T440s může mít až 3 disky, celkem 3 M.2 sloty!

5. 5. 2014 | 18

T440s tři SSD disky

Nové generaci ThinkPadů 2013 jsme věnovali hned několik článků, nejvíce jsme se zabývali prémiovým, tenkým modelem T440s. Ten přináší ještě jedno překvapení, o kterém jsme dříve neinformovali: může být osazen až třemi vnitřními pevnými disky (případně jinou kombinací jednoho SATA a třech M.2 zařízení).

 

Tip: Naše živé představení a zhodnocení ThinkPadu T440s.

 

Před pár dny jsem si koupil ThinkPad T440s a přesedlal tak z T420s (před tím z R400 a SL400). Vzhledem k tomu, že je na volném trhu poměrně velký problém sehnat konfiguraci, kterou bych si představoval (taková by měla Core i5, 4 GB RAM, 256GB SSD, HD+ nedotykový displej, 3G modem a podsvícenou klávesnici), musel jsem koupit jednu nižší a doplnit ji. Volba padla na dokonalou variantu, která však namísto SSD měla kombinaci mechanického HDD a miniaturního M.2 SSD.

 

Nešlo mi však do hlavy, jak je možné, že konfigurace nabízela Wi-Fi, 3G i SSD M.2 karty, ačkoliv na základní desce T440s jsou M.2 sloty pouze dva. Původně jsem se domníval, že Lenovo vydalo novou revizi desky s třetím M.2 slotem (což mi však přišlo silně nepravděpodobné, protože na desce skutečně není ani milimetr neobsazeného prostoru). Ani po otevření notebooku během instalace nového SSD disku jsem však třetí M.2 slot nenašel. Kde tedy je?

 

clip_image001

Zdroj obrázku: servisní portál Lenovo

Lenovo to vyřešilo velmi šalamounsky – namísto čtečky čipových karet Smart Card je možné (pouze na speciální objednávku) do notebooku nainstalovat dodatečný slot pro jednu M.2 kartu. Vypadá to, že ani tento dodatečný slot není rychlostně nijak omezený, protože alespoň dle HWiNFO64 se jedná o konektor s plnohodnotným SATA3 (6Gb/s) přenosem.

 

WP_20140504_002 WP_20140504_003

Pohled na přídavný slot s 16GB M.2 SSD SanDisk z produkční T440s

 

Je však omezený rozměry – dodatečný slot se musí vejít mezi baterii, levý reproduktor a opěrku zápěstí, nesmí být tedy objemnější než čtečka čipových karet. Z toho důvodu do slotu lze nainstalovat pouze jednostranné M.2 SSD (tedy kartu s čipy pouze na jedné straně plošného spoje) standardní velikosti (na "dlouhé" moduly po vzoru X1 Carbon zapomeňte). Kapacita disku je tak momentálně v praxi limitovaná zhruba na 64 GB (větší jednostranné M.2 SSD karty se – pokud vím – momentálně nevyrábějí). Vzhledem k tomu, že za kapacitu použitelnou pro práci považuji 128 GB a více, stále tento slot zůstává pro použití spíše a především jako cache.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky