Lenovo Tab 4 8 Plus titulni

Lenovo Tab 4 8 Plus: pro děti i dospělé (recenze)

18. 6. 2018 | 0

Nová generace Lenovo Tab Plus s číslovkou 4 v 8″ provedení má být kompaktním multimediálním tabletem pro celou rodinu v kvalitním těle a se solidním výkonem. Jak se mu to daří?

Po delší době jsem se zase dobrovolně rozhodl otestovat Android tablet, v tomto případě aktuální generaci zavedené řady Lenovo Tab 4 v kompaktním 8″ provedení a navíc s přívlastkem „Plus“, který značí vylepšené parametry oproti „neplusovému“ modelu a také vytříbenější design. Přijde vás ale na pořád poměrně sympatických 7 000 Kč. Pokud jste ale schopni oželet nějaký ten megahertz, gigabajt a pixel, můžete mít o 3 000 levnější klasický model.

Řada Tab 4 už při svém představení dala jasně najevo, že si klade za cíl nejenom tradiční multimediální vyžití, které se od Android tabletů tak nějak automaticky očekává, ale cílí na rodiny, resp. umožňuje tablet sdílet díky snadnému přepínání uživatelů a dětskému režimu, tablet lze navíc ještě obohatit o gumové „nárazníky“, takže by zařízení mělo bez obav přežít setkání i s těmi nejmenšími.

Dost už ale obecného tlachání, pojďme si tablet zhodnotit v našich obvyklých kategoriích!

Vzhled a zpracování

Lenovo Tab 4 8 Plus udělá více než dobrý dojem ještě před otevřením krabičky – ta je barevná, přesto elegantní – chci tím říct jenom to, že balení se Lenovo navrhovat rozhodně naučilo. Po odsunutí víka se na nás už usměje samotný tablet, krátká literatura nebo nabíječka s USB kabelem jsou úspěšně skryté v malých krabičkách.

Lenovo Tab 4 8 Plus 27

Lenovo Tab 4 8 Plus 27

No a vybalení tabletu je další důvod k pozitivnímu pocitu – jasně, pořád máte v ruce tablet, tedy přístroj, který z 90 % tvoří displej, směje se tak na vás obdélníková tenká placka s lesklým lícem. Ale zpracování je o poznání hodnotnější než u klasických Lenovo tabletů, které mají obvykle celoplastovou konstrukci, ze které jen vyčnívá tvrzeným sklem překrytý displej.

Tady je to jinak – ano, líc je skutečně tvořen téměř výhradně displejem překrytým rovným tvrzeným sklem, má však okolo sebe šedě pokovený a zkosený rám, ve kterém jsou zasazené i reproduktory. Bočnice, ve kterých jsou zasazena i tlačítka, jsou však kovové. No a nejzajímavější jsou záda, která jsou z tvrzeného skla s jakýmsi efektem rozptylu světla, kterému Lenovo říká „aurora“. Uznávám, že to vypadá úžasně, ale má to celkem jasnou nevýhodu – snadné ušmudlání. Navíc já osobně nejsem příznivce lesklých zad, protože se mi z nich snáz potí ruce.

Podtrženo, sečteno, Tab 4 8 Plus je velmi dobře zpracovaný tablet, konstrukce působí pevně (rozhodně bytelněji než celoplastové tablety) a nenarazil jsem na žádné vrzání nebo něco podobného. Přesto pár výtek mám…

Jednak v bočnicích zasazené kovové díly nejsou nejlepším řešením – buď měl být kovový celý rám (to je v dané cenovce asi nereálné, kompletně vy to měnilo konstrukci), nebo mělo být slícování materiálů vyřešené lépe, mezi plastem a kovem je mezera i zoubek. Za druhé, Lenovo mě vždy vytáčelo tím, jakým způsobem na své tablety lepí výrobní štítek (na pěkném designovém těle máte nálepku se sériovým číslem, kterou kvůli záruce nemůžete sundat), v tomto případě je to dvojnásobný průšvih, když přes krásná skleněná „aurora“ záda někdo plácl hnusnou nálepku – fuj! Přitom řešení jsou.

No a jak tablet působí v ruce? 8″ je do jedné ruky pořád – alespoň pro mě – moc, 7″ dělá lepší službu, nicméně pořád je to velmi dobrý kompromis mezi telefonem a 10″ tabletem. Celkem pohodlnému držení přispívají zaoblené hrany, kvůli tenkým bočním rámečkům ale budete (minimálně v režimu na výšku) muset držet tablet mimo líc s displejem – jednoduše není kam dát prsty. Tablet je navíc velmi tenký (7 mm) a váží jen 300 gramů.

Obraz a zvuk

Zato v tomto ohledu mě tablet docela nadchnul. 8″ displej má rozlišení 1 920 × 1 200 bodů (tedy pro tablety dnes běžný poměr stran 16:10), takže tu hovoříme o pěkných 283 bodech na palec, které vykouzlí příjemně ostrý obraz. Díky IPS technologii zobrazení jsou pozorovací úhly na velmi dobré úrovni, jak se na tablet sluší a patří, a celkově podání barev displeje působí velmi svěže a živě. Obnovovací frekvence je také dobrá, na duchy nebo sekaný obraz tablet netrpí. Outdoorový panel to vyloženě není, ale pozorovatelnost na slunci je velmi slušná díky maximálnímu jasu 390 nit (jinými slovy – zatímco ostatní tablety mají ukazatel podsvícení do 10, Tab 4 8 Plus má 11). Přesto ale uděláte lépe, když vyhledáte alespoň mírný stín. Displej je samozřejmě dotykový, podporuje až 10 prstů najednou a na citlivost nebo odezvu si stěžovat skutečně nemohu.

Vpravo nad displejem najdeme indikační diodu, která má dva režimy – modrým blikáním signalizuje notifikace a oranžově informuje o nabíjení tabletu.

Lenovo Tab 4 8 Plus 8

Lenovo Tab 4 8 Plus 8

No a ohledně zvuku jsem ještě spokojenější. Tab 4 8 Plus nabízí stereo reproduktory. Potud nic nenormálního. Jenže namísto aby směřovaly dozadu a hrály všude jen ne k uživateli, jsou namířené dopředu, najdeme je za štěrbinami nad a pod displejem právě na oné zmíněné zkosené hraně rámu těla. K tomu jsou podpořené rozšířením Dolby včetně technologie Atmos. Výsledkem toho je hlasitý a prokreslený zvuk, který může tomuto malému 8″ tabletu závidět i kdejaký notebook! Se zvukem jsem byl skutečně velmi spokojen.

Připojení, konektory, ovládací prvky

Lenovo svůj Tab 4 neošidilo ani na možnostech připojení. Kromě Bluetooth 4.2 a dvoupásmové Wi-Fi se standardy 802.11a/b/g/n/ac může být tablet za příplatek jen 1 000 Kč volitelně vybaven i LTE připojením. To považuji za velmi příznivou cenu!

Konektorová výbava není překvapivá svou škálou – jeden datový USB konektor zároveň sloužící pro nabíjení a 3,5mm audio jack, oba na horní straně – ale potěší použitím univerzálního USB-C konektoru (pozor ale, rozhraní je fyzicky ve verzi USB 2.0, pouze použitý konektor je USB-C). Líbí se mi, že se nové rozhraní začíná masověji rozšiřovat i mezi dostupnější zařízení (už se těším na dobu, kdy mi doma bude stačit jedna nabíječka). Nalevo za krytkou s logem Lenovo nechybí šuplík pro microSD kartu (oficiálně je udávána podpora až 128 GB).

Tři ovládací prvky najdeme výhradně napravo – jedná se o ovládání hlasitosti (tedy kolébku pro její zvýšení a snížení) a velký vypínač, který je zhruba uprostřed pravoboku v prolisu, aby byl dosažitelný jak pro levou, tak pravou ruku a zároveň hmatově rozpoznatelný. Velký je proto, že je v něm integrovaná čtečka otisků, která slouží k odemykání zařízení a také přepínání uživatelů. To považuji za velmi dobrý nápad s ohledem na velikost a způsob držení tabletu (pozn.: 10″ sourozenec má čtečku klasicky pod displejem).

Ačkoliv je celkově práce s vypínačem a čtečkou pohodlná, mám zde pár výhrad. Předně, je třeba si dát pozor na správné zaznamenání otisků – musíte zaznamenávat tu část a úhel prstu, kterou pak k odemykání budete používat. Jakkoliv přirozeně to zní, věřte mi, že to bude oproti čtečkám vepředu nebo vzadu určité laborování. Nezaznamenáte-li otisky „správně“, nebudete odemykat napoprvé. Dále mi vadí, že pro odemčení máte prst jen přiložit, nic nemačkáte. To jednoduše není přirozené, já osobně mám tendenci tlačítko stisknout, což může vést k okamžitému zamčení tabletu. No a poslední výtka – prohlubeň, ve které je tlačítko zasazeno, alespoň pro mě nebyla dostatečně nahmatatelná, takže jsem často pokládal prst jinam a tablet jen zavibroval, že je něco s otiskem špatně, až mi odepřel otisk úplně a já musel zadávat PIN. A rozhodně se mi to nestalo jen jednou…

Systém a aplikace

Tab 4 zatím nedostal Oreo (a ani není žádné oficiální vyjádření, že by aktualizovaný být měl), takže předinstalovaným a aktuálně nejnovějším systémem je stále „nugátový“ Android 7.1.1. Jako u ostatních tabletů z poslední doby Lenovo nevymýšlelo žádné nástavby nebo vlastní rozhraní, a je předinstalovaný systém takřka čistým Androidem jen s jednodušenou domovskou obrazovkou (jedná se o na pohled stejný launcher jako ten originální od Google jen s tím rozdílem, že nenabízí obrazovku Google po tažení prstem vpravo).

Po úvodním nastavení a prvním spuštění jsem ani nebyl nucen odinstalovávat hromady aplikací. K tomu ale budete muset přistoupit, pokud na rozdíl ode mě nejste příznivci služeb od Microsoftu, protože Lenovo předinstalovalo jak balík Office, tak OneDrive a podobně. Google aplikace, jako je Gmail, YouTube a celou sadu Play zde ale samozřejmě najdete taky. Od Lenova je tu snad jen Dolby, SYNCit HD a průvodce tabletem.

Systém v Tab 4 8 Plus tak naštěstí neskrývá žádná nemilá překvapení, a tak není divu, že jsem neobjevil ani žádné problémy, chyby, pády nebo zamrzání – vše funguje a hýbe se dle očekávání. Dodám, že jsem tablet používal typicky jako doplňkové zařízení, takže čtení e-mailů, komunikaci přes Skype a messengery, sledování YouTube, prohlížení webu, občasné hraní her.

Vrátím se ještě ke sdílení tabletu a uživatelským účtům – v tabletu můžete mít více uživatelských účtů. Může se jednat buď o dospělé, nebo dětské účty s tím, že jeden uživatel je vždy majitelem tabletu, takže řídí veškerá nastavení. Přepínání účtů probíhá na zamykací obrazovce vybráním bubliny daného uživatele a případně zadáním PINu, hesla či přiložením otisku. Dětským účtům lze upravit dobu, po jakou mohou tablet používat a po jaké si musí dát přestávku s rovněž nastavitelným trváním. Dětské účty se navíc přepnou do zjednodušeného rozhraní založeném na službě KIDOZ, která nabízí a filtruje obsah (aplikace, weby, videa) dle věku dítěte. Sympaticky se tak na hlavní obrazovce nabízí víla Amálka nebo Mach a Šebestová.

Výkon a napájení

Osmijádrový Qualcomm Snapdragon 625 na 2 gigahertzech s grafickým jádrem Adreno 506, který je doplněný o 4 GB LPDDR3 paměti RAM se choval velmi ukázněně a pohodlné a plynulé používání v ničem neomezoval – všechny činnosti (komunikace, web, videa, hry) běžely naprosto bez jakýchkoliv zaváhání. Jsem rád, že Lenovo zabudovalo dostatek operační paměti, aby ani běh několika náročnějších aplikací nedělal tabletu problém nebo nezpůsoboval zbytečné zpomalování. Testovaná konfigurace navíc nabídla 64GB eMMC úložiště (základem je 16 GB, tomu bych se ale vyhnul), z nějž bylo kolem 50 GB ihned dostupných pro uživatele.

Syntetické výkonnostní testy:

Dodám ještě, že přenosové rychlosti vestavěného úložiště jsou zhruba 190 MB/s čtení a 100 MB/s zápis.

Lenovo Tab 4 8 Plus 28

Lenovo Tab 4 8 Plus 28

O napájení se stará vestavěná, uživatelsky nevyměnitelná jednočlánková Li-Pol baterie o kapacitě 4 850 mAh. V balení přiložená 2A nabíječka ji nabije za necelé tři hodiny. Na jedno nabití tablet reálně vydrží zhruba 8 hodin nepřetržitého provozu, případně zhruba 5,5 dne, když jen tak leží a není používán.

Fotoaparáty

Lenovo tablet vybavilo předním i zadním fotoaparátem. Ten přední samozřejmě slouží především k videohovorům, ale nelekne se ani nějakého toho selfie. Ostatně 8″ skladný tablet by měl nabízet fotoaparáty alespoň trochu na úrovni, protože se dá očekávat, že s ním majitelé budou chtít fotit, když je tak snadno přenosný. Ale bohužel i Tab 4 8 Plus se veze na klasické tabletové vlně, takže vestavěné fotoaparáty – ač nejsou špatné – se těm v telefonech rovnat vůbec nemohou.

Přední 5MPx snímač s pevným ohniskem má dostatečně rychlé snímání i za mírně zhoršeného světla, a tak videohovory nejsou problém. I selfie se s ním dá pořídit, ale velkou parádu nezpůsobí. Zadní 8MPx snímač s automatickým ostřením a diodovým bleskem (čočka je mimochodem šikovně zakomponovaná do celoskleněných zad) fotí o poznání lépe, ostření je ale pořád pomalé a rychlost snímání taky není nejlepší, v byť jen trochu zhoršeném světle na fotky spíš zapomeňte úplně, snadno se rozmažou.

Video natáčí obě čočky v rozlišení 1080p. I zde se projevuje pomalé snímání i ostření zadní kamery, a tak se snadno stane, zvlášť s horším světlem, že je video rozmazané jak kvůli pohybu, tak kvůli ostření. Přední kamera má rychlé snímání, zato horší světelnost, a tak je záznam ve stejných podmínkách sice zcela plynulý, ale tmavý.

Čili fotit se s Tab 4 8 Plus dá, ale spolehl bych se na něj jen v případě, že u sebe nemáte telefon. Fotky z hlavní kamery nejsou zlé, v lepším světle budou mít i detaily a prokreslení, ale do kapsy je strčí kdejaký průměrný telefon.

Fotografie a video pořízené hlavní 8MPx kamerou

Lenovo Tab 4 8 Plus – testovací video hlavní 8MPx kamerou

Lenovo Tab 4 8 Plus – testovací video hlavní 8MPx kamerou pro recenzi na Lenovo Blog CZ (https://www.lenovoblog.cz).

Fotografie a video pořízené přední 5MPx kamerou

Lenovo Tab 4 8 Plus – testovací video přední 5MPx kamerou

Lenovo Tab 4 8 Plus – testovací video přední 5MPx kamerou pro recenzi na Lenovo Blog CZ (https://www.lenovoblog.cz).

Příslušenství

Jak jsem uvedl, k Tab 4 si můžete dokoupit značkové příslušenství, které ale vůbec neudělá díru do vašeho rodinného rozpočtu. Originální flipové pouzdro (černé, nebo šedé) s ochrannou fólií na displej stojí 350 Kč (díky Hallovu senzoru umí tablet probouzet a zhasínat displej při překlopení pouzdra) – to ostatně doporučuji koupit okamžitě s tabletem, bez něj můžete tablet používat jen v ruce. Dětský nárazník s nálepkou na záda a také fólií dostanete za necelou pětistovku.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky