ThinkPad X1 Hybrid: Core i7 a ARM vedle sebe (video)

12. 1. 2012 | 0

Už loni prosakovaly informace o tom, že se chystá nová verze ThinkPadu X1, která bude navíc vybavená ARM procesorem (takové používají “chytré” mobilní telefony a tablety). Uživatel tak bude schopen přepínat mezi plnohodnotným režimem Windows a redukovaným režimem, který poběží právě na ARM procesoru, a nabídne tak dvojnásobnou výdrž na baterii. Lenovo notebook právě představilo na CESu.

Lenovo novou verzi tenkého ThinkPadu X1 nazvalo “Hybrid”. Na základní desce notebooku si tak kromě klasické kompletní x86 architektury Intel našla místo druhá samostatně stojící architektura ARM, která se běžně využívá v “chytrých” mobilních telefonech či tabletech (a najdeme ji také v ThinkPad Tabletu nebo IdeaPadu K1). V jednom 45nm dvoujádrovém ARM čipu Qualcomm APQ8060 (jehož obdoba se využívá v dnes nejvýkonnějších mobilních telefonech) se tak ukrývá kromě procesní jednotky taky grafické jádro Adreno 220, které dokáže rozhýbat HD video, Flash i poměrně sofistikované 3D aplikace.

Video (s českými titulky)

Dva režimy: Windows a Instant Media

Notebook proto dokáže pracovat hned ve dvou režimech: v klasickém prostředí Windows, které pak využívá právě x86 architekturu a její pevný disk, no a pak v tzv. Instant Media režimu, kdy se Windows ukončí a aktivuje jednodušší rozhraní postavené na Linuxu se spouštěčem na ploše, který známe např. z ThinkPad Tabletu (nabídne rychlé spuštění e-mailu, internetového prohlížeče, hudby či videa) – viz. video výše. Přepínání probíhá zcela plynule – aktivuje se Instant Media s ARM procesorem a na pozadí se ukončuje Windows.

Režim Windows

Režim Instant Media

Procesor

Intel   Core i3/i5/i7 Qualcomm   APQ8060

Čipová sada

Intel   QM67

Grafická karta

Intel   HD 3000 Adreno   220

Operační paměť

až   16 GB až   16 GB

Úložiště

250/320   GB HDD
160 GB SSD
16   GB flash

Výdrž na baterii

až   5 hodin až   10 hodin

Základní funkce, ale dvojnásobná výdrž

V takovém režimu jsou samozřejmě k dispozici pouze základní funkce, Lenovo však vycházelo z myšlenky, že pakliže je uživatel ochotný používat na cestách pouze mobilní telefon, případně tablet, bude ochoten v takovém režimu pracovat také na notebooku – tedy bude mít dostupný internet, e-maily, soubory a multimédia. Odměnou mu však bude více než dvojnásobná výdrž na baterii (v případě X1 teoreticky až 10 hodin, což je více než uvěřitelné, pokud srovnáme kapacitu baterie a použitou architekturu např. s tablety či mobilními telefony, které i při vysokém zatížení vydrží zhruba 8 hodin), protože ARM procesory jsou z podstaty svého určení samozřejmě mnohem úspornější než plnohodnotné x86 alternativy.

Jinými slovy: vždy si můžeme zvolit buď standardní výdrž na baterii a plnohodnotné funkce včetně dostupnosti všech oblíbených Windows aplikací, nebo dlouhou výdrž na baterii, ale pouze základní sadu funkcí.

a_qualcomm_snapdragon_logo-25255B5-25255D

Nová generace dvoujádrových procesorů Qualcomm Snapdragon 8×60 nabízí poměrně zajímavou funkci: pro úsporu energie se nesnižuje výkon celého procesoru, ovšem pouze jeho jednotlivých jader. Ve výsledku tak může při nižším vytížení běžet na plný výkon pouze první jádro, přičemž druhé se podtaktuje a podvoltuje. Výsledkem toho je zachování plného výkonu, ale výrazně nižší spotřeby, než kdyby běžela obě jádra na plný výkon. Na stejném principu fungují také dospělé procesory Intel Core.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky