matt-kevin

Vrací se reproduktory na lícní stranu notebooků Lenovo?

12. 3. 2019 | 0

V pondělí večer proběhl další call s Mattem Beredou a milým hostem, Kevinem Beckem (velkým odborníkem na ThinkPady), který byl zaměřen na novinky z Barcelony. Řeč ale došla i na aktuální trendy a směřování produktů Lenovo, nebo také na zdánlivě malé téma reproduktorů. Co jsme se dozvěděli?

Jako obvykle musím učinit protokolu za dost, tedy vše uvést a každého představit. Jak si možná pamatujete, jsem již pěkných pět let členem tajné a prestižní sekty iluminátů, kteří tahají v pozadí za nitky celosvětového trhu s elektronikou, tedy členem Lenovo INsiders. (To byl samozřejmě pokus o vtip – ve skutečnosti taháme za nitky i jiných trhů a k tomu všemu máme speciální pozdrav v podobě komplikovaného potřesení ruky kombinované s proplétáním prstů.) Díky tomu mám čas od času možnost účastnit se různých akcí, které Lenovo pořádá, ale také hovorů a webinářů s různými představiteli Lenovo. Pravidelně máme virtuální setkání s Mattem Beredou, viceprezidentem pro marketing produktů pro koncové spotřebitele. To poslední proběhlo v pondělí večer, cílilo na vše kolem MWC 2019 v Barceloně a vzácným hostem byl i Kevin Beck, který hovořil o profesionálních produktech Think.

Velká část callu se samozřejmě týkala nově představených produktů, na přetřes přišly i nové ThinkPady T nebo mobilní 14″ monitor ThinkVision. Ostatně tím se tu zdržovat nebudeme, vše si můžete přečíst v našich souhrnech z letošního MWC.

Povídali jsme si ale o dvou tématech, která bych chtěl v tomto článku alespoň krátce zmínit…

Zabezpečení a soukromí

Lenovo-ThinkPad-T480s-Privacy-Guard-001 600x600

Tím prvním bylo téma (resp. otázka z publika) obecného směřování produktů Lenovo a jejich aktuálních trendů. Nepřekvapí tradiční témata, která se tak nějak opakují každý rok – lehčí, tenčí, menší… Zmenšují se i rámečky kolem displejů, Lenovo nezřídka aktualizuje své modely, kdy zachovává velikost těla, ale zvětšuje úhlopříčku displeje (viz 13″ řada X390). Důraz se ale klade i na baterii, ale nejenom ve smyslu délky výdrže, ale Lenovo se do svých přenosných zařízení snaží implementovat čím dál pokročilejší funkce rychlého nabíjení, a tak už začíná být normální, že po pár minutách nabíjení získáváte hodiny provozu. Diskutovaly se i materiály, kdy některé ThinkPady přechází na hliníkové slitiny, které speciálně ve stříbrné barvě vypadají jednoduše lépe než barvený hořčík či karbon. Ale hlavní téma, ten hlavní trend? Zabezpečení.

A Lenovo rozhodně nemluví jen tak do větru! Poté, co se loni v ThinkPadech začala objevovat mechanická clona webové kamery ThinkShutter, která vzbudila poprask (ačkoliv Lenovo tuto vychytávku používalo roky u svých business All-in-One nebo monitorů), se nyní rozšířila do mnoha dalších řad a aktuálně dokonce i do „konzumního“ segmentu, tedy do zařízení na doma a pro zábavu. A to není samo sebou! – v tomto segmentu je takto zvýšený důraz na soukromí a zabezpečení minimálně málo vídaný.

Samozřejmě rodina Think toto posouvá ještě na úplně novou úroveň – v ThinkPadech můžete mít volitelně nakonfigurovaný displej s vestavěným bezpečnostním filtrem na ochranu soukromí. Ne žádný dodatečný kus plastu, kvůli kterému musíte na rámeček displeje nalepit nevzhledné držáčky, ale opravdovou integrovanou součást notebooku. A jedeme dál – ThinkPad je schopný kamerou sledovat, zda jste u počítače a pokud ne, zamkne jej. A ani to není vše, ThinkPad dokáže sledovat i vaše okolí, zda se vám někdo náhodou nedívá přes rameno – a pokud ano, upozorní vás na to.

Reproduktory zpět kolem klávesnice?

IdeaPad S540

IdeaPad S540

Lenovo na MWC 2019 ukázalo notebooky s reproduktory na lícní straně základny, tedy v okolí klávesnice, které tak hrají přímo k uživateli. Co je na tom tak zajímavého? Pod tíhou zmenšování notebooků Lenovo před několika lety přistoupilo k tomu, že u de facto všech svých notebooků přesunulo reproduktory z lícní strany, kde již nezbývalo místo, na rubovou stranu základny. Takové reproduktory tak hrají do podložky, na což jsou laděné. Odrazem o pevnou podložku, jako je stůl, a akustickými vlivy základny takové reproduktory dokonce dokáží vykouzlit velmi prokreslený a basový zvuk. Problém ale nastává, když si položíte notebook na klín nebo na měkkou podložku (třeba v posteli), pak jednoduše neuslyšíte v podstatě nic.

U pár modelů se Lenovu podařilo reproduktory vrátit na lícní stranu, a tak hrají směrem k uživateli. Dušení tak nepřichází v úvahu. Co to ale znamená pro notebooky Lenovo? Nastává doba, kdy se budou reproduktory plošně vracet na lícní stranu? Jednoduchou odpovědí je „bohužel ne“, ale nevěšte hlavu, trochu si to vysvětlíme…

Inu, Lenovo od svých zákazníků požadavek na reproduktory hrající směrem k uživateli jasně registruje a při vývoji nových produktů reflektuje s poměrně vysokou váhou. Prvním pokusem byla Yoga C930 s repro soustavou v otočném pantu, díky kterému směřovaly reproduktory za všech okolností (tedy i ve všech režimech) právě k uživateli. Takto komplikovaný systém si samozřejmě nenajde cestu do všech zařízení. Ale tam, kde je to možné, se Lenovo snaží reproduktory na lícní stranu vrátit, u tenkých notebooků s miniaturními rámečky to samozřejmě tak jednoduché nebude, podobně jsou na tom i notebooky s numerickým blokem, kdy je kolem klávesnice často doslova jen pár milimetrů – tam reproduktory prostě nenacpete, i kdybyste se hodně snažili. Pak by vás napadla oblast nad klávesnicí, jenže ani to už dnes kvůli minimální tloušťce notebooků a často také kvůli chladícímu systému tamtéž není tak jednoduché.

To jen na vysvětlenou, že i když tu snaha i záměr je, hned to nebude a ani nelze zaručit, že se to povede u všech zařízení. Ale v každém případě se minimálně blýská na lepší časy!

Mimochodem, perlička na závěr: dostalo se i na koncept ohebného Razru, ale ten nějak nikdo z představitelů Lenovo nechtěl komentovat… Tak uvidíme!

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky