Intel Comet Lake H

Intel Comet Lake-H pro notebooky jsou tady

11. 4. 2020 | 0

Intel minulý týden představil nové portfolio jeho procesorů, které je určeno hlavně pro notebooky zaměřené na hraní her, nebo pro práci, která vyžaduje vysoký výkon, jako je například tvorba videa. Oznámeny byli zástupci rodin Core i5, i7 a nakonec také i9. Pojďme si je představit a říct si, co nového nám s nimi Intel nabízí!

Celkově bylo představeno 7 procesorů, které jsou určeny do výkonných strojů. Intel si také myslí, že je třeba vytvořit novou kategorii notebooků, která nebude určena primárně pro hráče, ale bude mít stejnou hardwarovou konfiguraci. Tedy kromě RGB osvětlení, křiklavého designu (což se ale netýká Lenova), zato tiché chlazení by si měly ponechat. Určení je tady na tvorbu videí či fotek. Osobně si myslím, že se jedná o dobrý nápad, protože i já bych ocenil něco výkonného ve střídmém balení a je běžnou praxí, že si profesionálové, vyžadující vysoký výpočetní výkon, kupují právě herní notebooky.

Z nových technologií se jedná například o zavedení standardu Wi-Fi 6 (alias 802.11ax), který slibuje vysoké rychlosti a dobrou propustnost. Problém je v této době hlavně v dostupnosti a ceně routerů, které fungují na tomto standardu. Co se týče médií, tak pak tu máme podporu 10bitové hloubky jak pro HEVC, tak i pro VP9 standard, krerý přinese plynulejší 4K streaming. K tomu ještě podporu HDR (high dynamic range) obsahu a Rec. 2020 pro širší barevnou hloubku. Samotný procesor pak má značně rozšířené možností jako 40 PCIe linek pro GPU, datové úložiště nebo RAID pole. Má podporu Thunderbolt 3 s datovým přenosem až 3 000 Mbit/s, což jim dává možnost napájení a zpracovávání 4K po jediném kabelu. Dále uvádím, že u všech nových modelů je podpora pamětí DDR4-2933. Nejvyšší model Core i9 může obsluhovat maximálně 128 GB RAM v dual channelu. Novinkou je i Turbo Boost Max 3.0 – mlžete si v parametrech procesorů všimnout, že je značný rozdíl mezi normální a „boostovanou“ frekvencí.

Trochu si popíšeme modely, které nám byly představeny. Začneme kousky řady Core i5, a to specificky modelem i5-10300H a i5-10400H. Oba mají 4 jádra a 8 vláken. Liší se pouze frekvencí, která je rozdílná o 100 MHz ve prospěch 10400H. Ten má frekvence 2,6 GHz bez TurboBoostu a 4,6 GHz s ním. Nižší model pak má obě hodnoty o 100 MHz nižší. Oba maji TDP 45 W a smart cache o velikosti 8 MB.

Co se týče vyšší třídy, tak jsou v novinkách tři modely řady Core i7. Všechny mají obsaženu technologii Intel Thermal Velocity Boost, která by měla ještě nad klasický Turbo Boost přidat nějakou tu frekvenci navíc, pokud to dovolí chlazení a aktuální teploty. Sám jsem zvědavý, v jak častých případech to bude a hlavně, jak dlouho bude toto navýšení aktivní. Specificky zde tedy máme model i7-10750H, který má základní frekvenci 2,6 GHz (a je tudíž stejná jako u i5-10400H). Jiná je pak ale samozřejmě frekvence maximální na jedno vlákno, a to již na úrovni 5 GHz. Navíc má tento model již 6 jader / 12 vláken. Vyšší model i7-10850H pak má základ na 2,7 GHz a boost na 5,1 GHz. Počet vláken a jader je stejný. Oba pak mají smart cache na 12 MB. Nad nimi je pak poslední uvedené i7-10875H, které má překvapivě základní frekvenci na 2,3 GHz a boost pak na 5,1 GHz. Počet jader ale šel nahoru na úroveň 8 jader / 16 vláken a smart cache je na 16 MB. Intel pak porovnával herní výkon se svým 3 roky starým modelem i7-7700HQ, který si můžete prohlédnout níže.

Nakonec to nejlepší. Nové i9-10980HK. To má základní frekvenci 2,4 GHz a max boost na single core na 5,3 GHz. To, co mnozí nemají v herním top PC, můžete mít v notebooku. U tohoto modelu víc než kdy jindy půjde u finálního výrobku o to, jakou konstrukci chlazení bude mít. Opět doplním, že se jedná o 8 jader / 16 vláken a 16 MB smart cache. Oproti ostatním je tento kousek ale „odemčený“. Otázkou tedy bude, o kolik se bude dát ještě „napumpovat“ v daném zařízení. I zde Intel uváděl porovnání s 3 roky starým CPU i7-7820HK, které uvádím níže.

Na závěr nutno dodat, že nám Intel neukázal žádné specifické výsledky benchmarků. Ty budou asi v nejbližší době následovat. Co dále nevíme, je, kolik „ta sranda“ nakonec bude stát a kolik bude s tímto výkonem reálná výdrž baterie. Z mých zkušeností, pokud nepotřebujete TOP výkon, bude nejlepší podívat se někde uprostřed, mou volbou by bylo i7-10750H a dost se těším na reálné porovnání s vrcholnou i9-10980HK nebo s novou řadou AMD Ryzen 4000H.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky