thunderbolt-admin

Thunderbolt Software a problémy se správcovskými právy (řešení)

1. 8. 2020 | 0

Intel Thunderbolt Software slouží ke správě rozhraní Thunderbolt a zařízení k němu připojených. Jak ale řešit problémy se správcovskými právy, které vyžaduje?

Notebooky vybavené moderním rozhraním Thunderbolt se pyšní tím, že skrze jediný konektor připojí napájení, data i obraz v extrémně vysokém rozlišení či až několik obrazovek najednou. Každý takový notebook má zároveň předinstalovaný Thunderbolt Software, který slouží ke správě tohoto rozhraní, jeho nastavení, ale také zařízení k němu připojených.

Problém

Pokud používáte rozhraní Thunderbolt čerstvě, asi vás překvapí, že po připojení takového zařízení jej musíte povolit. To by už samo o sobě bylo zvláštní (zvláště pokud jste zvyklí třeba z rozhraní USB, kde o žádném povolování není řeč – zapojíte a fungujete), ale aplikace tomu nasazuje ještě korunu – k povolení připojení Thunderbolt zařízení potřebujete správcovská práva. To může být (a ze zkušeností také je) velký problém v korporacích, kde rozdáte desítky či stovky notebooků s Thunderbolt dokovacími stanicemi a pak vám volají uživatelé, že je nemohou připojit, protože nemají admin práva. Anebo se vám stane to, co se stalo mně – ačkoliv jsem administrátor na svém notebooku, stejně je aplikace Thunderbolt Software neakceptovala. Jako ani druhý správcovský účet na notebooku. Co s tím?

Řešení

Řešení je jednoduché – aplikace má klíč v registrech, který určuje, zda k připojení zařízení potřebujete správcovská oprávnění, nebo nikoliv. Postup je proto následující:

  1. Pokud máte Thunderbolt Software nainstalovaný, odinstalujte jej (jinak nebudete moci hodnotu klíče v registrech změnit).
  2. Vytvořte následující klíč: HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\ThunderboltService\TbtServiceSettings
  3. …a do něj přidejte DWORD záznam ApprovalLevel s hodnotou 1.
  4. Znovu nainstalujte Thunderbolt Software.

Nyní již nebude správcovské ověření třeba.

Zdroj/inspirace zde

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky