Yoga Smart Tab

Yoga Smart Tab: první pohled

31. 10. 2019 | 0

Zčerstva, sotva dorazila novinka na český trh, jsme dostali příležitost otestovat novou generaci legendárního Yoga tabletu od Lenova, tentokrát s „chytrým“ názvem Yoga Smart Tab. Jako předvoj před plnohodnotnou recenzí přinášíme dnes první pohled.

Dalo by se říct, že se po tabletech Yoga de facto slehla zem – Lenovo se dlouho nemělo k tomu představit novou generaci těchto legendárních tabletů, což pro mě bylo smutné období, jelikož – ač fanouškem Android zařízení zdaleka nejsem – právě Yoga tablety od Lenova jsem považoval za jediné Android tablety, které jsem kdy byl ochoten používat. Takže když se letos na veletrhu IFA v Berlíně Lenovo během prezentace svých chytrých tabletů Smart Tab vytasilo s novým Yoga tabletem, mé srdce zaplesalo. Tablet se nově jmenuje Yoga Smart Tab, ale veskrze se jedná o tradiční Yoga tablet se vším, co k tomu patří. Tak si pojďme novinku krátce představit v prvním pohledu po několika dnech používání.

Balení

Yoga Smart Tab nabídne v podstatě stejné balení jako ostatní prémioví sourozenci řady – podlouhlá krabička v jakési kameně šedivé povrchové úpravě nese metalický nápis Yoga Smart Tab. Elegantní, vkusné, atraktivní. Uvnitř se pak vedle tabletu a několika krátkých návodů ukrývá už jen nabíječka a USB-C napájecí kabel.

Tablet

Yoga Smart Tab jde v poctivě a úspěšně vyšlapané cestičce svých předchůdců – namísto plastové placky, jak vypadá většina tabletů, zde máme elegantní, tuhé a kovem vyztužené tělo, které má po celé délce jedné z delších stran zhruba 2,5cm široký válec, který plynule přechází v tenké tělo tabletu. Kromě toho, že se díky válci tablet velmi dobře drží v ruce (podobně jako časopis s přeloženou polovinou), ukrývá také výklopný stojánek, velkou baterii a dva poměrně velké reproduktory.

Hliníkový válec přechází v plastový povrch s úpravou příjemnou na dotyk, což vítám – předchozí modely měly (až na výjimky) záda kovová a studila do ruky, to už nyní nehrozí. Celý tablet má pak tmavě šedou barvu, 10″ displej je překrytý tvrzeným sklem a na zádech se kromě hliníkového podstavce s tlačítkem (pojistkou) pro vyklopení a čočky fotoaparátu ukrývá jen kovově lesklé logo YOGA.

Pocitově tablet působí velmi příjemně a bytelně.

První dojmy

Z balení i tabletu samotného mám po prvním úchopu velmi pozitivní dojmy. Yoga Smart Tab nabízí i pěkný displej s více než dostatečným jasem i rozlišením, podání barev nebo kontrast jsou rovněž na solidní úrovni. Jen toho, kdo programoval automatickou regulaci podsvícení displeje, bych nechal klečet v koutě a na hrachu – tablet má tendenci zcela nepochopitelně často snížit jas na naprosté minimum, a to i poté, co mu „nařídíte“, že chcete poloviční jas. Nejlepší to je v polovině sledování videa. To mě pak přivádí ke zvuku, který je výborný – reproduktory JBL ve „válci“ hrají na poměry tabletu špičkově (když hrají basy, cítíte pulzující vzduch vycházející z reproduktorů). Nepochopitelné je pak pro mě umístění tlačítek vypínání a hlasitosti na tenké hraně poblíž jednoho z reproduktorů – mám pocit, že tablet nemůžete držet tak, aby jejich ovládání bylo pohodlné. Ale to je možná daň za dané provedení – sám bych asi vyloženě vhodné místo nevymyslel. Naštěstí namísto vypínače lze pro probuzení použít poklepání na displej (pomalé) nebo zvednutí tabletu (někdy nezareaguje) a namísto PINu či gesta lze zase použít (jednoduché, tedy málo bezpečné) rozpoznání obličeje webovou kamerou, které taky nepatří k nejrychlejším.

Mimochodem, Lenovo s tabletem poslalo taky Chromecast a chytré žárovky Philips Hue, tak doufám, že dohromady vše vyzkouším jako „Smart Home“ řešení. Bohužel ale bez Google Asistenta, který v ČR zatím dostupný není, čímž se celé slůvko „smart“ z tabletu samotného dost zásadně znehodnocuje.

Více se dočtete v recenzi.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky