20191102 150828297 iOS

Yoga Smart Tab: chytře, ale zatím ne česky (recenze)

11. 11. 2019 | 0

Po dvou týdnech s novou generací tabletu Yoga od Lenova, nyní nazývaného Yoga Smart Tab, je čas na recenzi. Jedná se o důstojného nástupce (podle mě) nejlepších Android tabletů? A má pojmenování „Smart“ opodstatnění? Odpovíme si v článku.

Zatímco trh s mobilními telefony je stále poměrně aktivní a velmi relevantní, a to i přes skutečnost, že mobilní (resp. chytrý) telefon je evolučně už tak daleko, že výrobci musí experimentovat se zcela novými podobami a provedeními, svět tabletů je složitější a vlastně dost stagnuje. Telefon drtivá většina společnosti vnímá jako něco přirozeného, něco, co automaticky máte vždy u sebe, a tak se z telefonu vlastně stal švýcarský nůž pro každou chvíli – fotoaparát, přehrávač hudby, videa, podcastů, komunikační nástroj, encyklopedie, mapa… nadneseně řečeno se z něj stalo vlastně všechno, jen ne telefon.

Tablet takové postavení nemá – nemáme ho neustále u sebe, ve většině případů naopak čeká doma, až jej na gauči zvedneme, protože to je možná o něco pohodlnější než koukat do menšího displeje telefonu. Nebo se nám na něm lépe čte, upravují fotky, pouští videa, lépe se nám na něm možná hraje. Ale ve finále jej zase odložíme a po zbytek dne, zvlášť když jsme mimo domov, sáhneme po telefonu. Jinými slovy tablet bereme do ruky jen v konkrétních případech a je to skoro vždy v pohodlí domova. To vedlo Lenovo k myšlence Smart Tabů.

Smart Tab od Lenova, jak jej společnost prezentovala na veletrhu IFA v Berlíně, chce být užitečný, i když někde jen leží. Promění se totiž v domácí centrum, v domácího asistenta, který umí třeba pomocí hlasových povelů ovládat osvětlení, rolety, topení, přehraje hudbu, video, najde požadované informace. Čili namísto toho, abyste pořizovali samostatné zařízení, použijete to, které už máte. Hezká představa, že? Tak teď vás z ní bohužel vytrhnu – to všechno je pravda, pokud ale nežijete v ČR. Protože tady si hlasové asistenty (zatím) neužijete, alespoň ne v češtině, což je tak nějak pro většinu obyvatelstva předpoklad. No a co je Smart Tab bez hlasového asistenta? Prostě tablet.

Rád bych se ale krátce dotkl ještě jednoho tématu – relevance počítače a notebooku oproti tabletu. Začínám na sobě už dlouhou dobu pozorovat, že čím dál méně potřebuju notebook či počítač, protože opravdu většinu aktivit jsem schopen odbavit na telefonu či tabletu, často dokonce pohodlněji než na počítači či notebooku. Aplikace jsou prostě výborně použitelné a zařízení jako mobil či tablet extrémně bezprostřední. Jediné, co pořád ještě bez notebooku nedokážu, je psaní textů či delších e-mailů, ale zkušenost s Miix 720 mi ukázala, že i to má svá řešení. Třeba to někdy vyzkouším…

Ale teď zpět k Yoga Smart Tabu, což je dlouho očekávaný nástupce (pro mě) legendárních Android tabletů od Lenova, které považuju za nejlepší Android tablety vůbec. A to, jak víte, žádný fanoušek Androidu teda ani náhodou nejsem. Co mě trochu mrzí, je fakt, že Lenovo – zdá se – opustilo myšlenku prémiových Android tabletů, jako byl svého času Yoga Tab Plus či Pro s cenovkami výrazně přes 10 000 Kč, a tak nový Yoga tablet spadá do kategorie spíše těch levnějších s cenovkou pod osmi tisíci. Jenže je Yoga Smart Tab „jen“ další generací Yoga tabletu, nebo si zaslouží onen přídomek „Smart“? To zkusím zjistit na dalších řádcích!

Balení, vzhled, provedení

Podobně jako ostatní zařízení z rodiny Yoga, také Yoga Smart Tab najdeme v (až překvapivě) kompaktní krabičce, která na první pohled vypadá jako žulová pamětní deska (napadlo mě ještě jiné přirovnání, ale to už jsem psal jednou minule a nepřijde mi úplně vhodné) včetně metalických nápisů a loga Lenovo. Po sejmutí víka uvnitř najdeme v první řadě tablet, ale také nabíjecí adaptér, USB kabel a maličkou knížečku se základními informacemi ve všech možných jazycích. Minimalismus v nejlepší kondici!

Tablet samotný, díky tomu, že se hrdě hlásí do rodiny Yoga, bezpečně poznáte od jakéhokoliv jiného tabletu, protože má zcela odlišný tvar. Klasické tablety jsou jednoduše placaté destičky s lesklou přední částí, pod kterou se skrývá displej. Yoga Smart Tab pochopitelně také disponuje lícem překrytým tvrzeným sklem, pod kterým se schovává 10″ displej, čočka přední kamery a nějaký ten senzor, ale pod displejem na delší hraně najdeme metalický válec o průměru zhruba jednoho palce, ve kterém se ukrývá dvojice reproduktorů, výklopný stojánek a velká baterie. Na zadní straně pak válec přechází plynule do tenkého profilu těla tabletu, které je tvořené kombinací kovového rámu (válec je kovový celý) a plastového krytu v tmavě šedé barvě s povrchovou úpravou příjemnou na dotyk. Do rubu je ještě vytlačené lesklé logo YOGA.

Zastavím se ale ještě u válce a stojánku. Válec neplní jen technickou úlohu, kdy díky svému objemu pojme velkoryse výkonnou baterii a stejně tak velkorysé reproduktory, ale slouží také pro příjemnější úchop tabletu, kdy pak tablet držíte v ruce podobně jako napůl srolovaný časopis, a jako lůžko výklopného stojánku. Po stisku tlačítka kovový stojánek na rubové straně uvolníte a můžete jej vyklopit do několika poloh, čímž tablet „přepnete“ do jednoho ze tří dodatečných režimů – do režimu stojánku, kdy stojí opřený o podložku (nechybí decentní gumové protiskluzové polštářky); při plném otočení stojánku můžete tablet za očko v něm zavěsit; no a když tablet položíte na podložku, je díky válci a stojánku nakloněný, takže se na něm pohodlněji píše. Musím uznat, že v nouzi, když není po ruce fyzická klávesnice, udělá nakloněný režim velkou službu.

Konstrukčně nemám vůči Yoga Smart Tabu vlastně žádné zásadní připomínky – díky kovovému rámu a tvrzenému sklu je tablet příkladně pevný, stojánek je masivní a plastový povrch zajišťuje, že nebudou záda tabletu studená. Tablet je certifikovaný na odolnost vůči prachu a vodě dle normy IP52 (pravděpodobně díky povrchové úpravě hydrofobní nanotechnologií P2i) – jedná se o základní krytí, takže vodotěsný ani nijak voděodolný není, spíš by měl vydržet běžné používání bez úhony.

Displej a zvuk

Mezi nejzásadnější vlastnosti tabletu patří právě obraz a zvuk. Tablet je vnímaný jako osobní zařízení pro konzumaci obsahu, takže tato disciplína dokáže tablet diskvalifikovat, pokud by ji inženýři v Lenovu nezvládli dobře. Podívat se ale musíme taky na proklamované všesměrové mikrofony pro hlasové asistenty, které se – pokud Google kdy svého asistenta v ČR spustí – mohou v budoucnu hodit.

Displej, kterým Lenovo svůj Yoga Smart Tab vybavilo, asi příliš nepřekvapí – jedná se o 10,1″ IPS panel s poměrem stran 16:10 a WUXGA rozlišením (1 920 × 1 200 bodů), tedy jemností 224 bodů na palec. Pozorovací úhly nabízí díky použité technologii široké, zobrazení je dostatečně kontrastní a barevné (ačkoliv vyšší saturací nebo pokrytím barev bych nepohrdnul, avšak nebavíme se o grafickém tabletu, takže jeho 70% pokrytí barevného gamutu musí stačit) a při plném jasu (320 nit) na něm něco uvidíte i za silného okolního světla. Na použití venku za jasného slunečného dne to ale samozřejmě příliš nebude, to by musela svítivost jít mnohem výš, takže v takovém případě vyhledejte stín. Samozřejmostí je podpora 10bodového multidotykového ovládání. Celkově je displej vhodný na běžnou konzumaci obsahu včetně filmů, seriálů či videí. Na referenční srovnávání fotek ale není.

Dodám poměrně podstatnou informaci, a sice, že jas displeje je automatický ovládaný skrze čidlo okolního osvětlení (stejně tak je možné aktivovat automatický noční režim, kdy se barvy posunou do teplejšího spektra kvůli ochraně před modrým spektrem). Problém je, že funguje tragicky – při nižším osvětlení se jas srazí na minimum, vy jej musíte ručně zvýšit, aby se zase po chvíli srazil zpět dolů (a to přitom v nastavení tvrdí, že když změníte jas, zařízení se z toho poučí – nepoučí). Nevím, zda to je jen špatným nastavením software, kdy bych čekal na aktualizaci jak na smilování boží, nebo i nevhodným umístěním senzoru okolního osvětlení, který je vedle přední kamery, vlevo od displeje, ale je to k vzteku a nejednou jsem docela jadrně nadával.

Zvuk mě potěšil mnohem více než obraz. Technická specifikace použitých reproduktorů, které jsou vestavěné ve válci, je slibná – dva 2W Hi-Fi repro od JBL s papírovou membránou a rozšířením Dolby Atmos. Reproduktory hrají do boků (z každého otevřeného konce válce), díky čemuž jsou schopné vytvořit na zařízení velikosti tabletu velmi solidní stereo efekt. Ale to důležitější je kvalita a hlasitost jejich reprodukce, která je opravdu velmi dobrá – tablet dokáže rozeznít místnost, zvuk není nijak znatelně zkreslený, a i při vysokých hlasitostech hrají reproduktory čistě. Když máte puštěnou dynamickou muziku a k výdechu reproduktoru přiblížíte prst, cítíte rytmický tlak basů. Po celou dobu testování Yoga Smart Tabu jsem videa sledoval právě na něm, notebook zůstal ležet na stole. Navíc používání Yoga tabletu je mnohem příjemnější díky tomu, že je snadno přenosný, ale také – a to je důležitější – snadno jej umístíte kam a jak potřebujete (na stůl či mikrovlnku se stojánkem, na háček v koupelně…).

No a teď k tomu poslednímu – všesměrové mikrofony pro hlasové asistenty. Přepnul jsem jazyk tabletu do angličtiny, abych mohl aktivovat Google Asistenta. Všesměrové, dálkově snímající mikrofony má tablet hned tři (na levém boku, pravém boku a na horní hraně nad displejem) a spolehlivě reagovaly na můj hlas i ze vzdálenosti zhruba pěti metrů. Google navíc rozpoznávání hlasu umí vážně dobře, takže drtivá většina povelů byla tabletem pochopená správně. Jinými slovy: až přijdou hlasoví asistenti do Čech, Yoga Smart Tab je velmi dobré centrum domácnosti, stačí jen nechat tablet třeba stát na stole uprostřed obýváku. Díky širokému ekosystému Google Home pak není problém ovládat chytrá domácí zařízení, jako jsou žárovky, rolety, topení, reproduktory, dokonce kávovary a mnoho dalšího. No a většina interních funkcí tabletu je hlasem ovladatelná taky, takže zjistit počasí, zavolat babičce nebo přidat upomínku zvládnete jen silou svého verbálního projevu. A to ani nezmiňuji podporu aplikací třetích stran, pak už se meze nekladou téměř vůbec. Tohle se povedlo. Jenže zatím jen v angličtině (nebo jiném světovém jazyce).

Systém a software

Když vybalíte tablet z krabičky, najdete v něm předinstalovaný systém Google Android ve verzi 9 (Pie). Aktuální desítka nebyla v době psaní recenze pro Yoga Smart Tab dostupná. Vzhledem k historii a zkušenostem s Lenovem se dá očekávat, že tablet jeden update dostane (tedy nejspíš na Android 10), víc ale nečekejte.

Co se předinstalovaných aplikací týče, tady nemůžu Lenovu asi nic vytknout – tablet dostanete jen s tím nejzákladnějším a nenašel jsem tam ani jednu aplikaci, která by mi nějak vadila nebo působila vyloženě jako reklama či marketingový nátlak. Většinu předinstalovaných aplikací tvoří ty od Googlu, což mi popravdě smysl dává – koneckonců jste si koupili Android tablet, takže Google Play, Chrome nebo YouTube tak nějak očekávám, o kontaktech, kalendáři nebo Gmailu ani nemluvě.

Zato systém, přestože působí na „první ohledání“ hodně čistě, je přizpůsobený a tu a tam protkaný „zlepšováky“ z dílny Lenova. Většinu jich najdete v nastavení v podobě úprav nastavení obrazu (barvy, ladění apod.), nočního režimu ale také způsobu ovládání nebo odemykání. Kromě běžného ovládání Androidu pomocí tří virtuálních tlačítek na spodní hraně obrazovky (zpět, domů a přepínač aplikací) můžete nastavit režim produktivity, kdy se tři volby odsunou nalevo a prázdný prostor se využije jako přepínač aplikací (podobně jako ve Windows). To je celkem užitečné, já jsem tak tablet používal. Ale poslední možnost, androidí ovládání gesty, je velmi omezená a Google má v tomto ohledu ještě hodně co dohánět (ovládání gesty je v podstatě omezené jen na zobrazení oblíbených aplikací, všech aplikací, přepínače aplikací a pak lze tahem přepínat mezi dvěma posledními aplikacemi).

Pak tu máme probouzení a odemykání zařízení – probudit zařízení lze nejenom stiskem vypínače, ale také zvednutím tabletu nebo poklepáním na displej. Obě možnosti působí těžce nedotaženě, protože jednak ne vždy zareagují (většinou však ano), ale hlavně prodleva reakce je příliš dlouhá a probuzení zvednutím reaguje na téměř jakýkoliv pohyb, takže pokud vezmete tablet do ruky a půjdete s ním, bude se vám neustále probouzet (a vy dlaní či prsty na displeji provedete něco, co jste nechtěli). No a třešničkou na dortu je odemykání obličejem skrze přední (a podotýkám poměrně nekvalitní) kamerku, které je pomalé a nefunguje za zhoršeného osvětlení. Ale uznávám, že je pohodlnější (i když vůbec ne bezpečné) než PIN. Ocenil bych čtečku otisků, ta tu chybí jako sůl, jenže kam ji umístit…

Launcher (domovská obrazovka) je od Lenova a hodně připomíná tu výchozí od Google. Máte možnost přepínat mezi klasickou plochou, kam si umísťujete zástupce oblíbených aplikací a widgety, přičemž všechny aplikace máte ve vytahovací nabídce. Druhou možností je domovská obrazovka ve stylu „všechny aplikace na ploše“ (alias jablíčko), kdy se vytahovací roletka nekoná. Jenže Lenovo si do launcheru naroubovalo vlastní obrazovku – klasicky u Google launcheru potáhnete na první obrazovce doprava a ukáže se vám souhrn novinek a informací, které by vás mohly zajímat (počasí, zprávy a jiné). To je zachováno, ale Lenovo si sem navíc umístilo ještě „vytahovátko“ vlastní obrazovky, která je v principu totožná (v mém případě ukazovala YouTube videa), ale nevyužívá Google účet, ale Lenovo ID. Otravné, zbytečné a nenašel jsem, kde by se dala nastavit a nejlépe vypnout.

Konektivita a ovládací prvky

Z bezdrátových připojení nabízí tablet klasické duo Bluetooth (4.2) a dvoupásmové Wi-Fi včetně podpory AC. Volitelně je k dispozici i LTE, ale takové modely jsem v ČR neviděl. Příliš nepřekvapí GPS (včetně GLONASS), zato překvapit naopak může FM rádio. Ze senzorů je to gyroskop, akcelerace a již zmíněný senzor okolního osvětlení.

Fyzicky můžete vestavěnou paměť rozšířit o až 256GB MicroSD kartu, jejíž lůžko se schovává pod výklopným stojánkem za záslepkou. Datovým a napájecím konektorem se pak stalo USB-C, za což jsem rád a doufám, že nové tablety už budou jedině s USB-C, takže MicroUSB bude konečně zapomenuto. Na pravé straně najdete ještě zdířku pro 3,5mm sdružený audio jack.

Ovládací prvky jsou na tabletu vlastně jen tři a všechny zcela typické – vypínač a úprava hlasitosti (nahoru a dolů). O co rychleji jsme si je prošli, o to pomaleji je opustíme. Proč? Protože jsou na opravdu nešťastném místě, ovšem budiž Lenovu ke cti, že lepší umístění asi nebylo. Najdeme je na pravé hraně blíže k reproduktoru. Totiž, aby bylo jasno, vypínač dříve byl – spolu s napájecím konektorem – tam, kde jsou nyní reproduktory. Takže mezi inženýry asi začala diskuse na téma, kam je umístit. No a ze všech špatných možností vybrali asi tu celkově nejméně špatnou. Tlačítka se od sebe navíc hmatově skoro nijak neliší, takže se vám i často stane, že chcete snížit hlasitost, namísto čehož si tablet vypnete. Uprostřed videa je to příjemné… Naštěstí lze namísto vypínače použít (pomalé) poklepání na displej nebo zvednutí tabletu a ovládání hlasitosti jde zase nahradit Google Asistentem (kdyby byl v češtině), který vám ale třeba video na YouTube spolehlivě zastaví. Uff…

Výkon, úložiště a napájení

Už při pohledu na cenovku tabletu je jasné, že před sebou „trhače asfaltu“ nemáme. S nároky na hardware tak musíme být střízliví, nicméně hned na úvod napíšu, že není třeba se bát. Srdcem tabletu je osmijádrový procesor Qualcomm Snapdragon 439 s 64bitovou instrukční sadou a taktem až 2 GHz. Vyrobený je 12nm procesem a výkonnostně je na stejné úrovni jako starší a populární 14nm Snapdragon 625. Jedná se o procesor střední třídy, který plně odpovídá určení tabletu. Sekunduje mu grafická jednotka Qualcomm Adreno 505, která je na rozdíl od Adrena 506 v Snapdragonu 625 o trochu pomalejší, ale přesně odpovídá schopnostem Yoga Smart Tabu (rozlišení displeje, fotoaparátů apod.). Adreno 505 podporuje nahrávání i přehrávání videa v rozlišení Full HD (1080p). Čipy jsou doplněné o dostatečné 4 GB LPDDR3 operační paměti a 64GB eMMC úložiště (zápis cca 172 MB/s, čtení 285 MB/s), z nějž je zhruba 50 GB uživateli přístupných.

Přestože jsem se nejprve (bez hlubšího vhledu do specifikací) obával, jaký výkon může „čytřkový“ Snapdragon vydávat, zklamaný nejsem. Celkově bych výkon tabletu popsal jako vyvážený a plynulý – se zařízení je možné pracovat, i když se na pozadí stahují a instalují aplikace, lze bez problému rychle mezi běžícími aplikacemi přepínat a celkově jsem nezaznamenal žádné nepříjemné záseky nebo že bych musel na něco dlouho čekat. Optimalizovaný by systém mohl být lépe, to nelze popřít, ne vždy je vše tak plynulé, jak by si zhýčkaný uživatel přál, ale stěžovat bych si vyloženě nechtěl. Na tabletu se dají hrát i nové mobilní hry jako Call of Duty Mobile, Asphalt 9 nebo Mario Kart Tour. Detaily ani rozlišení nejsou nejvyšší, ale hry běží plynule.

Kromě stojánku a solidních reproduktorů ukrývá válec také velkou Li-Pol baterii s klasickými články. Ta má v tomto případě kapacitu 7 000 mAh. Lenovo udává výdrž 10 hodin při přehrávání videa, což není vůbec daleko od pravdy – já jsem se běžně (bez omezování čehokoliv dalšího) pohyboval kolem 7 hodin aktivního použití, takže 10 hodin si umím celkem reálně představit. Baterii nabíjí dodávaný 10W adaptér, tablet (resp. čipová sada) by ale měl podporovat i rychlé nabíjení, ale v praxi se to příliš nepotvrdilo – s QC nabíječkou se tablet skutečně nabíjel rychleji, ale asi jen o 20-30 % oproti té dodávané.

Fotoaparáty

Jako většina jiných tabletů, ani Yoga Smart Tab to s kvalitou vestavěných fotoaparátů (či kamer) nijak nepřehání. Ta hlavní, na zadní straně v prostoru stojánku, má 8 MPx a podporuje automatické ostření. Přední má pevné ohnisko, obligátních 5 MPx a širší úhel záběru, konkrétně 86°. Nahrávání videa, jak jsem psal výše, je podporováno v maximálním rozlišení 1080p při 30 snímcích za vteřinu u hlavní kamery a 720p u té přední. A jaké jsou výsledky? Za dobrého osvětlení jsou fotky z hlavní kamery v nouzi použitelné (přesto jsou ale jaksi slité, zkreslené), za horšího osvětlení trpí silným šumem, který přechází až v rozmazání. Docela zásadně fotky vylepší zapnutí režimu HDR, kdy se fotka prokreslí a rozsvítí. Přední kamera je na tom ještě o úroveň hůře.

Stručně: pokud potřebujete něco vyfotit a opravdu po ruce nemáte jiné zařízení, Yoga Smart Tab práci odvede, ale jinak asi cokoliv, co budete mít po kapsách, vyfotí lepší snímek.

Fotografie

Video

Lenovo Yoga Smart Tab – ukázka videa hlavní 8MPx kamery

Ukázka nahrávání videa pomocí tabletu Lenovo Yoga Smart Tab a jeho hlavní, zadní 8MPx (AF) kamerou.

Lenovo Yoga Smart Tab – ukázka videa přední 5MPx kamery

Ukázka nahrávání videa pomocí tabletu Lenovo Yoga Smart Tab a jeho přední 5MPx kamerou.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky