2v1-miniserial-5

Miniseriál o 2v1: Doma

30. 3. 2019 | 0

V dalším dílu miniseriálu o zařízeních 2v1 se podíváme na to, jak se takový tablet s oddělitelnou klávesnicí hodí na domácí použití (hlavně na zábavu).

Jak jsme si napsali už v prvním dílu minisérie, 2v1 s oddělitelnou klávesnicí je pořád především tablet – ač výkonnější, s funkcemi navíc a hlavně operačním systémem Windows, ale pořád hluboko uvnitř tablet. A to, k čemu jsou tablety, jak je známe dnes, prapůvodně určené, je především konzumace obsahu. To je ošklivé sousloví, které slyšíte a čtete všude a používá se jako zkratka (někdy z důvodu nedostatku místa – marketingové materiály, letáky; někdy jen z lenosti – to je můj případ), takže to tentokrát zkusme jinak. Konzumace obsahu znamená, že na zařízení nic nevytváříme, naopak jen „hltáme“, co už někdo jiný před námi vytvořil, ať už je to text (články, fóra, ale třeba i knihy), obraz (obrázky, fotky, meme – alias „mémy“, jak je oficiálně překládá Microsoft, GIFy), zvuk (hudba, audioknihy a jiné) nebo video (videa na YouTube, seriály, filmy). A k tomu se samotný tablet hodí opravdu výborně, protože je přenosný, skladný, hodí se do ruky – prostě sednu či lehnu na gauč, sáhnu po tabletu a „konzumuju“.

Ale díky tomu, že 2v1 s oddělitelnou klávesnicí obvykle disponují výklopným stojánkem (viz náš případ Miixu 720) – který u běžných tabletů nahrazují různá pouzdra a kryty, ty ale musíme dokoupit zvlášť a nebo je nezapomenout nosit – nemusíme se omezovat pouze na onen gauč. To by samo o sobě znělo jako takové drobné vylepšení, ale má dalekosáhlé důsledky a možnosti se nám tím zásadně rozšiřují – jasně, stojánek zázračně nepromění tablet v jiný typ zařízení, ale ona „konzumace obsahu“ se dá najednou dělat v případech a na místech, kde by to byl normálně problém (nemáte-li tedy Yoga tablet, který také disponuje stojánkem)!

Ale pěkně postupně…

Čtení

Základní činností je čtení. V případě tabletů to bude hlavně čtení článků a internetových fór (ať žije moderní trend Redditu!), protože pevně doufám, že na čtení elektronických knih používáte čtečku k tomu určenou s e-ink displejem, případně nový Yoga Book C930, abyste si neničili zbytečně oči.

Když se vypořádáte s omezeními dotykového ovládání Windows 10, o kterých jsem psal také v jednom z minulých dílů, resp. pokud si správně nastavíte škálování obrazu, aby nebyl příliš velký pro ovládání myší, ale zároveň byly ovládací prvky dostatečně velké pro dotykové ovládání, máte v ruce plnohodnotný internetový prohlížeč, pomocí kterého můžete brouzdat přes všechny vaše oblíbená fóra, subreddity či zpravodajské nebo technologické (můj případ) servery. Ale jste-li masochisti, ano, bez problému si přečtete i elektronické knihy a dokumenty, v tomto případě to má výhodu spojenou s Windows – oproti jiným systémům, kde může být složitější otevírat různé typy souborů, na Windows jsou buď podporované nativně, případně vhodnou aplikaci jistě najdete bez problému.

Vestavěný gyroskop samozřejmě zajistí, že se displej otočí do správné polohy, takže čtení na výšku není žádný problém. S tím ale asi počítáte.

Podtrženo, sečteno, v oblasti čtení textů asi netřeba hledat žádné zádrhele ani vyložené výhody takového 2v1 – vše funguje tak, jak jste z běžných tabletů zvyklí.

Hudba

Taky hudba asi nijak nepřekvapí – ano, na 2v1, stejně jako na běžném tabletu, můžete přehrávat hudbu. Ať už tu vaši vlastní, uloženou v zařízení, tak hudbu streamovanou ze služeb jako je Spotify (obvykle ji navíc můžete mít staženou offline pro chvíle, kdy nejste na síti, ale poslouchat chcete stejně – to je případ třeba onoho letadla). Jen zmíním, že bez externích reproduktorů či sluchátek se asi příliš neobejdete, případně budete muset vybírat tablet velmi pečlivě podle toho, jak kvalitní má ozvučení, které navíc doporučuji rozhodně před koupí na daném modelu vyzkoušet, neboť papír a realita se mohou docela drasticky rozcházet. Potěší ale, že Lenovo má takřka na všech zařízeních rozšíření Dolby, které zvuk i na horších reproduktorech tabletu vylepší a zesílí.

2v1 od Lenova navíc mají obvykle na svém boku ovladač hlasitosti – klasická dvě tlačítka (případně kolébku) pro zesílení a zeslabení zvuku, což se hodí, nechcete-li nutně hledat ovládání hlasitosti na obrazovce.

Nicméně už tady začínají přicházet ke slovu výhody výklopného stojánku, protože běžný tablet si buď budete muset někde opřít, případně jej zacvaknout do nějakého krytu či pouzdra, které zajistí, že bude stát v nějaké pevné poloze. To není jenom pohodlné, že na něj vidíte a bude se vám pak (třeba při přeskakování písniček) lépe ovládat. Má to i velmi praktický, akustický význam – reproduktory nebudou dušené podložkou a budou „vyzařovat“ do prostoru (místnosti), takže zvuk i lépe uslyšíte. Do toho má na svých vícerežimových zařízeních Lenovo předinstalovanou utilitu, která podle polohy zařízení nejenom deaktivuje klávesnici, touchpad a automaticky přepíná do dotykového režimu Windows, ale dokáže také upravovat nastavení obrazu a zvuku, aby zněl v dané poloze a režimu co nejlépe (ladění zvuku počítá s tím, zda se zvuk bude odrážet např. od podložky, nebo zda mají reproduktory kolem sebe volný prostor).

Videa

Opět, samotné přehrávání videa prostě netřeba komentovat – zvolíte oblíbenou aplikaci, která podporuje formáty videa, které používáte (např. VLC, ale musím uznat, že vestavěný přehrávač ve Windows 10 už je dnes velmi použitelný včetně podpory titulků a široké palety formátů, takže jej osobně rád používám díky jeho integraci), případně streamujte video z YouTube, Netflixu a jiných služeb. V tomto se opět 2v1 neliší od jakéhokoliv jiného běžného zařízení. Pak nasaďte sluchátka a užijte si oblíbený seriál či film.

Kde ale takové oddělitelné 2v1 se stojánkem válcuje ostatní zařízení, je sledování videa takříkajíc „na volno“ – žádná sluchátka, žádné kabely, jen zařízení postavíte, opřete o stojánek a sledujete. Já takto na Miixu 720 sleduju videa nejčastěji, vyplním si tím čas během činností, jako je umývání nádobí, vaření nebo jen snídaně (někdy i během koupele, ale šplouchající voda už je obvykle na malé repro tabletu příliš a nic neslyším), kdy si obvykle pustím oblíbený vidcast, na který se po očku podívám, ale hlavně jej poslouchám.

Protože je takové 2v1 velmi skladné (což platí i o poměrně velkém 12″ Miixu 720, vyberete-li menší model, ještě tím vše umocníte), můžete jej položit téměř kamkoliv. Doma v Čechách ho obvykle dávám na mikrovlnku (ke které se díky magnetům pro uchycení klávesnice navíc docela pevně „připne“, což popravdě není na škodu, stejně to funguje s pračkou), na kterou během vaření a mytí nádobí dobře vidím. Ale v mém zahraničím bytě tablet postavím do poličky nad dřez, kam se tak akorát vejde. Můj „mikrovlnkový scénář“ ještě s normálním notebookem dáte (a to i s poměrně velkým), ale do poličky bych žádný notebook (ani netbook) nenacpal. Ani nemluvě o tom, že bych ho pak neměl jak ovládat, na Miixu jen tapnu na obrazovku. Podobně u snídaně – nemám zrovna velký stůl, takže mi dost často přijde vhod režim bez fyzické klávesnice – jen tablet opřený o vyklopený stojánek, navíc nemusím rukama od jídla matlat po klávesnici nebo touchpadu. Milým překvapením pak je, že i v minimálním úhlu otevření je tablet docela dobře stabilní – čekal jsem, jestli nebude mít tendenci se převracet, ale zatím jsem na takový problém nenarazil.

Samozřejmě i zde platí, že si zařízení automaticky přizpůsobí zvuk zvolenému režimu. Vylepšit by se to celé dalo snad jen malým (ideálně voděodolným – pro všechny případy) Bluetooth reproduktorem.

Právě stojánek ve spojení s videem je něco, co mi hodně změnilo domácí návyky, nemůžu ho proto vychválit dostatečně! Snadnost a přenositelnost tabletu se tady snoubí s naprosto triviálním, leč neskutečně užitečným mechanizmem v podobě stojánku, který dává zařízení úplně jiné možnosti využití, kterých byste s jiným typem zařízení nedosáhli.

Návody, recepty a jiné

Se vším, co jsem výše napsal o videu, velmi úzce souvisí také různé návody, recepty a podobně. Co mám na mysli? Stejně jako můžete u vaření sledovat svůj oblíbený vidcast, můžete mít také po ruce puštěný (či otevřený) recept, do kterého co chvilku kouknete, abyste si zkontrolovali, co děláte, jak to má vypadat (zda už je maso hotové, nebo se má ještě chvíli dusit), nebo si prostě jen připravíte suroviny na další krok. Opět, s běžným notebookem nemyslitelné – jednak jej nemáte kam dát, ale hlavně kdo chce s rukama od mouky patlat po klávesnici a touchpadu? Displeji tabletu to nevadí, ten pak snadno vyčistíte. Já třeba takhle používám tablet při modelaření (jestli se tedy tomu, co dělám, tak dá říkat), když před sebou potřebuju vidět – pro referenci – určitou část modelu, kterou zrovna vytvářím. Být v Čechách dostupná Cortana, tento způsob použití by se ještě posunul na úplně novou úroveň, protože byste pak to patlání po displeji mohli takřka úplně vynechat a vše jen sdělovat pomocí hlasu.

Skype

Poslední režim použití, který mě v souvislosti s 2v1 s oddělitelnou klávesnicí napadá, je Skype (resp. jakékoliv videotelefonování), protože i zde tento typ zařízení nabízí – alespoň pro mě – něco navíc. Pravidelně, alespoň jednou týdně, využívám Skype video k tomu, abych se udržel v kontaktu s rodinou, popovídali si, co je nového, ale hlavně se viděli.

Jde o to, že už dlouhé roky nepoužívám doma pevná zařízení (ve smyslu desktopu – ten už nemám víc než 10 let), nemám ani žádnou vyhrazenou pracovnu, kde bych měl třeba dock, monitor a klávesnici s myší (což jsem dříve, hlavně za mých studentských let, míval). A takový Skype s notebookem na klíně je za trest, protože jednak vám všechen zvuk kradou stehna (to se dá řešit), ale hlavně máte kameru v naprosto hloupé poloze – je příliš nízko a blízko, takže namísto vašeho obličeje kouká druhá strana na vaše chlupy v nosu, když to přeženu.

Takže to řeším tak, že z tabletu odtrhnu klávesnici, vyklopím stojánek, položím jej na nějakou podložku (postel, stolek, skříňku), sednu do oblíbeného křesla, přisunu k tabletu a s rodinou si povídáme. Můžu si vše nastavit tak, abych měl dobré světlo a zároveň na mě bylo normálně vidět. Opět bez kabelů, bez klávesnice, s minimem prostoru a téměř neomezenou flexibilitou.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky