Velké videosrovnání konstrukce ThinkPadů [HD] – Doplněno

11. 1. 2011 | 0

Po dlouhé době slibů konečně přinášíme velké videosrovnání konstrukce a kvality zpracování ThinkPadů. Otestovány byly všechny v Lenovu momentálně dostupné ThinkPady – Edge 11″, 13″, 15″, dále L412/SL410, L512/SL510, T410s, T510/W510, X200, X201 tablet a W701ds.

Předem bych jen rád uvedl, že videa byla natáčená pouze digitálním fotoaparátem a rozhodně nedosahují profesionální kvality. Věřím ale, že budou mnohým z vás užitečná ať už při rozhodování, nebo jenom proto, abyste si o jednotlivých modelových řadách udělali kvalitativní představu.

P10504153 P10504183

“Metodika” testování

Test se uskutečnil v jeden den na jednom místě. Každý notebook v “testu” prošel následujícími zkouškami, které jsou textem či mým nepříliš profesionálním mluveným slovem okomentovány:

  • Promačkání základny (opěrek zápěstí, okolí touchpadu)
  • Promačkání klávesnice (vlevo, uprostřed, vpravo)
  • Zvedání za rohy základny
  • Promačkání víka displeje
  • Krut víka displeje
  • Zvedání za plně otevřené víko displeje
  • Obvykle jsem také vyjmul baterii a mechaniku z UltraBay

Tlak na jednotlivé notebooky nebyl stejný. Obecně jsem stisknul notebook tak, jak mi to jeho konstrukce dovolila (tzn. velmi silně), zároveň jsem se nažil okomentovat, jaký jsem z toho měl pocit. Až na jeden případ (víko ThinkPadu Edge 15″) jsem na potenciální poškození notebooku nebral ohled, všechny notebooky však z testu vyšly velmi dobře, strach jsem až na jednu výjimku neměl.

ThinkPady Edge 11″, 13″, 15″

Začneme popořadě, proto první na řadu přichází varianty ThinkPadů Edge, notebooků určených především pro živnostníky, malé společnosti, nebo uživatele, kterým nevyhovuje strohý design klasických ThinkPadů, ale zároveň nechtějí sklouznout úplně do konzumního segmentu a chtějí zachovat výborné klávesnice a polohovací zařízení UltraNav s TrackPointem.

ThinkPady Edge se kvalitou zpracování a konstrukce drží na úrovni modelů SL/L, takže low-end business třídy. Přestože jsou notebooky “pouze” plastové, konstrukce je dostatečně robustní a pevná; rozhodně je tuhost šasi vyšší než u konzumních minibooků a notebooků. Dodám jen, že 15″ model opravdu z SL510 přímo vychází, jen nemá tak pevné víko displeje.

ThinkPady L512/SL510 a L412/SL410

Další na řadu přichází ThinkPady řady L (konstrukčně shodné s SL), které už spadají do rodiny klasických černých ThinkPadů bez módních výstřelků, okupují však nejnižší příčku, cílí tak na podnikatele (SL) či malé a střední společnosti (L – dokovací konektory). Přestože nabízejí většinu funkcionalit a designových prvků profesionálních ThinkPadů (matný, funkční design, oblé hrany opěrek zápěstí, ergonomická klávesnice, UltraNav s TrackPointem), některé drobnosti chybí (7řadá klávesnice, ThinkLight, UltraBay) a konstrukce je stále plastová.

Jak ThinkPad L512, tak menší L412 jsou povedené business stroje. Konstrukčně se řadí spíše do low-end business segmentu (“pouze” plasty), ovšem přesto je šasi velmi povedené a nadstandardně pevné. 14″ model je přirozeně pevnější než větší 15″ kolega, ovšem z obou jsem měl velmi dobrý pocit. Přestože vlastním R400, ThinkPadu L412 bych se příliš nebránil – víko i základna jsou pevné. Jak 14″, tak 15″ model je bez obav možné zvednout za otevřené víko displeje.

ThinkPad T510/W510 + porovnání s T500

Do profesionální sféry zavítáme prostřednictvím vlajkové lodi, 15″ ThinkPadu T510 (konstrukčně shodný s W510, která pouze přidává lepší chlazení a výkonnější grafickou kartu, lepší procesory a displeje), který už spadá mezi plnokrevné business stroje se základnou vyztuženou hořčíkovou klecí RollCage, plasty zpevněnými uhlíkovými vlákny a víko displeje s RollCage nové generace, kde plastům pomáhají optická a skelná vlákna. Řada T rovněž nabízí kompletní nabídku funkcionalit a designu ThinkVantage – sedmiřadou klávesnici s odtokovými kanálky a rezervoáry na případnou vylitou tekutinu, UltraNav s TrackPointem, šachtu UltraBay, dokovací konektor a nově také přídavné Slice baterie.

Na ThinkPadu T510 je vidět, že patří do profesionální sféry, protože konstrukce je skutečně bytelná. Není důvod se o notebook v žádném případě bát – ať už základna, tak víko displeje mají výbornou tuhost a nijak se neprohýbají. Zároveň musím říct, že mám z nových modelů T lepší pocit než z minulé generace (i když ve víku už není původní hořčíkový plát RollCage), protože konstrukce působí jednolitě a kompaktně

BONUS: Porovnání s T500 (doplněno 12.1.2011):

Jak jsem slíbil v diskusi pod článkem, sestříhal jsem i krátké video porovnávající novou T510 s minulou generací T500. Oba notebooky mají klasickou stavbu základny s hořčíkovou RollCage, T510 však přichází s RollCage nové generace ve víku displeje (plast vyztužený optickými a skelnými vlákny). T500 měla už kvůli CCFL podsvícení ještě původní hořčíkovou RollCage i za displejem. Jak si notebooky proti sobě vedly?

Na videu je jasně vidět, že základny obou strojů – jak novinky, tak minulé generace – jsou prostě pevné jako skála (jak jsme u ThinkPadů T zvyklí). T510 ovšem oproti starší generaci prostě boduje lepším návrhem usazení plastů (jak jsem zmínil, tělo působí při úchopu jednolitěji, máte pocit, že je z jednoho kusu) a lepší je také jejich lícování. Přestože oba notebooky mají velmi tuhé víko, se kterým bych se nebál téměř ničeho a za obě bych se zaručil, T500 v tomto směru samozřejmě díky hořčíku vyhrává, ovšem ne tak výrazně, jak by se mohlo “papírově” zdát. T510 zase díky tomu nestíní anténám bezdrátových adaptérů, má vystředěný displej a víko je celkově lehčí, panty jemnější, s plynulejším pohybem.

ThinkPady X200 a X201 tablet

Ultramobilní profesionální stroje najdeme v řadě X. Prověřil jsem starší model X200 (který prošel dlouhodobým náročným testem Jirky Zimy a bylo to na něm znát :-)) a novou generaci v podobě X201 tablet. Stejně jako ThinkPady T i řada X poskytuje veškeré vymoženosti plnokrevných černých strojů, a tak nepřekvapí, že malé 12″ notebooky jsou z velké části z hořčíku (vana základny i víko displeje), takže opravdu vydrží náročné přenášení a cestování.

Malým, lehkým ThinkPadům X nedělá díky kovové konstrukci problém absolutně žádné zacházení. Dokonce i starší, náročně využívaná X200 z testu vyšla výborně, o novém tabletu X201 ani nemluvě, ten byl snad ještě jepší. Spokojenost je tedy na místě.

Perlička 1: ThinkPad W701ds – “bestie”

Největší a nejdražší ThinkPad jsem také neušetřil. Profesionální hi-endová 17″ pracovní stanice se dvěma displeji a vestavěným tabletem Wacom, W701ds, předvedla na svou váhu a rozměry naprosto dokonalý výkon. Samozřejmě za to může poděkovat hořčíkové kleci RollCage v základně a celohořčíkovému víku (stejně jako řada X). Dokonce i druhý výsuvný displej je vyztužený hořčíkem! Dodám jen, že jsem měl určité problémy notebook jednou rukou zvednout, čehož si ale na videu rozhodně všimnete…

Jak jsem naznačil, W701ds rozhodně nezklamala. Už když jsem notebook před pár měsíci recenzoval, byl jsem opravdu velice překvapený z kvality zpracování a konstrukce. Nedokázal jsem si představit, že něco tak velkého a těžkého může být tak pevné a upřímně jsem nevěřil, že by tomu RollCage snad mohla pomoci. Ovšem vskutku pomohla. Nakonec jsem se odhodlal a kromě téměř nemožného zvedání za roh jsem přistoupil i na zvedání za otevřené víko – jak to dopadlo, je na videu.

Perlička 2: Zlomený ThinkPad T410s

Moc jsem se po zkušenostech s T400s těšil na test T410s, která přináší silnější víko displeje s vyšší tuhostí. Notebook už sice v zavřeném stavu není tak příjemně tenký, ovšem víko se už neprohýbá. Lenovo mě však překvapilo tím, že ThinkPad T410s sice na test měli, leč ve zlomeném stavu (zřejmě prošlápnutý) – víko displeje s RollCage nové generace to odneslo nejvíc, také displej byl prasklý, ani hořčíková základna nevyšla bez úhony – i ta se trochu prohnula. Na první pohled byste sice nic nepoznali, ale po důkladném průzkumu (a hlavně otevření víka) bylo vše jasné. Dodám jen, že T410s je odlehčená a ztenčená varianta profesionální 14″ T410.

Ovšem přestože byl notebook ve stavu, v jakém byl (slušně řečeno dezolátním), předvedl mi, že ani nějaké drobné rozlomení vejpůl ho nemůže odradit od toho, aby mi dokázal, že má pevnou a kvalitní konstrukci. Až na místa kolem zlomu se stále jednalo o ThinkPad, na jaký jsme zvyklí – příkladně tuhé víko, pevná základna.

Závěrem

Doufám, že vám byl článek nějakým způsobem nápomocný, nebo že vás alespoň zaujal. Vyjádřete se eventuelně do diskuse, zda o podobná videa máte zájem třeba i do budoucna, popř. co byste si přáli natočit. Samozřejmě tu mám ještě trochu materiálu, který se zde neobjevil (srovnání L512 a Edge 15″, srovnání T500 a T510, dokovací stanice k X200/201), ovšem ten mi buď přišel zbytečný, nebo mimo téma.

Odkazy

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky