Tablet: užitečný doplněk, nebo zbytečnost?

24. 11. 2018 | 1

Tablety jsou masově na trhu déle než 8 let. Za tu dobu se stihly etablovat jako samostatné zařízení, které uživatelům slouží jako doplněk smartphonu a notebooku či stolního počítače. I přes obrovské možnosti, které dnes tablety nabízí, koluje všeobecně vžitý názor, že jsou vlastně zbytečné. Řekl jsem si, že si nějaký tablet půjčím a svůj názor si udělám sám. Výsledky mého dumání bych vám nyní chtěl předložit.

Po krátkém domlouvání s Lenovem mi doma přistál tablet Lenovo Tab 4 8 Plus. Spadá do střední třídy cenou i výbavou. Naši recenzi najdete zde.

Po nezbytném úvodním nastavení zařízení a stažení základních aplikací vyvstala očekávaná otázka: co s ním vlastně budu dělat? Postupem času jsem ale zjistil, že tablet dovede být až pozoruhodně šikovným doplňkem. V konečném důsledku tak záleží hlavně na tom, abyste pochopili, v čem je jeho výhoda.

Ergonomie a používání

Už během prvního dne jsem ocenil, jak je tablet lehký a skladný. Pokud s sebou běžně nosíte notebook, tablet udělá váš batoh o mnoho lehčí. Nezabere také mnoho místa a lépe snáší otřesy. Pokud zrovna nutně nepotřebujete klávesnici, na čtení či procházení webu se mi osmipalcový tablet docela dobře osvědčil.

Je pravda, že tyhle funkce zastoupí i klasický chytrý telefon. Tablet je ale na čtení jednoduše lepší: na obrazovku se vejde víc textu, který je také větší a lépe čitelný.

Tablet jako takový naopak zrovna nevyhrává v ergonomii. Kombinace velké obrazovky a tenkého těla znamená, že zařízení jako takové nepadne příliš dobře do ruky (ani do dvou). Jako nejlepší způsob práce s tabletem se mi osvědčilo ho položit a o něco opřít. V tomto ohledu je notebook lepší, protože si obrazovku natočíte do vhodného úhlu a není třeba ji o nic opírat, drží ji panty v základně. Nezbývá tak než vzpomenout na tablety Lenovo Yoga Tab, které měly na spodní straně válec se stojánkem. Díky zakulacenému tělu také skvěle padl do ruky. Doufám, že se brzy dočkáme nových modelů.

Parametry jsou základ aneb levný tablet vás těšit nebude

Typickým příkladem uživatelů, kteří hází tablet do žita, jsou ti, kteří si z jakéhokoliv důvodu koupili tablet nejnižší cenové kategorie. Právě od nich nejčastěji slýcháme, že:

  • tablety jsou na nic, nefungují
  • mají ošklivou obrazovku
  • jsou zasekané

Pokud jste si pořídili nejlevnější model (s cenovkou do 4 tisíc korun), nezbývá než souhlasit. Nejlevnější tablet ze své podstaty nemůže nabídnout dostatečně výkonný hardware, cena bývá stlačena také nekvalitním displejem. Výsledkem je, že „dospěláka“ takové zařízení nebaví používat a dá ho dětem na zničení se slovy, že nic takového už si nikdy nekoupí.

Pokud chcete tablet skutečně používat, na hardwaru a displeji neušetříte. Z mého pohledu by tak vaše rozhodování mělo začít u zařízení střední třídy. Tomu odpovídají komponenty jako procesor Snapdragon řady 625 (a vyšší) s alespoň 3 GB operační paměti. Zajímejte se také o displej: měl by mít ideálně FullHD rozlišení (1920 x 1080 pixelů) a s technologií IPS. Kvalitní obraz je u tabletu stejně důležitý jako u monitoru či televize.

Neznačkový tablet za 3000 Kč dnes koupíte v každém supermarketu. Můžete odejít s lacinou paštikou a ještě s výhodným osmijádrovým tabletem. Takový tablet ale nejspíš moc dlouho používat nebudete: nebude vás bavit se dívat do ošklivé obrazovky, nebude vás bavit zasekaný a pomalý systém. Na takovém tabletu se nebudete rádi dívat na video, nebudete rádi čekat, až se konečně spustí webový prohlížeč, nebudou vás bavit sekající se hry.

Skutečně se vyplatí kupovat za 3000 Kč něco, co dáte rozbít dětem? Není lepší zaplatit dvojnásobek za něco, co budete společně s dětmi používat i vy? V OS Android si můžete vytvořit uživatelské účty stejně jako na klasickém počítači, tablet tak může používat celá rodina.

Co se s takovým tabletem dá vlastně dělat?

Zatím jsme se nedostali k tomu nejdůležitějšímu. K čemu mi takový tablet vlastně bude?

Je pravda, že tablet spadá skutečně někam mezi chytrý telefon a notebook. A z mé vlastní zkušenosti je tablet opravdu především spíš smartphonem s větší obrazovkou. Je vhodný na nejzákladnější práci, a prohlížení obsahu. Byla by chyba očekávat, že na tabletu s Androidem budete provádět statistickou analýzu, vytvářet skutečně propracované dokumenty ve Wordu či cokoliv jiného, co vyžaduje jakýkoliv specializovaný software. Tablet rozhodně nenabízí takový potenciál možností jako notebook. Oproti němu je ale většinou o hodně levnější, vydrží déle na baterii atd.

Do školy

Kombinace tabletu a přídavné klávesnice může ve spoustě případech docela dobře nahradit notebook. Tablet (opět s klávesnicí) je užitečný na psaní zápisků a internet, navíc je lehčí než notebook a zpravidla i vydrží déle na baterii. Takové zařízení může být dostupnější variantou k levným notebookům.

Zajímavou a velmi užitečnou věcí může být podpora technologie AnyPen. To znamená, že obrazovka tabletu rozpozná téměř jakýkoliv předmět, můžete si tak kreslit náčrty třeba obyčejnou tužkou. Tohle běžný notebook nesvede a je to jedna z věcí, která mi někdy na notebooku v přednáškovém sále svým způsobem chybí (ačkoliv mi jinak dotyková obrazovka v notebooku nijak nechybí).

Je třeba se zamyslet a říct si, co od zařízení očekáváte. Může se skutečně stát, že by vám bohatě stačil právě tablet. Na občasnou náročnější práci můžete použít stolní počítač doma, popř. svůj starší notebook.

Čtení, konzumace obsahu doma i na cestách

Tablet je velmi příjemný doplněk do prostředků veřejné dopravy. Ať už na denní dojíždění či na delší pracovní cestu do vlaku. Proč mžourat na titěrná písmenka na malé obrazovce smartphonu, když tablet nabídne daleko větší pohodlí? Čtení, seriály, internet jsou na něm výrazně pohodlnější.

Právě na čtení se mi tablet osvědčil zdaleka nejvíce, většinu času jsem jej používal jako čtečku. Na knihy, skripta do školy je zkrátka ideální: nezabere místo v batohu a je stále při ruce. Papírové knihy mám rád pořád stejně, někdy je ale pohodlnější nechat čtyřsetstránkovou bichli doma a vzít si s sebou něco lehčího. Oproti čtečce je tablet o mnoho univerzálnější.

Internet v mobilu má dnes kde kdo. Není tak třeba řešit samostatnou datovou SIM kartu pro tablet, stačí si internet nasdílet přímo ze smartphonu. Lze tak mít výhodu větší obrazovky kdekoliv s sebou. A to se může hodit.

Dostupná alternativa k notebooku pro nenáročné uživatele

S tímto přístupem se setkávám především u starších uživatelů. Setkávám se s tím, že stále více lidí přestává aktivně používat počítač a spoustu věcí vyřizují přímo z chytrého telefonu. V takovém případě může být tablet užitečný: smartphone s malým displejem zkrátka nenabídne takové pohodlí. Pokud si vyberete nějaký vyšší model, zkušenosti z trhu dokazují, že vám s přehledem vydrží i 3-4 roky.

Sledování seriálů a filmů

Tablety střední třídy mají nejen slušný displej, většinou jsou vybaveny i kvalitními stereo reproduktory. Díky tomu dokážou poskytnout zážitek na úrovni, mnohdy překonávající i dražší notebooky.

V tomto ohledu je Lenovo Tab 4 8 Plus, pravda, docela zklamání. Zvuk mi přišel plochý, vyhnaný ekvalizérem tak, aby vytvářel prostorový efekt, který jsem ale reproduktorům ani jednou neuvěřil. Poslech hudby byl na zapůjčeném tabletu spíš testem nervů. Je ale možné, že daný kus nebyl úplně v pořádku, ostatně v recenzi u nás na Lenovo Blogu si za hudební projev odnesl slušné hodnocení.

Tablety mají běžně slot na paměťovou kartu, pokud byste tedy pocítili nedostatek místa v úložišti, lze média přesunout na micro SD kartu. Nepatřím sice mezi zastánce koukání na seriály na cestách, ve vlaku se s tím ale setkávám každý den. 5,5″ obrazovka smartphonu sice nabízí větší pohodlí než menší displeje před několika lety, 8palcový tablet je ale velký rozdíl.

Přes to všechno je ale třeba být fér a říct, že jsem se s tabletem nesžil tak, abych ho používal každý den. Velmi jsem ho ocenil právě na cestách, doma jsem ale většinou sáhl právě po notebooku. V praxi to znamenalo, že jsem s tabletem sedával ve vlaku či v metru, doma jsem na něj i několik dní ani nesáhl. To může být ovlivněné tím, že mám relativně malý notebook (12,5″ model). Pokud bych měl velký a těžký notebook, je možné, že bych s sebou raději nosil právě tablet (pravděpodobně v pouzdře s klávesnicí).

Rady pro výběr tabletu, se kterým budete spokojení

  • nekoukejte jen na cenu
  • zvolte si správnou velikost
  • dbejte na to, aby měl kvalitní obraz a dobrý zvuk
  • vybírejte zařízení spadající do střední třídy a výš
  • dejte si čas na výběr, projděte si recenze a zkušenosti jiných uživatelů
Tip: více jsme se tabletům věnovali v našem seriálu Vybíráme tablet.

Koupit, nebo ne?

Tuto otázku už si už budete muset zodpovědět sami. Ač jsou tablety často zatracovány, mají stále co nabídnout. Ve výsledku jde o to, abyste se vyvarovali dvou základních chyb: věděli, na co by se vám tablet hodil, a koupili si model zapadající alespoň do plnohodnotné střední třídy. Trávíte-li hodně času se smartphonem, tablet je v mnoha ohledech pohodlnější alternativa. Na opravdovou práci se ale tabet příliš nehodí, především kvůli omezeným funkcionalitám aplikací pro Android.

Pokud se ptáte, zda si tedy poběžím tablet koupit, zklamu vás. Jsem se svým notebookem dost srostlý – to žádné další zařízení asi jen tak nepřetne. Tablet Lenovo Tab 4 8 Plus si ale ještě ponechám zapůjčený a budu jej rád používat ve chvílích, kdy je přeci jen o něco praktičtější než dvoukilogramový ThinkPad X230 s devítičlánkovou baterií.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky