14″ monitor na cesty ThinkVision LT1421

26. 12. 2011 | 0

Lenovo přichází se zajímavým nápadem, který sice není tak úplně nový, ale nikdo ho zatím neuvedl v takto použitelné formě: přenosný monitor určený (především) k notebooku. ThinkVision LT1421 je kompaktní 14″ displej v typickém Think business designu, který spolu s notebookem můžete díky plastovému pouzdru nosit v tašce, nepotřebuje externí napájení a váží méně než 900 g. Pojďme se na něj podívat!

Pokud jste se někdy dostali do situace, kdy by se vám na cestách k notebooku hodila druhá obrazovka (v hotelu na pracovní cestě, u klienta na prezentaci, při dolaďování či kontrolování výkresů), nebo byste při vaší práci takový displej skutečně běžně ocenili (nemáte stálé pracovní zázemí, ale na cestách často pracujete s velkými tabulkami, několika okny najednou), nebo jenom potřebujete skladný, kompaktní malý monitor, se kterým se snadno manipuluje a je jej možné rychle sbalit, případně jen odstranit ze stolu, pak by vás právě ThinkVision LT1421 mohl zajímat.

Co je ThinkVision LT1421?

Jak co nejjednodušeji ThinkVision LT1421 popsat? Představte si samostatnou 14″ obrazovku běžného ThinkPadu, přidejte k ní rozhraní DisplayLink s USB konektorem, celé zabalte do typicky funkčního Think designu a máte LT1421. Tímto způsobem ale odbít popis tak zajímavého produktu nemůžu. Takže jinak…

LT1421 je 14″ LCD monitor s LED podsvícením a TN panelem, jeho rozlišení je základních 1 366 x 768 bodů a má samozřejmě matnou povrchovou úpravu, který je navržený na cesty. Celý monitor není o moc větší než samotný displej, za což vděčí tenkému rámečku, který je silnější jen na spodní straně. Tloušťka celého monitoru je mimo úložiště elektroniky a napájení pouze 9,3 mm, toto “úložiště”, které zabírá zhruba čtvrtinu zadní strany, má tloušťku 21,5 mm.

Samotný panel, jak jsem částečně nastínil, je naprosto totožný s běžnými displeji v noteboocích ThinkPad, tudíž sdílí všechny jejich (především špatné) vlastnosti: zobrazení má standardně horší pozorovací úhly, ale především pro ThinkPady typicky horší podání barev i kontrast. Paradoxně v tom já osobně pozoruji výhodu: pracovat budete určitě s oběma displeji, díky stejné “kvalitě” displeje pak mezi obrazovkami nebudete opticky rozlišovat. Pamatuji si, že s tímto jsem měl velký problém u všech vícemonitorových řešení (notebook + externí monitor), ale především u ThinkPadu W710ds, který disponoval RGB LED panelem s 95% gamutem NTSC a dodatečným výsuvným 10″ panelem s velmi podprůměrnou kvalitou obrazu – to přímo bilo do očí. Ale zpět k LT1421: celým tímto odstavcem jsem se snažil říct, že displej pro práci s grafikou to samozřejmě ani zdaleka není, jeho využití směřuje ke kancelářské a jiné podobné práci na cestách.

 

Úhlopříčka

14″

Panel

TN, LED podsvícení

Rozlišení

1 366 x 768

Jas

200 nit

Kontrast

400:1

Odezva

8 ms

Barvy

262 144

Pozorovací úhly

90° horizontálně / 50° vertikálně

Rozhraní

USB 2.0 – DisplayLink

Stojan

“fotorámeček” s nohou, 12-40° sklon

Rozměry

335 x 217 x 21,5 mm

Váha

Monitor: 887 g
Kabeláž: 81 g
Kryt: 186 g

Záruka

3 roky

Cena

cca 3 000 Kč s DPH

Monitor stojí na podložce jako fotorámeček: na spodní, mírně vyvýšené hraně má dvojici gumových nožiček, na zadní straně v “batohu” s elektronikou sklopnou podpěrku se stylovou červenou koncovkou z gumy (díky ní dokáže displej stát v úhlu 10-40° a neklouže). V balení najdeme také plastový ochranný kryt, který se nacvakne na monitor a překryje celý panel. Sympatické je, že může sloužit také jako podpora stojánku monitoru, což oceníte zvláště na měkkých površích, kdy by se bez pevného podkladu kvůli jediné podpěře displej převracel.

Na zadní straně monitoru najdete ještě slot pro zámek Kensington, kolébkové tlačítko pro regulaci jasu v 15 krocích (stylem shodné s regulací hlasitosti na ThinkPadu X1) a zelenou indikační diodu, která svítí, je-li monitor připojený k počítači.

Odolnost

Plastový kryt ale není jediný prostředek ochrany monitoru. Vzhledem k tomu, že se jedná o příslušenství především pro notebooky ThinkPad, musí také splňovat obdobné kvalitativní a konstrukční nároky. Proto monitor nespoléhá na plastové spoje, ale stejně jako víko ThinkPadů je pevně sešroubovaný, uvnitř je navíc vyztužený kovovou kostrou. Ve finále je tak tuhost jeho konstrukce shodná s tuhostí vík notebooků ThinkPad, což je při tloušťce 9 mm poměrně pozitivní zjištění. Subjektivně musím říct, že mě kvalita provedení mile překvapila – žádné vrzání, žádné prohýbání.

Co se mechanické odolnosti týče, monitor prošel klasickou sérií zátěžových testů produktů Think v Yamatu: dopad na hranu ze 70 cm, test nárazu předmětu vážícího 2,5 kg a volný pád ze 120 cm.

Jak displej funguje?

Na začátku jsem psal, že monitor nepotřebuje dodatečné napájení. Jak je toho dosaženo? Už několikrát jsme si tady na blogu povídali o technologii DisplayLink, tedy přenosu obrazu pomocí klasického USB. Více o něm se dočtete v našem článku o Lenovo USB-to-DVI adaptéru. Velmi stručně řečeno: v monitoru je samostatný čip DisplayLink, který umožňuje efektivní přenos obrazu pomocí USB a jeho rychlé zobrazování.

Právě na DisplayLinku je ThinkVision LT1421 založený. Po instalaci ovladačů z dodávaného CD nebo z webu podpory Lenovo monitor připojíte pomocí dodávaného USB kabelu k notebooku a už s ním pracujete jako s běžnou obrazovkou připojenou přes VGA nebo DVI. Obraz tedy můžete klonovat, nebo rozšiřovat. O vše ostatní se už stará ovladač DisplayLink. Není navíc třeba žádné odebírání hardware – jste-li s prací hotoví, jen odpojíte USB kabel.

Dodám ještě několik pozitivních informací:
  • Ovladač DisplayLink je od letošního podzimu součástí předinstalovaného software (preload) všech kompatibilních ThinkPadů, takže žádné instalování ovladačů, jen připojíte monitor. Ovladač by zároveň měl být distribuován i skrze ThinkVantage System Update.
  • Ovladač má funkci automatické aktualizace.
  • DisplayLink nabízí ovladač pro Windows 7, Vista i XP, ale také pro Mac a Linux. Nejste tedy omezeni volbou operačního systému.

A zase ta ekologie

LT1421 je ThinkVision každým coulem. Jelikož ekologie a energetická účinnost k této rodině produktů prostě patří, není možné, aby přenosný monitor vyčníval. Spotřeba energie je o 65 % nižší, než diktuje norma Energy Star, monitor je vyrobený ze 65 % z recyklovaných plastů, dodávaný v čistě papírové krabici a splňuje normy EPEAT Gold a ULE Gold.

Spotřeba a zatížení procesoru

To je všechno hezké, ale jak je to se spotřebou – nemá monitor příliš velkou spotřebu, aby jej vůbec mělo smysl na cestách vytahovat? I přes veskrze standardní jas a samozřejmě díky LED podsvícení má monitor velmi nízkou spotřebu, která v maximech dosáhne 5 W. Uvážíme-li, že notebook běžně spotřebuje cca 12-14 W, je to při maximálním jasu nárůst “pouze” o 35-40 %. To je, myslím, za dvoumonitorové pracoviště na cestách poměrně rozumná daň. Konkrétně už ale tabulka a graf:

Nejnižší jas 1,5 W
50% jas 3,2 W
Maximální jas 5 W

Jak je to se zatížením procesoru? Vzhledem k tomu, že má displej pouze základní rozlišení, k žádnému výraznému zatížení nedochází ani při práci na baterii a nejnižších taktech jader. Na T420si se základním Intel Core i3-2310M bylo zatížení při běžné práci kolem 7 % (maximálně 15 %), přehrávání videa zvedlo zátěž na 10-40 %.

Závěr

ThinkVision LT1421 je skutečně výborný doplněk k notebooku pro náročnou práci na cestách. Sám jsem k němu nejprve přistupoval s despektem, po několika týdnech používání jsem ale objevil jeho nesporné výhody. Už jen samotný fakt, že je tak skladný a lehký, se mi zalíbil – když jsem potřeboval další obrazovku, připojil jsem ho (a překvapivě mi v 90 % případů i tak malý displej s nízkým rozlišením bohatě stačil), jakmile nebyl potřeba, šel do šuplíku. Ale poměrně zajímavé využití jsem pro něj překvapivě měl jako student – při přípravě týmových prezentací jsem zapnul klonování obrazu, já zpracovával prezentaci a ostatní ji komentovali z druhé strany stolu (nebylo potřeba seděl vedle sebe u jednoho notebooku). A takových využití je samozřejmě spousta.

Ani spotřeba není pro baterii notebooku nijak drastická, beztak všichni potenciální uživatelé tohoto monitoru mají 9články, Slice baterie nebo alespoň dodatečné baterie v UltraBay (viz. má T420si), takže energie je i pro delší práci dost. Obrovská výhoda monitoru je jeho skladnost, ale nejen z pohledu samotného displeje – pakliže potřebujete jen displej a jeden jediný kabel, který neváží ani 100 g, co víc si na cesty člověk může přát?

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky