Lenovo vládne českému trhu s osobními počítači

23. 2. 2014 | 0

Už dávno jsou pryč časy, kdy českému trhu s PC vévodila jistá značka začínající na H… Během roku 2013 dosáhla společnost Lenovo v České republice pomyslného cíle a její prodeje byly opět rekordní! Stala se tak největším výrobcem PC u nás (i celosvětově) a znovu potvrdila svůj triumf.

Roste a roste…

Podle nejaktuálnějších výsledků agentury IDC získalo Lenovo podíl celých 22,0 % z celkových prodejů na našem území, což znamená růst o dalších 24,0 % oproti minulému roku 2012.

Chtěl bych znát kouzlo Lenova… Ačkoli se trh s PC za rok 2013 propadl o dalších 11 %, tak Lenovo nepolevuje a dokáže růst. Pokud bychom se podívali na situaci konkurence, tak se jí týká přesně opačná situace. Nedokáží flexibilně reagovat na snižující se poptávku a notebooky/tablety jim negenerují již takový zisk, jako tomu bylo ještě nějaký rok nazpět.

Jen podíl přenosných počítačů Lenovo činí přibližně 2 7%. Prvenství si Lenovo dokázalo udržet ve všech čtyřech kvartálech a nepochybuji o tom, že to takhle ještě nějakou dobu bude trvat. I když jsou desktopové PC částečně na ústupu, tak i tam se Lenovo posunulo o 6,2 % směrem nahoru do zelených čísel.

Lidé zřejmě více začali koukat po AIO (All-In-One) počítačích, kde se Lenovo začalo poslední dobou celkem dost agresivně angažovat, nicméně Lenovo má ve své nabídce i výkonné pracovní stanice, které jsou přímo určeny pro produktivní a náročnou tvorbu, které u nás mají také nezastupitelnou roli.

petr-toman2

„Máme obrovskou radost z výsledků loňského roku, kdy jsme se stali lídrem na trhu nejenom celosvětově, ale už i v České republice. Tohoto prvenství bychom nemohli dosáhnout bez našich zákazníků, obchodních partnerů a distributorů, jejichž spolupráce si nesmírně vážíme. Jejich projevená důvěra v naše produkty a služby je pro nás hnacím motorem dodávat v budoucnu ještě lepší služby a inovativní výrobky na trh,“ říká Petr Toman, CEO společnosti Lenovo Česká republika.

Konvertibly začínají být klíčové

Jako pozitivum vidím i to, že se Lenovo snaží trochu více tlačit na trh konvertibilní zařízení, typicky Yoga, kde ji zákazníci hodnotí velice pozitivně. Zákazník si má tedy možnost vybrat, jaký režim používání se mu zrovna hodí nejvíce a notebook si prostě přizpůsobí. Takhle elegantně to nemá vyřešeno zatím žádný jiný výrobce. Konkrétně mám nyní zapůjčenou Lenovo IdeaPad Yogu 13” a již za nějaký čas se můžete těšit na uživatelské zkušenosti po několika týdnech intenzivního užívání.

Mezi nejnovější přírůstky do této kategorie patří například Lenovo IdeaPad Yoga 2 nebo třeba Miix 2. Obě tyto zařízení byly představeny na lednovém veletrhu CES v Las Vegas a nám se moc líbily!

Lenovo Miix 2

Díky nedávným akvizicím (Motorola Mobility, serverová část IBM) dává Lenovo docela jasně najevo, jaký je jeho zájem do budoucna – stát se naprostým lídrem na trhu a inovovat své již tak skvělé produkty a přinášet ještě lepší uživatelský zážitek zákazníkovi.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky