CES 2014: Nová Yoga a Miix 2 (první dojmy)

12. 1. 2014 | 2

Další z důležitých nových produktů, které jsme si na CESu 2014 díky Lenovu rádi prohlédli, byla nová Yoga 2 (viděli jsme zatím jen Yogu 2 Pro) v 13″ i 11″ verzi, no a také nová generace tabletů Miix, které zvolily podobné úhlopříčky, ale jinou výbavu a cílení.

Lenovo se, jak už jsme dříve několikrát psali a jak samozřejmě vyplynulo z aktuálního produktového portfólia společnosti, zaměřuje na konvertibilní zařízení a tablety. Díky úspěšné řadě Yoga vícerežimovým Ultrabookům dominuje a díky tabletům Miix se angažuje i na poli Windows 8/8.1 tabletů. Na CESu 2014 Lenovo ukázalo novou generaci vícerežimového Ultrabooku IdeaPad Yoga, Yoga 2, a to jak v 11″, tak 13″ verzi (dříve jsme měli možnost otestoval Yogu 2 Pro, nejvyšší z řady, doplněnou o tenčí a lehčí tělo a špičkový displej s obrovským QHD+ rozlišením, ale na klasické modely se prozatím zapomnělo, tedy až do CESu). Vidět jsme však mohli také novou generaci tabletů Miix opět v obou variantách.

Nová Yoga 2 v 11″ a 13″

WP_20140107_019

IdeaPady Yoga 2, tedy vícerežimové Ultrabooky, čili lehké, tenké, snadno přenosné notebooky s dlouhou výdrží na baterii, dotykovým displejem a unikátními Yoga panty, které zařízení umožňují otočit displej do 360° a notebook používat jako tablet, Lenovo stále nabízí v 11″ a 13″ provedení, nicméně změnilo jejich výbavu a tím i cenu, aby lépe odpovídaly cílové skupině.

Nejvyšším, drahým modelem se stala Yoga 2 Pro, kterou jsme již dříve testovali. Ta v přídomku “Pro” koncentruje nejenom o trochu lepší provedení s kompletní kovovou konstrukcí a podsvícenou klávesnici, ale hlavně lehčí, tenčí provedení spolu s QHD+ displejem s obrovským rozlišením. Zůstávalo však volné místo “běžných” modelů Yoga, které právě nyní Lenovo zaplňuje Yogami 2.

P1070087 P1070088

13″ Yoga 2 je alternativou k Yoze 2 Pro, nabídne tedy plnohodnotný výkon s Intel Core i5 (Haswell) procesory, podsvícenou klávesnici, design, který přímo odpovídá Yoze 2 Pro (spolu s větším zaoblením základny, jednolitou lícní stranou základny nebo dotykovým tlačítkem Start pod displejem apod.), jen je o nějaký milimetr tlustší a nějaký gram těžší (17,3 mm, váží 1,59 kg). Displej doznal vylepšení, namísto HD+ zde najdeme hned Full HD, samozřejmě IPS dotykový.

Lenovo Yoga 2 Lenovo Yoga 2_orange

11″ varianta se od 13″ liší především výbavou, tedy nižší cenou, a také tím, že si díky tomu už konečně našla místo a zákazníka, na kterého cílí (což ostatně pozorujeme i u Miix 2, ale o tom dále) – nemá se jednat o plnohodnotný notebook, ale spíše minibook s náběhem do tabletu. Jakožto menší z dvojice nabídne nižší výkon než 13″ model (čtyřjádrové Intel Pentium s velmi, velmi nízkou spotřebou odpovídající spíše Atomu), slušně kompaktní provedení (17 mm a 1,32 kg), design vycházející z minulé generace s drobnými úpravami, aby odpovídal té současné a chybí podsvícená klávesnice. Dobám Windows RT však odzvonilo, a tak i Yoga 2 11 nabízí plnohodnotné Windows 8.1.

Obě zařízení, myslím si, nejsou kompletně z kovu, na rozdíl od Yogy 2 Pro, a tak kombinují kov s plasty. Na kvalitě konstrukce ale nejsou znát žádné kompromisy, zařízení tak v ruce působí určitě stejně dobře jako předchozí generace, čili bez problémů, pevné.

Miix 2 netradičně v 10″ a 11″ provedení

WP_20140107_021

Miix je v nabídce Lenovo řada Windows 8 tabletů. První generace nebyla vůbec špatná (test zde), zařízení se nám líbilo, nicméně ocenili bychom lépe provedené pouzdro s klávesnicí a trochu méně “plastový” vzhled. Nápravu těchto problémů, ještě spolu s vylepšením výbavy, Lenovo přináší právě v nových Miix 2 tabletech.

Miix 2 představilo Lenovo v 10″ a 11″ provedení a asi se vám může – podobně jako mně – zdát, že nemá smysl uvádět dva modely s takřka stejnou úhlopříčkou. Ale opravdu to má velký smysl a stojí za tímto návrhem velice logické vysvětlení: menší varianta má být především tabletem s možností připojit klávesnici. Kdežto větší model je především minibook s oddělitelnou klávesnicí. Pokud se nad tím zamyslíte, dává to perfektní smysl, i s ohledem na úhlopříčku – 11″ je přesně ta velikost, kterou lidé chápou jako minibook, kdežto 10″ už nevnímají jako notebook, ale jako tablet. A je tomu skutečně tak.

Lenovo Miix 2_s klavesnici Lenovo Miix 2_tablet

Design nových Miix 2 doznal příjemných změn. Ačkoliv je stále provedení plastové, což, věřte nám, poznáte, je nově kompletně stříbrné, s ostře řezanými hranami, což se nám líbilo o mnoho více než zaoblené tvary původního Miixu kombinující lesklé černé části se stříbrnými zády. K tomu ještě přídavná klávesnice již není součástí pouzdra, ale je samostatná, Miix 2 se v ní tak může i otáčet a polohovat do více režimů. Dodám, že klávesnice je samozřejmě stále tenká, i když ne tak jako dříve (vešel se do ní i přídavný, rozšiřující USB port), s velmi jemným, mělkým chodem. Jen tenčí rámeček samotného tabletu trochu znesnadňuje odpojování z docku/klávesnice při aktivním displeji.

Menší 10″ model tak coby “hlavně tablet” nabídne procesory Atom pro extrémně nízkou spotřebu, velmi dlouhou výdrž, přesto víc než dostatečný výkon. Potěší standardně 128GB eMMC paměť s možností rozšíření o SD karty. 9,2 mm na tloušťku a váha 580 g zajistí pohodlné přenášení, JBL repro slušný zvuk (dle tradice původního Miixu), přední 2MPx kamera čisté Skype hovory a zadní 5MPx snad solidní fotky. 11″ varianta směřuje spíše k minibooku či výkonnému tabletu. Proto se uvnitř ukrývá Core i5 (Haswell), 256GB SSD disk, volitelný 3G modem, přičemž ostatní parametry jsou stejné. Obě varianty nabídnou Full HD IPS dotykový displej, na který je radost se dívat.

Do článku jsme neuvedli oficiální dobu výdrže na baterii, kterou u všech na svém webu Lenovo uvádí na 8 hodin (pro Yogu 2 11, Yogu 2 13, Miix 2 10 i Miix 2 11). Bereme ji proto jako provizorní a orientační. Předběžně uvádí české Lenovo dostupnost Yogy 2 i Miix 2 na březen 2014.

Dodatek

Myslím si, že Lenovo uhodilo s cílením nových Yóg a Mixů hřebíček na hlavičku, jak se říká, protože jasně profiluje a odlišuje větší model od menšího a správně je cílí. Větší modely mají blíže k notebookům (Yoga 2 13 je plnohodnotný Ultrabook, Miix 2 11 s odpojitelnou klávesnici podobně) a ty menší, s nižší cenovkou, se zase blíží minibookům a tabletům.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky