zlehčování zařízení. Čistě designová změna pak nastala v rámci indikačních diod. Dříve používané statusové indikátory byly barevně sjednoceny do bílé barvy. Je to ale krok správným směrem?

Zelená a červená

Dřívější modely používaly indikátory s dvojicí barev: zelené a oranžové. Toto barevné ladění technicky vychází ještě z původní koncepce z časů IBM. Barevné odlišení ovladačů zvuku se pak objevilo v ThinkPadu T400s, který přineslo Lenovo.

Zeleně svítící diody bylo možné označit jako tzv. indikátory aktivace. Zeleně tak např. svítilo zapínací tlačítko, indikátor plného nabití baterie či dioda u klávesy Caps Lock. Smyslem těchto indikátorů totiž je, aby informovaly o spuštění některé funkce. Zelené světlo totiž nepřitahuje takovou pozornost, tudíž uživatele podvědomě nevyrušuje.

Oranžově poté svítí indikátory, které označují, že něco deaktivované, případně oznamují dočasný stav dané komponenty. Jejich smyslem je, aby měl uživatel o stavu dané komponenty okamžitě přehled. Spadaly sem tedy indikace ztlumení zvuku, vypnutí mikrofonu či nabíjení baterie. Díky oranžovému světlu navíc bylo možné klávesy zcela bezpečně nahmátnout i v noci, a to jak tehdy, když uživatel neměl zapnuté podsvícení klávesnice (svítily oranžové diody), tak i s ním (oranžové diody jasně vystupovaly).

Proč se věci změnily je těžké odhadnout. Pravděpodobné důvody jsou dva (či jejich kombinace):

  • Designová jednotnost. Je možné, že Lenovo vnímá barevné indikátory jako určitý přežitek, a preferuje, že u zapnutého notebooku na pohled nic nevyčnívá.
  • Výsledky zákaznického šetření. Velké množství drobných i větších změn v designu notebooků vychází z průzkumu zákaznických preferencí. Pravděpodobně se ukázalo, že většina zákazníků v barevném odlišení ovládacích prvků nevidí přidanou hodnotu.

Druhému bodu by ostatně nahrávalo již před řadou let sjednocené barevné označení zkratek k rychlým funkcím v horním řadě kláves. Do té doby tradičně modré potisky byly v roce 2012 změněny na bílé. Zkratky tedy již nejsou na oko tak snadno rozeznatelné, je ale velmi pravděpodobné, že většina uživatelů preferuje právě jednolité barevné ladění.

Příliš ostré?

Až sem byla řeč čistě o koncepci jako takové. Lze preferovat barevné odlišení prvků, nebo volit jednolitost, kde nic nevystupuje. Obě cesty mají svá pro a proti, a nejsme zde od toho, abychom posuzovali, která je lepší. Je velmi pravděpodobné, že reprezentativní vzorek dotázaných zákazníků toto řešení při přímém srovnání preferuje, a to je asi nejdůležitější.

Osobně ale nejsem úplně šťastný ze zvoleného provedení. Bíle svítící stavové diody totiž musí být jasně odlišené oproti od podsvícení okolních kláves. A zde nastává kámen úrazu. Všechny klávesy jsou ošetřeny tlumící vrstvou tak, že jsou podsvícené matně. To znamená, že při práci ve tmě nebijí do očí. Pokud bychom ale stejný prvek uplatnili na indikátor Caps locku či zvuku, při zapnutém podsvícení kláves by byly indikátory fakticky nerozpoznatelné. Svítí tedy s mnohem vyšší intenzitou.

To je za tmy docela nepříjemné. Pokud sedíte s notebookem v šeru či úplné tmě, a vypnete si zvuk či ztlumíte mikrofon, rozsvítí se ostré bílé indikátory. Silné světlo je jednak mně osobně v noci nepříjemné, jednak má tendenci přitahovat pozornost více, než matné oranžové či zelené indikátory. Zcela tedy chápu, co Lenovo k tomuto kroku vedlo, nejsem si ovšem jistý, jestli jde o krok úplně správným směrem.

Uvidíme, čeho se dočkáme v budoucnu. Konec konců, nedávno jsme psali o RGB logu z výročního ThinkPadu 25, které se objevilo v renderech ThinkPadu 11e 6. generace. Tříbarevné logo přitom do barevné palety ThinkPadu už úplně nezapadá (modré popisky jsou pryč už devátým rokem). Vzpomeňme na opětovné rozdělení horní řady kláves do bloků v roce 2013 či návrat samostatných tlačítek TrackPointu v roce 2014! Nechme se překvapit, jaké změny si pro nás Lenovo do budoucna přichystá, barvičky na klávesách bych ale osobně viděl zpět velmi rád.

Co si o barevném rozlišení indikačních diod myslíte vy? Jaké řešení preferujete a proč? Podělte se s námi v komentářích!

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky