Slavíme 15 let ThinkLight, 10 let APS

25. 5. 2013 | 3

Minulý rok jsme oslavili dvacáté výročí od “zrození” notebooků ThinkPad, letos je na řadě další jubileum – lampička ThinkLight osvětlující klávesnici notebooků ThinkPad je s námi již patnáctým rokem, systém ochrany pevného disku zase desátým.

15 let ThinkLight

 Thinklight-25255B3-25255D

ThinkLight je lampička ve většině klasických ThinkPadů, která osvětluje klávesnici a její okolí, umožňuje tak uživateli psát na klávesnici i ve tmě. Její výhodou však je, že kromě klávesnice dokáže osvětlit cokoliv, co položíme na lícní stranu základny, někteří lampičku používají také pro čtení dokumentů ve tmavých prostorách, jako jsou konference.

Lampička ThinkLight je technicky vyřešená velice jednoduchým způsobem – v horní, typicky vysunuté části víka displeje ThinkPadu, obvykle hned u webové kamery, se nachází štěrbina, za kterou se skrývá poměrně silná, bílá LED dioda. Stisknutím Fn+mezerníku (dříve Fn+PgUp) se dioda rozsvítí.

 thinklight-25255B2-25255D DSCF1033-25255B4-25255D

Je pravda, že lampička nebyla vždy dokonalá, vzpomínám si, že na své bývalé R400 kvalitně osvětlovala kvůli malé štěrbině sotva polovinu klávesnice, situace se však významně zlepšila s příchodem modelů v roce 2010 (Calpella), kdy byla lampička díky silnějšímu světlu a větší štěrbině mnohem užitečnější, měla totiž také širší úhel svícení. Na některých starších ThinkPadech měla ThinkLight oranžovou (jantarovou) barvu. Dodám ještě, že s lampičkou ThinkLight se setkáme i u některých ThinkPadů Edge, příkladem za všechny budiž model S430.

 backlight-25255B4-25255D

Podsvícená klávesnice původního ThinkPadu X1

Nutno dodat, že si výročí ThinkLight připomínáme v době, kdy se i do ThinkPadů dostal nový trend podsvícených klávesnic a – ačkoliv je ThinkLight velice praktická věc – nedivil bych se, kdyby lampička postupně zmizela, protože zákazníci preferují podsvícenou klávesnici. Na současných ThinkPadech ji však stále najdeme, nové vlaštovky (X1 Carbon, T431s) už ji nenabízí.

10 let aktivní ochrany pevného disku

active-protecttion2-25255B2-25255D

Notebooky ThinkPad všech řad i rodiny, čili také ThinkPady Edge, ale také některé IdeaPady nabízí systém ochrany pevného disku, tzv. APS – Active Protection System. K čemu je dobrý? Jak víme, mechanické pevné disky nesnáší dobře vibrace a nárazy, v takovém případě může dojít k dotyku čtecí hlavy s plotnou, na které jsou uložená naše drahocenná data. A jelikož se takový incident dá přirovnat k tvrdě dopadnuvší jehle na gramofonovou desku, výsledkem může být ztráta dat nebo poškození disku.

 APS-status-25255B3-25255D-25255B2-25255D

Systém aktivní ochrany pevného disku (APS) však pomocí gravitačního senzoru neustále kontroluje polohu notebooku, a jakmile zaznamená vibrace nebo nebezpečí pádu (nenormální zrychlení), zaparkuje čtecí hlavičky disku. V zaparkovaném stavu má totiž pevný disk řádově vyšší odolnost.

APS je tedy jednoznačně prospěšná funkce, kterou nejeden uživatel ThinkPadu rád využil. I zde si ale neodpustím trochu jízlivou poznámku, že APS má postupem času stále menší význam, protože moderní SSD disky, které jsou dnes už velmi dostupné, na stejné problémy jako mechanické disky netrpí. APS to však inteligentně rozpozná a SSD disk samozřejmě nevypíná. V konfiguracích s SSD i HDD je však APS stále velmi prospěšné.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky