NAS Lenovo: domácí EZ a firemní IX2 (test)

10. 3. 2014 | 6

NAS Lenovo EZ a IX2

Jak jistě víte, Lenovo se spojilo s EMC (Iomegou), vytvořili společný podnik LenovoEMC a nabízí velmi širokou řadu síťových úložných řešení – od domácích mediálních serverů až po rackové záležitosti do firemních datových center. Dnes se podíváme na domácí model EZ a základní firemní IX2.

 

Jak jsme se přesvědčili i z nedávných akvizic, Lenovo “rozhazuje své sítě” a zvětšuje svůj už tak poměrně velký záběr aktivit. Co po akvizici počítačové divize IBM začalo desktopy a notebooky, se nedávno už celosvětově rozrostlo o tablety, nejnověji o mobilní telefony (kde se očekává další zásadní rozvoj), no a postupně se přesouvá také k síťovým řešením. Zde nemám na mysli čerstvý nákup x86 serverové divize IBM, na jehož plody si ještě nějakou chvíli určitě počkáme, ale společný podnik s EMC (Iomegou) s již delší působností.

 

Díky této aktivitě se začalo Lenovo pohybovat v kruzích síťových úložišť. To může znít pro běžného uživatele exoticky a spíš to připomíná velké serverovny s blikajícími skříněmi plnými internetových kabelů, ale to ani zdaleka není pravda – ano, datová centra jsou jedním z příkladů využití síťových úložišť, ale na trochu jiné úrovni. Co takhle si představit domácí mediální server, díky kterému můžeme veškerou hudbu, video či fotky doma přes LAN či Wi-Fi přehrávat na počítačích, noteboocích, konzolích či chytré televizi díky DLNA, nebo takto obecně sdílet jakákoliv data? To už, myslím, zní více povědomě…

 

NAS servery

Takovým zařízením se obecně lidově říká NAS servery (obvykle ale uslyšíte jen “nasky”) – není to sice úplně přesné označení, protože zkratka NAS znamená jakékoliv úložiště připojené k síti, ale zachovejme termíny, kterým rozumíme.

 

V tomto pojetí jsou “NASky” zařízení nejvíce připomínající externí pevné disky. Skládají se z jednoho či více pevných 3,5″ disků (pokud nebudeme brát v úvahu vyloženě firemní řešení na vyšší úrovni, budeme si povídat o maximálně 4 discích, nejčastěji však o 1 až 2) a nějaké elektroniky (procesor, paměť apod.), která zajišťuje procesy uvnitř. No a celá tato krabička je pomocí LAN kabelu připojena k síti, tedy v praxi k routeru tak, aby byla dostupná pro všechny počítače k síti připojené.

 

Jak jsem již nastínil, NAS servery mají poměrně široké použití, ale všechny možnosti vychází z jejich podstaty, tedy že se jedná o síťové pevné disky. NAS server doma bude nejčastěji sloužit jako úložiště multimediálního obsahu, jako jsou filmy, hudba či fotky, má to totiž hned několik výhod: NASky mají velkou kapacitu paměti a tu je navíc možné snadno rozšířit. Nemusíme tak v noteboocích, mobilech, tabletech, konzolách zabírat místo multimédii (místo, které navíc často ani nemáme). Multimédia jsou navíc dostupná všem zařízením v domácnosti, neustále – žádné přenášení na flash discích. NAS server ale můžeme používat také jako klasický souborový server, kam si ukládáme dokumenty a další data – opět ulehčíme koncovým zařízením a ještě k tomu můžeme data v rámci domácnosti sdílet.

 

To byla ale typická použití pro zábavu, tou to však samozřejmě nekončí. Velmi užitečné jsou NAS servery pro ochranu dat. NAS servery s více než jedním diskem totiž dokáží uložená data chránit tím, že je duplikují – celý obsah jednoho disku je zrcadlený na disku druhém. Pokud by jeden disk vypověděl službu, stále máme zálohu na tom druhém. Dále se dají NAS servery použít jako cíl pro zálohování počítačů – ať už pomocí funkcí a software v počítačích samotných (např. ThinkVantage Rescue and Recovery či zálohovací nástroj Historie souborů ve Windows), nebo pomocí vestavěných nástrojů právě v serveru NAS.

 

Proč ne router s USB?

Poměrně relevantní otázkou – pokud jste trochu nakoukli pod pokličku domácích sítí nebo někdy kupovali router – je, proč pořizovat NAS server, když spousta routerů nabízí USB konektor, ke kterému můžeme připojit jakýkoliv externí USB disk a máme takový odlehčený NAS server za výrazně méně peněz.

 

NAS server má oproti takovému řešení hned několik výhod. Předně, pokud pořídíte vícediskový server, máte zajištěné zálohování (ochranu) dat na samotném NAS serveru. Nemluvě o tom, že NAS server je samozřejmě výkonnější a poskytuje další možnosti navíc, jako je zabezpečení soukromých složek uživatelským jménem a heslem nebo již zmíněné automatické zálohování dat z počítačů řízené a spouštěné serverem. To je však jen zlomek možností, protože na NAS serveru mohou běžet další procesy a “aplikace” zajišťující další funkce.

 

Hodí se gigabit

Než si začneme povídat o samotných NASkách Lenovo, které jsme měli možnost otestovat, rád bych se krátce věnoval jedné záležitosti: rychlosti domácí/firemní sítě. Klasická místní drátová síť má rychlost 100 Mb/s, což je teoreticky maximálně cca 12 MB/s. A to ani nemluvě o klasické Wi-Fi standardu G, která je v realitě zhruba čtvrtinová (i levné flash disky jsou rychlejší). Rychlost i těch nejpomalejších pevných disků je násobně vyšší – pohybuje se mezi 50-100 MB/s. Z toho logicky vyplývá, že klasická 100Mb/s síť bude NAS server brzdit.

 

V praxi omezení 100Mb/s sítě nepocítíte při přehrávání hudby, na problémy byste neměli narazit ani při přehrávání videa v standardním rozlišení, HD videa nižší kvality (720p) ještě fungovat budou, ale vyšší kvalita HD videa (1080p a/nebo vyšší bitrate) již rozhodně nebude plynulá. Největší zpomalení ale pocítíte, pokud budete NAS server používat pro přenos dat nebo zálohování – to pak bude trvat klidně 10x déle.

 

Co s tím? Rozhodně při uvažování o NAS serveru nejprve investujte do gigabitové (1000 Mb/s) sítě, resp. routeru s gigabitovými LAN konektory (nazývané také GLAN).

 

Lenovo EZ (domácí) a IX2 (firemní)

V dnešním článku povrchně a do jisté míry laicky otestujeme dva NAS servery Lenovo: jednodiskový model z řady EZ, který má primárně sloužit jako domácí multimediální server, no a také dvoudiskový model IX2 pro náročné domácnosti nebo menší kanceláře.

 

EZ IX2
lenovo-nas-ezmedia-hero_thumb-25255B7-25255D lenovo-nas-ix2-hiangle_thumb-25255B6-25255D
Rozměry 198,1 x 46,7 x 128 mm 201,7 x 99,3 x 148,6 mm
Váha 1,26 kg 2,49 kg
Hardware 1,2GHz Marvell 6282 CPU, 128 MB RAM 1,6GHz Marvell 6282 CPU, 256 MB RAM
Počet uživatelů 5 25
Funkce Sdílení souborů, mediaserver, torrent, sociální sítě, cloud Sdílení souborů, mediaserver, torrent, sociální sítě, cloud, Active Directory, iSCSI, kamerové systémy, UPS
Šachty 1x 3,5″ SATA2 2x 3,5″ SATA2 (RAID0,1)
Konektory GLAN, USB 2.0 GLAN, USB 2.0
Chlazení Ne Aktivní (ventilátor)
Spotřeba (typická) 15 W 25 W
Cena cca 3 600 Kč 1TB
cca 4 600 Kč 2TB
cca 5 500 Kč 3TB
cca 3 800 Kč bez disku
cca 6 100 Kč 1x 2TB
cca 7 000 Kč 2x 2TB

 

Design

lenovo-nas-ezmedia-hero_thumb-25255B13-25255D lenovo-nas-ix2-hand_thumb-25255B4-25255D

Vlevo: EZ, vpravo: IX2

 

Obě zařízení mají shodný design: jedná se o černou krabičku (v případě dvoudiskové IX2 je vhodnější použít termín “krabice” bez zdrobňování) s kovovými bočnicemi s logem Iomega a plastovým čelním panelem s průduchem chlazení a logem Lenovo. Čelní panel je rozdělený na většinovou matnou část a lesklý proužek vpravo, pod kterým se ukrývají dvě indikační diody (kterým mimochodem lze nastavit intenzitu světla): bílá udává stav napájení (když svítí, zařízení je zapnuté a funkční, pokud bliká, probíhá zapínání nebo vypínání zařízení) a modrá aktivitu disku.

 

WP_20140309_003_thumb-25255B8-25255D WP_20140309_021_thumb-25255B7-25255D

 

Provedení

Tím, že je zařízení z kovu, je jednak poměrně těžké (opět zvlášť u dvoudiskového modelu, kde dva 3,5″ disky už na váze udělají svoje), ale také příjemně pevné a bytelné. Kovové části zařízení – tedy většina – jsou eloxované, s broušeným (vlasovým) efektem.

 

Konektory, tlačítka

WP_20140309_011_thumb-25255B1-25255D

 

Vnější konektory najdeme samozřejmě na zadní straně. Kromě napájecího konektoru, do kterého zastrčíme dodávaný napájecí adaptér, je to standardní gigabitový síťový konektor (GLAN), ale také USB 2.0 port, díky kterému můžeme k síti připojit ještě další USB úložiště (např. na síti nasdílet dočasně flash disk a podobně), ale také Bluetooth adaptér nebo fotoaparát pro přenos dat či tiskárnu.

 

Na zadní straně najdeme také zdířku zámku Kensington, otvor pro reset a vypínací tlačítko pro zapnutí a vypnutí (restart) zařízení bez okamžitého přerušení napájení.

 

Rozšíření

lenovo-nas-ix2-open_thumb-25255B7-25255D WP_20140309_007_thumb-25255B1-25255D WP_20140309_025_thumb-25255B7-25255D

 

Uvnitř zařízení najdeme jeden (EZ), nebo dva (IX2) sloty pro 3,5″ pevný disk standardu SATA2 (SATA3 by nemělo smysl, ani gigabitová síť nemá takovou datovou propustnost). Vzhledem k tomu, že řada EZ má jen jednu pozici a neprodává se bez disku, šachta je přístupná pouze za pomoci šroubováku a porušením výrobního štítku (jinými slovy to nelze). V případě IX2 je proces snadný (dvě šachty, možnost nákupu bez disku, nebo jen s jedním) – stačí odcvaknout přední plastový panel a máte přístup k oběma šachtám.

 

Správa

Správa Lenovo NAS serveru probíhá ve většině případů přes webové rozhraní, které je shodné pro EZ i IX2, snímek viz. níže. Rozhraní je poměrně přehledné, mohlo by být o něco rychlejší, ovšem IX2 přeci jenom je i v tomto ohledu mírně svižnější, ale ne výrazně. Velkou nevýhodou pro domácí uživatele je fakt, že rozhraní není česky.

 

image_thumb-25255B5-25255D

 

K dispozici je ale také Windows aplikace (LenovoEMC Storage Manager), která spíš než na správu slouží pro rychlý přehled o problémech, chybách a stavu připojených NAS serverů včetně přehledu sdílených složek, nastavení cloudu či zálohování.

 

image_thumb-25255B7-25255D

 

Společné vlastnosti EZ a IX2

lenovo-nas-ezmedia-hiangle_thumb-25255B6-25255D lenovo-nas-ix2-hiangle_thumb-25255B17-25255D

 

Modely EZ a IX2 jsou si velmi podobné, a to nejenom vzhledem, ale také hardwarem a možnostmi. Základem je samozřejmě sdílení souborů (tedy klasický přístup přes síťové složky, ale podpora je zde i pro sdílení Apple, po přidání adaptéru také Bluetooth, FTP či WebDAV), mediální server (pro DLNA, tedy přenos hudby, videa a obrázků do chytré televize či herní konzoly), možnost zálohování dat z počítačů nebo správa zabezpečení souborů a složek na základě uživatelských účtů a hesel.

 

Multimédia a sociální sítě

V souvislosti s multimédii však NAS servery Lenovo dokáží také komunikovat se světem a automaticky nahrávat obsah zvolených složek na váš účet na serverech typu YouTube, Facebook či Flickr – např. automaticky nahrávat veškerá vaše videa a fotky na sociální síť (tato funkce mě doslova odpuzuje, ale považoval jsem za vhodné ji zmínit, protože může být pro někoho užitečná, jelikož zjednoduší upload takového obsahu – nemusíte se přihlašovat, jen jej nahrajete do patřičné složky a o vše ostatní se postará NAS server). Lenovo NAS server umí fungovat také jako torrent pro P2P sdílení souborů.

 

Vlastní, domácí cloud

NAS Lenovo mají ale už v základu hned několik možností, které se dají zastřešit magickým slůvkem “cloud”. Méně důležitou informací je, že dokáží komunikovat s cloudovými službami, jako je Amazon S3 a Atmos Backup (EMC). Mnohem zajímavější však je funkce Personal Cloud, kterou zajišťuje přímo LenovoEMC – přes webovou službu si zdarma zaregistrujete pomocí názvu a e-mailu vlastní cloud, který pak (po povolení patřičných portů a port forwardingu) bude přístupný i z vnější sítě, tedy internetu (samozřejmě máte možnost zabezpečení na základě povolených zařízení). V praxi tak máte celý domácí NAS server včetně jeho funkcí dostupný z jakéhokoliv zařízení a odkudkoliv přes web (přes webové rozhraní můžete procházet nejen mediální server, ale také samotné soubory a složky).

 

IX2 do firem

lenovo-nas-ix2-hiangle_thumb-25255B12-25255D lenovo-nas-ix2-open_thumb-25255B15-25255D

 

Jak jsem zmínil, druhá testovaná “NASka”, model IX2, směřuje do firemního prostředí, především do menších kanceláří nebo malých firem. Jak se tedy vlastně řada IX2 od základní, domácí EZ odlišuje? Upřímně, příliš toho není, nicméně o to významnější některé nadstavby jsou. Ještě než se ale pustím do popisu, vysvětlím, že IX2 nabízí všechny možnosti a funkce platné pro EZ (viz. předchozí oddíl), ale také pár funkcí “extra”.

 

Dva disky a RAID

První a zásadní odlišností, o které jsme mluvili, je podpora dvou disků (a také jejich možná výměna nebo rozšiřování). To však neznamená pouze potenciální možnost vyšší kapacity, ale především a hlavně podporu diskových polí RAID 0 a 1 (čili oba disky se buď tváří jako jeden velký – RAID0, nebo je obsah disků zrcadlený pro ochranu dat při selhání jednoho z disků – RAID1). RAID se však samozřejmě dá deaktivovat a disky mohou fungovat samostatně, nezávisle na sobě.

 

Active Directory, iSCSI

IX2 také dokáže komunikovat s LDAP serverem Active Directory a na základě něj řídit přístup uživatelů k souborům a složkám. Ačkoliv si nejsem úplně jistý, že to u takto malého NAS serveru má význam, pokud firma (v tomto případě spíš kancelář) používá centrální správu uživatelských účtů pomocí Active Directory, dokáže s ní spolupracovat i NAS server.

 

Lenovo IX2 je také možné připojit k firemní síti jako iSCSI úložiště.

 

Kamerové systémy a záložní zdroj

Další nadstavbou oproti EZ je podpora kamerových systémů. IX2 dokáže spolupracovat s hostovaným řešením AXIS, ale také SecureMind, případně umí prostě IP kamery připojené k síti vyhledat a zobrazit jejich záznam a ten také ukládat.

 

Poměrně důležitou funkcí je také spolupráce se záložními zdroji (UPS) – když IX2 detekuje použití UPS, dokáže zobrazit kapacitu jeho baterií a také se automaticky, bezpečně vypnout, pokud baterie UPS příliš klesne.

 

Jaké použít disky do NAS?

Na závěr se ještě podíváme na odpověď na poměrně jednoduchou otázku: jaké disky instalovat do NAS serverů? Na první pohled by se mohlo zdát, že do NAS serveru můžeme namontovat (vsunout) jakýkoliv 3,5″ disk (tedy disk pro stolní počítače), který najdeme. Vždyť NAS má v sobě klasické sloty pro takové disky, běžný SATA konektor… Tak jednoduché to však není, protože je třeba myslet minimálně na dvě vlastnosti, které vychází z podstaty NAS serveru a kterými se NAS liší od jiných zařízení používajících pevné disky:

  1. Kompatibilita. Ačkoliv je obvykle do NAS možné nainstalovat jakýkoliv pevný disk odpovídající parametrům, neznamená to, že je takový disk kompatibilní, a už vůbec to neznamená, že je schválený výrobcem NAS (Lenovo). Nekompatibilní disk nejenom nemusí pracovat správně, spolehlivě a bez problémů, použití neschváleného disku však může mít také dopad na zařízení (NAS) a jeho záruku.
  2. Provoz 24×7. Další zásadní vlastností NAS serveru je jeho nepřetržitý (tedy 24×7, nonstop) provoz. Žádný běžný počítač neběží 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. V takovém režimu běží obvykle jen servery a to je ostatně důvod, proč i do nich je nutné instalovat speciální disky, které na takovou zátěž stavěné. S NAS je to úplně stejné.

Pevné disky, které jsou speciálně navržené pro úložiště NAS, jsou stavěné pro nonstop provoz, nabízí rozšířenou záruku, jsou kompatibilní s NAS servery Lenovo a jsou pro ně rovněž oficiálně schválené a testované. Takovými pevnými disky jsou např. WD Red.

 

wdred_004-25255B5-25255D

 

Pevné disky do úložišť NAS WD Red:

  • WD_RED_CMY_Small_Repro[8]WD Red™
  • První pevný disk, speciálně navržený pro úložiště NAS
  • Kapacita až 4 TB
  • Připraven na zátěž 24×7
  • Technologie NASWare™ 2.0 pro zajištění kompatibility a snadné integrace
  • Nízká spotřeba energie a nižsí provozní teplota
  • Technologie 3D Active balance Plus pro zlepšení výkonu a spolehlivosti disku
  • Nepřetržitá linka podpory a tříletá omezená záruka
  • Ideální pro domácnosti nebo malé kanceláře (pro NAS s 1-5  pozicemi)

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky