ThinkPad T450s: ještě stále praktický Ultrabook (druhý pohled)

8. 6. 2015 | 9

Už je to chvilka, od kdy jsou na trhu zástupci nejnovější generace ThinkPadů, tzv. ’50 generace. Většinu z nich jsme tu na blogu již měli ve standardním testu, včetně T450s. Lukáš ji hodnotil velmi kladně, ale dnes tu máme druhý pohled jiné cílové skupiny.

Úvod

Tento notebook jsem si půjčil na poslední chvíli a na krátkou dobu zápůjčky, ale stálo mi to za to, protože mě při prvním osobním setkání zkrátka velmi zaujal. Je to ta kategorie notebooku, která zaujme snad každého pokročilejšího uživatele na první pohled – velmi tenké a lehké tělo, přesto je znát promyšlená konstrukce, která činí notebook konkrétním způsobem odolným. Zároveň je zřejmé (a také se to dá tušit), že notebook není přespříliš ochuzen o výbavu, jakou jsou USB porty, Ethernet, VGA atp. No a v neposlední řadě každý, kdo se o notebooky alespoň letmo zajímá, tuší, že ani komponenty, jejichž součinností je dána výkonnost notebooku, nebudou nijak ochuzené, protože je to zkrátka ThinkPad s cenovkou mezi 40-60 tisíc korun. A ani vzhledem k cílové skupině zákazníků si výrobce nemůže dovolit dát do tohoto prémiového notebooku podprůměrné komponenty.

1

První dojem, zpracování, vzhled

V onen den, kdy jsem T450s spatřil poprvé, mě na ní zaujala kombinace tří vlastností. Touto kombinací je váha, kompaktní rozměry a tloušťka (nebo spíše tenkost?). Opravdu, když notebook vezmete do rukou, připadá vám, že držíte spíše kompaktní 13″ laptop, který skoro nic neváží. T450s mi hodně připomněla T420s v půdorysně kompaktnějším balení.

3

Po chvilce úžasu a ujištění, že si skutečně prohlížím T450s, jsem začal zkoumat zpracování. Na první pohled působí příkladně. Materiály se trochu změnily (viz další recenze současných notebooků ThinkPad), ale ThinkPad lze rozeznat naprosto neomylně i nadále. Černé plasty, černé pogumované plasty a červené doplňky. Zpracování je i nadále na velmi dobré úrovni, i když chybičky (jako nedokonale hladká hrana výlisku, který se spojuje s druhým výliskem a dohromady tvoří základnu notebooku) se najdou a mnozí je zmíní. Oproti minulým generacím rodiny ThinkPad je velkým nezvykem poměrně znatelné prohýbání základny a displeje. Jak jsem již vysvětloval v článku o W550s – filozofie má nový trend, který říká, že prohnutí je v pořádku, pokud je s ním počítáno a nevede k žádné destrukci. Za mě je tedy zpracování velmi dobré. Všechny nové notebooky ThinkPad mají mnou dříve nenáviděný multimediální styl pantů, kdy se displej v otevřeném stavu umístí za notebook. Nicméně na T450s mi toto řešení v zásadě nevadí, protože umožňuje otevření do plných 180 stupňů.

9

Naopak určitě nepochválím vymizelé drobnosti, jako jsou zámky displeje. Bez zámků se dokáži obejít, protože T450s má panty nastaveny velmi dobře. Bezproblémově drží víko u základny a při troše cviku se dá notebook otevírat jednou rukou. Avšak naprosto zásadně mi na T450s chybí indikační diody. Je tu jen jedna jediná, a to v logu ThinkPad na vnější straně krytu displeje. Dokáže indikovat jen spuštěný a uspaný notebook. Pro mě velmi podstatná indikace činnosti pevného disku chybí úplně, stejně tak dioda pro činnost Wi-Fi. Nemluvě o dalších užitečných indikacích, například napájení, které chybí už od generace T400 (původní pás ikon je opravdu funkce, jejíž comeback bych velmi uvítal).

Klávesnice, polohovadla

Tyto kapitoly jsem již nejen já několikrát popsal, takže jen ve stručnosti.

Klávesnice – vynikající chod a kultura (tichá klávesnice) až na jednu výjimečnou situaci. V okamžiku, kdy začnete psát velmi rychle a agresivně (silné rychlé stisky kláves), začne klávesnice „drnčet“. Obecně se ale jedná o nejlepší chiclet klávesnici, kterou jsem měl možnost vyzkoušet a – až na absenci funkčních kláves oddělených od alespoň některých multimediálních funkcí (zejména ovládání zvuku) – mě její používání vůbec neuráží.

TrackPoint, jeho tlačítka a touchpad: Lenovo buď pochváleno za návrat hardwarových tlačítek TrackPointu. Nicméně tento nový TrackPoint má pro mě nevhodně zvolené vzdálenosti mezi jednotlivými ovládacími prvky, nevýrazná tlačítka a zapuštěnou čepičku. Zkrátka starší model byl mnohem lepší na ovládání. Nový touchpad je zase o hodně lepší a ve výsledku to znamená, že na T450s jsem dával přednost používání touchpadu, ač na T420 mám touchpad trvale vypnutý. Nový touchpad (spíše bych měl říkat clickpad) je stisknutelný po celé ploše (blíže k tělu to jde lehčeji a přirozeněji, blíže k tlačítkům trackpointu to jde hůře, protože je tam „pant“ touchpadu) a vydává poměrně příjemné zvuky jako zpětnou vazbu. Jeho ovladače jsou taktéž téměř precizní, což ve výsledku znamenalo, že se mi používal velmi dobře.

5

Displej, porty

Displej, to je komponenta, na které jsem velmi vnímal rozdíl mezi staršími ThinkPady a nejnovější generací. Jedná se o Full HD IPS antireflexní (lesklý displej s matnou fólií) displej, v tomto konkrétním případě je dotykový. Osobně bych si vybral variantu bez dotykového displeje, protože pro dotyk na 14″ notebooku klasické konstrukce nemám pochopení a ani využití. Zkrátka dotyk funguje, obrazovka při takovém použití vypadá jako dotyková obrazovka (nevkusně upatlaná). Obecné vlastnosti displeje se mi velmi líbily – má velmi dobré pozorovací úhly, skvělé (možná trochu přesycené) podání barev a rozlišení se mi zdálo na 14″ (i přes původní skepsi) naprosto ideální. Dotyková verze displeje má navíc o trochu silnější víko, takže nedotyková je ještě tenčí. Výsledek? Displej, z mého laického pohledu, je naprosto famózní, alespoň Full HD verze.

Notebook obsahuje plejádu standardního portového vybavení (stále ještě?), což je jeho velmi silnou zbraní – v takto tenkém tělo to rozhodně není samozřejmostí. Z těch nejzajímavějších zde najdeme klasický VGA konektor, Ethernet konektor a mini-DisplayPort. Z těch běžnějších tu máme 3x USB ve specifikaci USB 3.0 a kombinovaný audio jack. Jako poslední zmiňme „šuplík“ na SIM kartu a napájecí konektor. Za mě je to určitě kompletní a na notebook těchto rozměrů jistě důstojné. T450s samozřejmě – ikdyž u Ultrabooku to tak samozřejmé není – podporuje nativní dokování poměrně podařenými (leč ne levnými) dokovacími stanicemi.

11

2

10

Výkon, výdrž baterie

Mnou zapůjčený notebook byl vybaven tím nejvýkonnějším procesorem, který je pro tento model dostupný, a to Intel i7-5600U. Zároveň je to jediný procesor, který je z mého pohledu akceptovatelný. Jak jsem se již rozepsal v recenzi na W550s, nejnovější generace procesorů je výrazně úspornější než její předchůdci. Bohužel je také mnohem méně výkonná. I7-5600U je jediný procesor, který je výkonnější než moje současná i7-2620M, která se mi zdá výkonnostně na hraně použitelnosti v mém notebooku. Ve výsledku je zhruba o 10-15 % výkonnější a jako bonus při mnohem menší spotřebě a zahřívání.

Druhý parametr, který hodnotím z hlediska výkonu, je schopnost notebooku (resp. jeho chlazení) využít Turbo Boost procesoru. T450s je v tomto ohledu velmi podobná W550s, tedy nijak moc dobrá. Opět, jak už jsem psal u W550s, T420 dokáže do velmi slušné míry využít potenciál tohoto režimu a chlazení jej dokáže podpořit po libovolně dlouhý čas. T450s režim přetaktování dokáže využít asi 30 sekund v multithread zatížení – pak přejde na nominální frekvence. T450s tuhle vlastnost dokážu odpustit, protože je to zejména velmi kompaktní notebook, který má i tak velmi dobrý výkon, ale u W550s je to něco jiného, W550s by měl být tenký workstation a tím pádem také adekvátně výkonný.

Výdrž baterie? Předem říkám, že podle mého názoru asi jediné zklamání na celém notebooku. Notebook obsahuje dvě baterie (tato technologie se nazývá Power bridge) o kapacitě zhruba 23Wh každé jedné. Opět, delší rozbor mého názoru na toto téma najdete v článku o W550s. Stručně řečeno, čekal jsem výdrž kolem 8h, realita je 4,5 až 6 hodin s tím, že když řeknu 5,5 hodiny, tak to je asi nejlépe vypovídající hodnota. Podle mě to není mnoho, na druhou stranu také ne málo, ale čekal jsem rozhodně lepší hodnoty. Nabíjení trvá celkem 3 hodiny s tím, že za 2 hodiny máte nabito zhruba 80 % kapacity baterií. Platí při použití dodávaného 45W adaptéru.

Tato výdrž naštěstí lze zvýšit použitím větší sekundární batere. Zde vidím asi nejzásadnější nevýhodu použití „multimediálních“ pantů, které znemožňují použít baterii, která vyčnívá směrem vzad. Jediný směr, kde je prostor pro zvětšení baterie, je dolů, směrem k desce stolu. Ano, je docela příjemné, že je notebook podpírán a vytváří tak naklonění pro komfortní psaní (ač to nemusí vyhovovat každému). Podle mě je lepší původní způsob – tedy vyčnívání vzad. Notebooky a baterie, které vyčnívají k desce stolu, mají totiž zvýšené problémy při přenosu – zkrátka vůbec nepasují dobře do žádné brašny, ani batohu. Nemluvě o nějakých slim pouzdrech a brašnách, které jsou v případě Ultrabooku ještě relevantnější. Nicméně jsem rád, že tu stále je řešení pro zvýšení výdrže na baterii.

7

8

Závěr

Celkově se mi ThinkPad T450s velmi líbil a opravdu rád jsem ho používal. Jistě, opět se o trochu víc odklání od původních hodnot ThinkPad, ale co naplat. Taková je doba. Co jeho koupí za 50 tisíc korun získáte? Velmi kompaktní a lehký Ultrabook s velmi dobrým displejem, na dnešní nabídku výkonnými komponenty a pouze průměrnou výdrží na baterie. Ovšem zároveň získáte Ultrabook, který má VGA port, Ethernet port, možnost nativního dokování a to vše v balení business notebooku. Řekl bych, že to není špatná nabídka.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky