Pro kutily: Jak zajistit volné notebookové zámky?

2. 3. 2012 | 2

Bezpečnostní zámky s kovovými lanky slouží k fyzickému zabezpečení notebooků a jiných zařízení. Co když ale koupíme levný zámek, který se ve slotu viklá, čímž hrozí jeho vyvlečení? V článku naleznete velmi jednoduchý a levný způsob nápravy.

Jak zámky fungují a k čemu jsou?

Pro fyzické zabezpečení (resp. zajištění) notebooků, dokovacích stanic, monitorů a dalšího hardware slouží bezpečnostní zámky, které se spojí se zařízením pomocí bezpečnostní zdířky (též zdířka pro zámek standardu Kensington) a připevní k nehybným nebo těžko přemistitelným předmětům (jako pracovní stůl) – je to stejný princip jako lankový zámek na jízdní kolo, jen v případě elektroniky namísto omotávání kolem ráfku nebo kostry máte přímo na zařízení vyhrazený unifikovaný otvor. Do něj se zasune koncovka zámku a zajistí.

theft_protection_wire_kensington_2-25255B4-25255D

Bez fyzického poškození zařízení pak nejde vytáhnout (v kovových noteboocích, případně ThinkPadech s vnitřní kovovou kostrou, by zloděj musel překonat odolnost kovu, u plastových šasi, které jsou v místech bezpečnostních otvorů zesílené kovovou vložkou, by zase bylo nutné kus notebooku zcela vylomit. Je samozřejmě ale možné – stejně jako v případě jízdního kola – přijít se štípacími kleštěmi, lanko přeštípnout, nicméně předpokladem je, že člověk obcházející se štípačkami po kancelářích je nápadný natolik, že k tomu buď nedojde, nebo je to za takových okolností, kdy už je to v podstatě jedno a žádná taková ochrana by nepomohla. V podstatě má tato forma zabezpečení především zloděje odradit než mu zcela zamezit.

Levné a drahé zámky

Existují samozřejmě různé druhy zámků různých kvalit. V podstatě (pomineme-li kvalitu výlisků a návrhu) se zámky mohou lišit jen ve dvou směrech: v kvalitnějším lanku z materiálů, které do určité míry odolávají i kleštím, a v kvalitnějším zámku (případně jistícím mechanizmu).

Běžné zámky, které začínají už kolem 100 Kč s DPH, mají lanko z běžné oceli běžné tloušťky. Dražší, značkové kabely si zakládají na tvrdších kovových variacích, případně ještě tlustších lankách. Co se zámku týče, běžně se vyskytují dva druhy: otočný na klíček, přičemž u levných zámků existuje pouze velmi omezené množství kombinací klíčů, samotný zámek pak také není tolik precizní. Dále se běžně vyskytují zámky s otočnou číselnou kombinací, pro které opět platí stejná praxe: existují kvalitnější i méně kvalitní.

kensington-micro-lock-1-25255B2-25255D

Významně se mohou zámky lišit také koncovkou, která se zasune do zařízení a prostřednictví ní se uzamkne (připevní). U levných zámků je mechanizmus nepřesný, trpí větší či menší vůlí. Dražší zámky nabídnou preciznější zpracování, pevněji drží ve zdířce, netrpí kyvem, a tak se nemohou vyvléci.

Jak napravit viklání zámků?

Viklání a potenciální (a často také velmi reálně hrozící) vyvlečení pak takovou – byť jednoduchou a základní – ochranu eliminují úplně. Jaká je příčina a jak problém řešit (neboli jak žít s levným zámkem)?

Příčina

Na vině je samozřejmě jednak vůle mechanizmu, ale především univerzální velikost a hloubka zámku, případně malá “T” koncovka, která zámek právě zajišťuje. Pokud je následně ke všemu ještě např. volnější i samotná zdířka, získáme “smrtící” kombinaci viklajícího se zámku, část jehož koncovky vyčuhuje ze zdířky a k tomu se v ní ještě má možnost pohybovat natolik, že v určitém úhlu a otočení vypadne. Dražší zámky toto běžně řeší tak, že mechanizmus nějakým (jednoduchým, nebo složitějším) způsobem neustále vyplňuje mezeru mezi koncovkou a tělem zařízení, ta se pak nemůže viklat a vyvléci.

IMAG0598-25255B25-25255D

Řešení

Řešení je poměrně jednoduché: distanční podložku k zámku prostě přidáme. Stačí koupit kroužkové podložky/těsnění rozměrů (nejlépe): vnější průměr 18 mm, vnitřní průměr 10 mm. Ty pak v dostatečném množství vložíme mezi zařízení a koncovku zámku, nic se nebude kývat a vše bude v pořádku. Mně osobně běžně stačí jedna 2 mm silná podložka.

IMAG0600-25255B3-25255D IMAG0592-25255B4-25255D

Upozornění: Levné bezpečnostní zámky samozřejmě nevynikají kvalitou a ani tím, že zabráníte jejich vyvlečení díky tomuto návodu, ani zdaleka nedosáhnete úrovně zabezpečení dražších (a drahých) zámků, případně originálů od Kensingtonu. Hledáte-li však pouze základní zabezpečení spíše z psychologických důvodů, pomůže vám tento postup k tomu, že bude řešení fungovat alespoň tak, jak má

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky