Lenovo Yoga Slim 7 14Q8X9: Copilot+ PC s procesorem Snapdragon X Elite (recenze)

21. 5. 2024 | 3

Ve chvíli, kdy jsem dostal nabídku na otestování nové Yoga Slim 7 jsem si říkal, že jsem těchto a podobných modelů měl v rukách již více. Vím, že se vesměs jedná o malé, lehké zařízení, které jsou dobře přenositelné, mají solidní výkon a dobré zpracování… Myslel jsem si tedy, že půjde o nějaký refresh minulých generací. No, nemohl jsem být od pravdy dál, toto je opravdu něco jiného, než jsem doteď testoval. Pojďme tedy na to!

Testoval jsem předprodukční kus. Je dost pravděpodobné, že se finálních produktů nebudou týkat nedostatky, které jsou v recenzi zmíněné.

Balení jako takové je standardní. Kartonová krabice, v ní krabice barevnější a v ní samotné zařízení. Navíc je zde už jen 65W USB-C zdroj, v mém případě s anglickou koncovkou, ale mám v rukou předprodukční kousek, takže se může sem tam od produkčního lišit, a to jak balením, tak i samotným hardware či software. První osahání notebooku mi připomíná jeho minulé generace. Spousta hliníku, zaoblené hrany, tenké tělo, a hlavně vše pevné a opravdu solidně zpracované, tohle se mi u celé řady Yoga fakt libí. Vždy všem raději doporučuji podobné zařízení této konstrukce než například notebook s větším výkonem, ale v levném plastovém těle, které máte strach přenášet i v kvalitní brašně, jenom hučí a v půlce delšího filmu se vám třeba ve vlaku vypne. Když už jsem u tohoto porovnání, tak i odvod tepla kovového těla je mnohem lepší nežli jej zaizolovat uvnitř plastového kousku.

Co se dále týče samotného popisu Slim 7, tak mi dorazil v hezké neutrální metalíze modré barvy, která se u Lenova jmenuje Cosmic Blue. Není to tedy ani uťáplá konzerva, ani barevný křikloun. Prostě originální kousek s příjemným matným odstínem. Celý přístroj je z hliníku. Rozpoložení komponent je jinak vcelku standartní. 14.5″ displej s poměrem stran 16:10 s opravdu tenkými rámečky narušuje opticky jen vrchní výsupek se senzory a kamerou. Displej je spojen velkým centrálním pantem a v dolní části naleznete klávesnici bez numerického bloku, u této velikosti displeje to ani jinak nejde. Pod ní na středu rozsáhlý touchpad. Ze spodu je pak velká plocha nasávání vzduchu chlazení, které vzduch vyfukuje pod displejem pryč. Rozměry jsou 325x225mm. Tloušťka je pouhých 12,9 mm a hmotnost 1,28 kg. Je tedy předurčen k častému přenášení, a to ještě díky dalšímu parametru, o tom si řekneme později.

Displej a zvuk

Co se týče displeje, je to jedna z předností Yogy Slim 7. Nejdříve trocha parametrů. Máme zde 14.5″ OLED panel s rozlišením 3K (2944×1840) a poměrem stran 16:10 s velmi tenkými rámečky (pokrytí aktivní plochy je 91,9%). Obnovovací frekvence panelu je 90 Hz a klávesovou zkratkou si jí můžete změnit na 60 Hz. Panel je lesklého povrchu, a navíc je plně dotykový. Ve špičce zvládá 1000 nitů svítivosti a musím sám potvrdit, že na špatnou čitelnost si zde opravdu nemůžete ztěžovat ani při venkovním sluníčku, což je také jedna z výhod OLED displejů (kromě třeba výborného kontrastu a perfektní černé). Co vám venku někdy může dělat trochu problémy, jsou odlesky od lesklého panelu. Tato řada byla předurčena k práci s digitálním obsahem, a proto je zde i spousta certifikačních a kalibračních parametrů, které zaručují této cílové skupině to, že věrnost a podání budou na 100% úrovni (100% sRGB, 100% P3, HDR 600, Dolby Vision). V rámci mého laického oka a pozorování musím uznat, že jsem ještě neviděl tak krásný obraz. Věřím, že tedy patří v dnešní době ke špičce v dané cenové kategorii. Abych oblast displeje uzavřel, tak nesmí chybět zmínka o kvalitní FullHD kameře, která je ve výstupku na displeji a obsahuje funkci Windows Hello, tento výstupek navíc zjednodušuje otevírání přístroje jednou rukou a kamerku můžete kvůli bezpečí deaktivoval bočním elektronickým přepínačem.

V rámci zvuku se v těle Yogy nenachází pouze dva, ale hned čtyři kousky reproduktorů, kterým sekundují čtyři mikrofony. Repro jsem bohužel nemohl kvůli danému předprodukčnímů kousku vyzkoušet (problém s ovladači), ale zvukový vstup fungoval perfektně a čistě, dokonce hezky filtroval okolní hluk. Doufám, že budu mít možnost ověřit zvukové možnost u nějakého z prokukčních kousků.

Výkon a chlazení

Tak ono by to bylo, kdyby v tom nebylo něco nového, respektive něco toho nejmodernějšího, co tady ještě nebylo. No a ono je to zrovna tady, uvnitř této Yogy. Na první pohled další a ta stejná Yoga v řadě totiž obsahuje novinku, která by ten zážitek z práce na laptopu s Windows posunout o level výše. No nebudu chodit kolem horké kaše. Výrobcem je zde Qualcomm a procesor má jméno Snapdragon X Elite, přesný model je pak X1E78100. Ano jedná se o ARM procesor. Ten je vyráběn 4nm technologií, má TDP 22W a obsahuje celkem 12 jader na základní frekvenci 3,4GHz.  Jsou zde po moderním vzoru 4 efektivní jádra a 8 jader výkonových a oproti dvou vyšším verzím X1 Elite neobsahuje Turbo jádra. To napomáhá efektivitě spotřeby a ve spojení s nízkonapěťovými dual channel paměťmi LPDDR5X, zde ve velikosti 16 GB (neměnitelná), které běží na vysoké frekvenci 8448 MHz, spolu s velkou baterií předurčují opravdu velkou výdrž. O ní ale pak níže. Abych neopomněl i uložiště, tak tento kousek obsahuje PCIE Gen4 NVMe disk Micron o kapacitě 512GB s relativně vysokými čtecími rychlostmi, ale zápis už s nejrychlejších nebyl. Délka tohoto disku je pro notebooky ne moc typických 2242, ale šetří se každý milimetr délky a každý miligram váhy.

 

Na všudypřítomnou AI se myslelo i tady, protože procesor obsahuje 45 TOPs NPU (TOPS kvantifikuje schopnosti zpracování NPU měřením počtu operací (sčítání, násobení atd.) v bilionech provedeních během sekundy), nejvíce oproti konkurenci, podporuje Windows Next-Gen AIPC a stará se, mimo jiné, i o chytřejší napájení.  Pro porovnání jsem našel AI test Procyon, kde tento CPU dostal skóre cca 1750 oproti přibližným 200 bodů pro Intel Ultra 7 155H, nebo cca 900 bodů u Apple M3 Pro. AI je za mě oblast, kde bude tento procesor mít proti konkurenci největší náskok (otázka je pak u reálného využití).

Co se týče grafického výkonu tak integrované Adreno běží na frekvenci 1,25 GHz. Díky nedostupnosti ovladačů kvůli předprodukčnímu testu jsem nebyl schopen udělat nějaké herní testy (umocněno ARM verzi Windows 11), proto si na tyto výsledky musíte počkat na finální verzi. Dle informací Lenova je ale výkonově nad Intel Ultra 7 155H.

O chlazení se zde stará dvojice aktivních ventilátorů, které ženou teplý vzduch do zadní části stroje. Nasávání je vespod a při běžné práci je uslyšíte opravdu minimálně, až vůbec. Dokonce i v zátěži to není nic co by vás vyrušovalo, což mne překvapilo. Kolena mě nepálila ani po delší práci na gauči.

Klávesnice, konektorové vybavení a konektivita

Yoga vždy klávesnice uměla, jako vesměs Lenovo jako takové. Při psaní na této klávesnici jsem měl takový jistější pocit. Pocit, jako bych dělal méně chyb. Myslím, že to bude pro mě vhodným zdvihem kláves 1.5 mm a tím, že jsou zde klávesy mírně prohnuté a prst si je automaticky lépe najde. Dokonce i samotný povrch je takový na půl hladký a na půl drsný. Opravdu musím uznat, že se klávesnice povedla. Osobně, alespoň v pracovní rovině, mám raději klávesnice s numerickým blokem, ale tento typ klávesnice je pro ruce méně únavný v rámci delšího psaní.

Samotné rozdělení prvků je příkladné, funkční klávesy jsou ve vrchní Fx řadě, a navíc zde naleznete vedle šipek separátní tlačítko pro vyvolání funkcí Copilota. Modré podsvícení si můžete nastavit více úrovňově a bývá aktivováno i podle okolního osvětlení. Klávesy jsou dobře čitelné i v noci, ale osobně bych měl kvůli únavy přítomnou nějakou teplejší barvu, ale to bych si asi moc vymýšlel. Touchpad je přesný a hladký a je porovnatelný i s jinými modely.

V rámci konektorové výbavy to je docela jednoduché. Na levém boku 2x USB-C 4. generace s funkcí Power Delivery 3.1 a Display Port 1.4, na druhé straně jeden stejný USB navíc, plus zapínací tlačítko a onen kamerový vypínač zmiňovaný na začátku článku. Jiné propojení je možné už jen bezdrátově, a to buďto nyní nejmodernější bezdrátovou technologií Wi-Fi 7, nebo pomocí modrého zoubku ve verzi 5.3.

Baterie a napájení

Každé navýšení výkonu, nebo modernější komponenty nejsou nic ve chvíli, kdy to znamená snížení výdrže. Osobně jsem typ člověka, který potřebuje relativně vysoký výkon, ale díky hybridnímu způsobu práce, či využívání práce z venkovního altánu v teplém období i co nejdelší výdrž na baterii. Tu si teď s Intel i7 11800H, 64 GB RAM a RTX A2000 užívám jen kolem 2,5h. Proto mě moc zajímalo, jak to bude s tímto Snapdragonem.

Vnitřní kapacita baterie dosahuje 70 Wh. Ve spojení s úsporným ARM procesorem a nízkonapěťovými komponenty jsem dosáhl takových čísel výdrže, že jsem různá měření musel poprvé rozdělovat do více dnů. Ano, čtete správně, do více dnů. Jasně, kdybych vynechal spánek, tak by to asi za den vyšlo, ale bohužel tuto vymoženost doma nemohu aplikovat.

 

Výdrž na jednu plnou baterii jsem měřil ve dvou režimech. Prvním bylo přehrávání videí na cca 40% jas, kde jsem se dostal na 18h! provozu do vypnutí. Druhý pak obsahoval brouzdaní po internetu, několikahodinovou práci v Office a sem tam půl hodinové youtube video. V tomto režimu jsem byl na 16h. Opravdu, pro mě do té doby, utopická čísla. Mít jej jako služební notebook, musíte do kanceláře tahat nabíječku jen 2x týdně (nyní tahám 200W cihlu a připojuji ji vždy, když s notebookem pracuji).  Dodávám opět, že mám hodně nedoladěný předprodukční kousek a finální kus na tom může být ještě lépe (hůře předpokládám ne).

Přiložený zdroj vám pak dokáže rychlonabíjením dobít baterii na 80% asi za 40 minut.

Software

Musím ještě krátce uvést něco málo o software. Je to PC, takže zde máme Windows. Ty ale nejsou klasické, jako na platformě x86, ale jsou speciálně upravené pro tyto ARM čipy (původně mobilní platforma). K tomu se váže i podpora software, která ještě není dokonalá. Windows samo osobně problém není, ale u software třetích stran musíte mít někdy speciální verze pro ARM, pokud ne, tak se stane, že software nenainstalujete. Sám jsem se s pár takovými setkal, ale věřím, že se v brzké době na to výrobci zaměří a vše se doladí. Stejná situace je u her, tam to ale vyřeší dobře optimalizované ovladače. Navíc tohle není primárně herní mašina, ale výkonný ultrabook pro práci s digitálním obsahem.

Dodávaný software je podobný jak u jiných Lenovo počítačů. Najdete zde Lenovo Vantage pro správu a nastavení samotného laptopu, software pro změnu kalibrační volby displeje, dále pak Lenovo smart noise cancellation pro perfektní odhlučnění v rámci hovorů, a to je tak vše.

Závěr

Prvotně jsem si říkal „áá další Yoga,“ ale musím uznat, že hlavně výdrží, kvalitou displeje, klávesnicí a výkonem mi vyrazila dech. Konečně něco nového, co nejde vidět jen v rámci čísel v tabulkách, ale nejdelší výdrž u Windows stroje, co sem zažil, nekrásnější OLED displej na který jsem koukal, nejpohodlnější klávesnice, na které nedělám tolik chyb… je to prostě něco fakt lepšího, než bylo do teď. Ano, je tu i odvrácená stránka. Nerozšířená podpora v rámci ARM platformy. Ovladače, které asi na začátku mohou být trochu nedoladěné. Osobně si myslím, že tato drobná negativa plusy nezastiňují a v brzké době po vydání možná i vymizí. Už vyhlížím finální verzi, a co vy?

Ceny se pohybují od 34 989 Kč.

 

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky