Nový BIOS 1.22 pro ThinkPad X1 řeší pískání ventilátoru

15. 9. 2011 | 0

Lenovo si vzalo k srdci výtky vůči pískajícímu ventilátoru na ThinkPadu X1 a ukázalo se, že skutečně stačilo lépe se zamyslet nad jeho regulací na úrovni software (resp. firmware), jak ostatně naznačoval i Jiří Zima v komentářích na diskusních fórech. Vyšel tak nový BIOS, který problém s vysokofrekvenčním zvukem řeší.

Popis problému

Při běžném provozu je ventilátor ThinkPadu X1 buď úplně vypnutý, nebo běžní na minimálních otáčkách. Ani jeden z těchto režimů není možné uchem zaslechnout, a tak navíc díky SSD disku je notebook naprosto tichý. To se ale dočtete jak v našem představení, tak v recenzi na Notebook.cz (Jiří Zima) či ExtraNotebook.cz (Matěj Gottwald). Zatížíme-li počítač více, ventilátor samozřejmě zvyšuje otáčky.

S původními BIOSy však zvýšení otáček nad minimum vždy znamenalo, že uslyšíte zvuk na vysoké frekvenci, který doprovází nijak nerušivý a tichý šum chlazení. Největším problémem byl fakt, že tento zvuk je až překvapivě velice pronikavý, i na větší vzdálenosti a slyší jej prakticky kompletní spektrum uživatelů (není to tedy tak, že by bylo pískání slyšitelné pouze pro mladší uživatele). Vzhledem k tomu, že X1 využívá jako většina ThinkPadů ventilátor s lopatkami se speciálním tvarem, který redukuje hluk, byla to skutečně škoda. Zvláště přihlédneme-li k faktu, že pískavý zvuk v takové míře neuslyšíme na žádném z ThinkPadů (ani na X220 či T420s, kde je chlazení řešené podobně).

Počínaje BIOSem 1.22 (tedy pro všechny novější toto platí také) byla změněna logika regulace otáček, a tak bylo pískání výrazně zredukováno. Objevuje se tak pouze v minimální míře a jasně slyšitelné je až na velmi vysokých otáčkách, ke kterým se notebook dostává až v extrémní zátěži. Rozdíl je znát skutečně okamžitě.

 

Stažení aktualizace BIOSu

Nový BIOS pro svůj ThinkPad X1 můžete stahovat jak na webu podpory Lenovo, tak pohodlně pomocí ThinkVantage System Update. My jsme testovali verzi 1.22 i 1.26 se stejně dobrým výsledkem.

 

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky