Přehled serverů a síťových uložišť

29. 10. 2015 | 0

Jak si mnozí všimli, rozjeli jsme na blogu „Profi sekci“ a nyní nastal čas věnovat se právě serverům a to konkrétně přehledu portofolia od malých jednosoketových tower serverů až po několikasoketové, rackové NextScale uložiště.

Portfolio tower serverů

Jedná se v základu o jednosocketové servery (existují i dvousocketové), které vynikají atraktivní cenou, snadnou správou a obstojným výkonem, jež by měl směřovat do škol, malých firem atd. Do této kategorie patří např.: ThinkServer TS140, System X3100 M5 až po X3500 M5 nebo TD350. Servery vám nabídnou velmi široké spektrum procesorů, od dvoujádrových Intel Pentium až po Inte Xeon E5-2600, který má 18 jader, nejvyšší možná kapacita RAM v téhle třídě je 1,5 TB a kapacita uložiště do 90 TB (v možnostech 2,5″ SSD, 2,5″ / 3,5″ HDD SATA nebo SAS). Možnosti voleb jsou velké a rozsáhlé, troufnu si tvrdit, že si vybere nebo nakonfigurujete server dle svých představ. Navíc máte možnost všechny tyto servery nainstalovat do 4U a 5U racků.

Tower Server TS 440

 

Flex System servery

Flex System je nová kategorie infrastruktury a zároveň jsou další fází blade serverů, která dále zjednodušuje nasazování infrastruktury, a to prostřednictvím integrace. Samozřejmostí je robustní enterprise šasi, ve kterém naleznete naprosto vše přes výpočetní, síťové a storage uzly až po   systémovou správu. Je potřebné zmínit hlavní výhody a těmi jsou:

  • zjednodušená automatizovaná správa optimalizovaná pro virtualizaci,
  • snadný upgrade na budoucí technologie – bez nutnosti odpojování a nahrazování šasi,
  • konsolidace infrastruktury bez nutnosti migrace aplikací.

Nasazení Flex System je možné v téměř všech podnikových aplikacích. Například virtualizace, cloud, databáze, analytické nástroje. Díky tomuto systému múžete optimalizovat náklady a zlepšovat efektivitu.

Na výběr máte z několik typů a modelů založených na nejnovějších technologiích. Např.: NVMe od Intelu v kapacitě až 4 TB. Možnost ServerRaid, Storage Explansion Slot. Stejně tak vám nabídne několikasocketová řešení umožňující nasazení až 8x E7-8800 a 12 TB RAM a 16x 10GBe porty LOM (např.: v X880 X6 – o značení serverů si napíšeme jindy).

Flex_Chassis_Side_x240_smaller

 

NeXtScale servery

NeXtScale System představuje úsporné, avšak velmi výkonné a škláovatelné řešení. Možnsoti použití tohoto systému jsou téměř neomezené, a to od technických výpočtů, přes nasazení gridů, analytické nástroje, až po rozsáhlá cloudová a virtualizovaná prostředí. Hlavní výhody pro NeXtScale System:

  • flexibilní škála konfigurací a jednoduchá architektura – pro všechny typy aplikací, ať už jde o výpočetní výkon s vysokou hustotou, datové úložiště s vysokou hustotou anebo extrémní akceleraci výpočtů s využitím GPU či koprocesorů, lze využít jedinou platformu,
  •  výběr mezi chlazením vzduchem či vodou.

NeXtScale přináší vysokou hustotu výkonu a to ve všech oblastech – výpočetním výkonu. Víceúčelová platforma NeXtScale je postavená na standardních technologiích a komponentách. Uživatelům umožňuje vytvářet flexibilní konfigurace postavené přesně na míru jejich potřebám, a to s využitím procesorů, úložišť a akcelerace výpočtů prostřednictvím grafických akcelerátorů (GPU) či koprocesorů Intel Xeon Phi.

NextScale s vodním chlazením

Všestranná uložiště SAN

Hlavními zástupci této kategorie jsou Lenovo S2200 a S3200. Jedná se o racková SAN úložiště se super poměrem cena/výkon, velkou rozšiřitelností
a moderní konstrukcí, která umožní dosáhnout vysokou dostupnost vašich dat, a to až s garancí 99,999 %. Ta je zajištěna díky technologiím typu RAID, možnosti hot-swap zapojení/odpojení disků a plně redutatním zdrojům i větrákům. Je důležité zmínit možnosti konektivity, a to včetně iSCSI a Fibre Channel. Škálovatelnost je samozřejmostí, a to díky jednotkám, díky kterým můžete navyšovat úložnou kapacitu. Tato zařízení vám nabídnou funkce real-time tiering (přesouvání dat dle jejich využití) anebo automatickou tvorbu snapshotů, dále umožňující kombinovat SFF a LFF disky uvnitř jediného diskového pole. Z disků lze použít jak SATA, tak SAS disky velikosti 2,5″ a 3,5″ a to až ve variantách s 15 000 ot./min.

S2200

Profesionální uložiště

To je Storwize (a vždy byl…), který je určený pro náročné klienty ze všech sfér vyžadujicí datově náročné aplikace. Jedná se především o eneterprise diskové pole Lenovo Storwize V3700, nabízí vysoký výkon a spolehlivost. Nabídnou nám pokročilé SW nstroje určené pro správu a údržbu, automatický tiering, disaster recovery či dokonce šifrování dat. Lenovo Storwize V3700 nabízí rozšiřující jednotky pro 24× 2,5″ nebo 12× 3,5″ s možností osadit celkově až 240 disků. Protože tak velké uložiště potřebuje velký datový tok a výkon, nabídne nám až 8 GB cache paměti a možnost využít 10Gbit/s  iSCSI či FCoE konektivitu. Samozřejmost je Thin Provisioning, virtualizace, funkce FlashCopy či jednosměrné migrace dat.

Storwize V3700

 

 

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky