ThinkPad Edge 11

21. 12. 2010 | 0

 Autor: Jan Legát

Po dvou týdnech s Edgem 11 jsem se rozhodl sepsat menší povídání. Nečekejte syntetické testy, povídání o přesných HW parametrech apod. Benchmarky CPU lze najít na internetu a na webu o HW předpokládám jeho základní znalost a obecné povědomí o jednotlivých komponentách, případně schopnost použít Google a testy komponent si dohledat. Recenze tedy bude čistě uživatelská, lidově řečeno „ze života“ :)V České republice je dostupných několik konfigurací.
NVZ24MC  AthlonII K325/4GB/320/11,6″/Win7HP64bit červený
NVZ2XMC  AthlonII K325/4GB/320/11,6″/Win7HP64bit černý
NVY3PMC  i3-380UM/4GB/320/11,6″/Win7PRO64bit černý
NVY3HMC  U5400/2GB/320/11,6″/DOS červený

Recenze se bude týkat nejnižšího modelu s U5400 s 3cell baterií.která notebook trochu degraduje V době těsně po uvedení se od distributora rozšířil špatný popisek, který uváděl 6cell baterii v základu. Bohužel jsem si neověřil konfiguraci přímo na webu Lenova a objednal…
Nejvíce bych doporučil asi AMD verzi v černé variantě, která je nejuniverzálnější a zachovává si výborný poměr cena/výkon. Výdrž na baterii bude proti intelům však mírně nižší (odhadem 10-20%) a asi i o něco hlučnější.
V ruce jsem měl ještě nejvyšší Intel verzi s 3G, v závěru se o ní malinko zmíním.

Recenzovaná konfigurace

Produkt: Lenovo ThinkPad Edge červený
Part number: NVY3HMC Model type: 0328-3HG
Procesor: Intel U5400 Pentium Dual-core (1.2GHz,3MB L3,800MHz FSB,18W
Paměť/volný slot: 2GB DDR3 PC3-10600 SDRAM /1x
Harddisk: 320 GB SATA, 5400rpm
Optická mechanika: Ne
Grafika: Intel HD Graphics Displej: 11,6″ Vibrant View HD 16:9 LED (1366 x 768) lesklý + webkamera 2MPix HD Low Light Enhanced
Audio: HD audio, Stereo Speakers, built-in mic, combo headphone/mic-in
Polohovací zařízení: trackpoint + touchpad
Numerická klávesnice: ne
Čtečka otisku prstů: ne
Komunikace: Bluetooth
Síť: Ethernet Gigabit, WiFi ThinkPad 802,11 BGN
Porty: 3x USB2,0 (1 is powered), HDMI, VGA, 4-in-1 Media Card Reader (MMC, SD, MS, MS-Pro), Gigabit Ethernet port, audio in/out combo jack – nemá dock port, lze tedy použít pouze USB port replikátor
Operační systém: DOS
Baterie: 3 Cell
Výdrž baterie: 3,5 hodin
Hmotnost/cestovní hmotnost: 1,5 kg
Rozměry: 284 x 211×15.6-29.5mm
Záruka NT: 1 rok carry in
Záruka baterie: 1 rok

Úpravy na mém modelu:
+2GB Lenovo RAM (v blízké době výměna za jeden 4GB modul)
80GB SSD Intel X25M
dokoupena 6cell baterie
Windows 7 Pro 64bit ENG

Základní popis a obsah balení

Jedná se o tenký (1 inch) a lehký (1,33kg s 3cell a 1,5kg s 6cell) ultraportable, který odlišuje hlavně kvalitnější konstrukce, design, trackpoint a možnosti servisu jako u profi ThinkPad notebooků. Zde prodávané modely mají bohužel všechny lesklé víko. Po otevření notebooku na vás vykoukne klasický ThinkPadovský vzhled, kde už je kromě displeje vše matné. Inovovaná je klávesnice s chiclet designem.

 

Bokům dominuje stříbrná lišta a celkový design mi přijde velmi povedený. Černá varianta působí velmi „šik“, červená naopak velmi hravě a provokativně. Konstrukce působí na plast velmi bytelně, což je dáno i rozměrem notebooku. Panty mají klasický TP mechanismus, nejsou celokovové, ale působí velmi slušně. S 3cell baterkou jde displej vyklopit cca do 190 stupňů. S 6cell se zarazí cca na 170. Výbava porty je imho dostatečná. Na levé straně najdeme směrem od uživatele kombinovaný audio out/mic in 3,5mm jack, LAN konektor, USB a HDMI. Na zadní straně úplně vlevo VGA výstup a úplně napravo konektor napájení (shodný pro všechny TP). Na pravé straně čtečku paměťových karet a dvě USB mezi kterými je dlouhá mezera (připojíte tedy i velmi rozměrná zařízení). Jediná nepříjemá věc, je že paměťové karty poměrně dost vykukují, což je u malých ntb normální, ale hrozí nebezpečí, že paměťovku při manipulaci s ntb jednoduš urazíte nebo poškodíte.
U VGA výstupu chybí možnost konektor přišroubovat, což mi po připojení projektoru dělalo celkem vrásky, ale opět tohle už je dnes standard u levnějších ntb. K rozložení portů jinak nemám výhrady, ani mi nic nechybí (jedno USB možná mohlo být kombinované s eSATA). Jeden konektor USB je neustále napájen. Nabíjet tedy můžete například telefon i při uspaném notebooku. DVD mechanika samozřejmě chybí.
Obsah balení: ntb, adaptér (standardní 65W Lenovo ThinkPadí), baterie, manuál. Krabice je malinká, z recyklovaného papíru, bez potisku. Zámky displeje chybí, víko drží magneticky. Na levé straně je plastový výlisek pomocí kterého lze snadno vyklopit.
Panty jsou bez vůle, otvírání je plynulé, možná zbytečně tuhé, ale to se časem poddá.
Víku dominuje stříbrné logo ThinkPad s jednou indikační diodou (tečka nad i). To samé logo je i na palmrestu, na stejném místě a obsahuje také jednu diodu. Obě svítí červeně a indikují stav notebooku. Svítí – zapnuto, pulzuje – spánek, hibernace, nesvítí – vypnuto.
Toto je jediná indikace čehokoliv. Další indikátory úplně chybí, což může někomu vadit. U klasického HDD bych určitě postrádal alespoň indikaci činnosti disku. U SSD mi to nevadí, na disk se opravdu nikdy nečeká :) Indikace činnosti/zapnutí wifi/bt budou asi někteří také postrádat, stejně tak jako indikaci sepnutí CapsLocku.

Klávesnice a ovládací prvky

Nemám rád chiclet klávesnice. Tahle se Lenovu však povedla, píše se na ní skvěle. Máte pocit, že prsty přesně zapadají na klávesy. Stisk je jasný, odezva akorát. Psaní je tiché, Enter je velký. Novinkou jsou dvě zásadní věci: defaultně místo F kláves fungují hot keys (hlasitost, mute, zapnutí webky, mikrofonu, přepínání výstupů na monitor, multimediální klávesy, jas monitoru, zapnutí WiFi/BT) Na klasiku lze přepnout v BIOSu. Mě osobně se nový default zalíbil. Na ntb jsem Fka skoro nepoužíval, tohle mi přijde praktičtější.
Druhou zásadní věcí je možnost přehození funkcí FN a CTRL v BIOSu. ThinkPadisté určitě už jsou zvyklí (i já jsem byl), ale v zájmu sjednocení se s destkop klávesnicemi, které používám většinu času, jsem možnost přehození využil a CTRL mám tedy klasicky v rohu.
Není zde možnost přepnout na numerickou klávesnici na písmenech a čísla jdou psát pouze za pomoci shiftu. To mi osobně nevadí, ale někdo to může postrádat. Nepohodlné (malé) jsou pouze šipky a PGUP/DOWN vedle nich, které jsou navíc propadlé a špatně přístupné. Ostatní rozložení je bez problému a klávesy nejsou nijak zmenšené (klávesnice je roztažena až po okraje notebooku). Oceňuji také velký backspace.
Touchpad jsem vypl hned při prvním zapnutí notebooku, u takto malého notebooku je trackpoint naprosto ideální záležitost k ovládání. Touchpad je zapuštěný, hladký, stisk tlačítek jistý a přesný. Plocha není největší (není na to prostě místo), ale je stále nad hranicí použitelnosti. Multitouch jsem nezkoušel, ale podpora tu je. Co mi vadí jsou tlačítka, která vlastně tvoří dolní hranu notebooku a splývají s ní. Často tedy o ně zadrhnete například o oděv, nebo o peřinu :) Většinou však zespodu, takže nedojde ke stisku, ale osobně bych byl radši, kdyby tam ten touchpad vůbec nebyl jako například u TP X200. Hrozí totiž nebezpečí, že tlačítko při prudkém pohybu a nárazu dolní hrany ntb o nějakou překážku tlačítka prostě zespodu vylomíte, nebo poškodíte.
Trackpoint je to, co dává malému notebooku snadnou ovladatelnost kurzoru a jak si zvyknete, nebudete chtít jinak. Pohyb je přesný, tlačítka trackpointu klasicky ThinkPadovská, prostřední slouží ve spojení s pohybem trackpointu ke scrollování – prostě dokonalé. Myš není absolutně potřeba, což je u cestovního ntb obrovské plus. Mechanický vypínač bezdrátů chybí.

Hardware

Srdcem notebooku je nízkonapěťový dvoujádrový U5400 (i3 osekané např. o virtualizaci,hyperthreading, menší velikost cache…) s integrovanou Intel HD na snížené frekvenci 500mhz. Notebook obsahuje dva RAM sloty, v jednom je osazen 2GB modul značky Elpida. HDD je 5400rpm 320GB Hitachi standardních parametrů. Hlučnost HDD je velmi nízká. Notebook je vybaven systémem APS – při otřesech zastaví pevný disk a zabrání tak ztrátě dat. Citlivost se dá nastavit ve třech krocích Doporučuji vyměnit za SSD – odezva notebooku se násobně zvýší a APS nebudete potřebovat.. Konektivita je standardní. Tedy Gb ethernet, N wifi Intel 1000bgn a BT 2.1. Výkon procesoru je na běžné použití dostatečný. Nedělá mu problém ani akcelerace FLASH HD videa a 1080p videa (ačkoliv u náročného obsahu je to na hraně). Ve většině případů však funguje akcelerace přes Intel HD grafiku, není tedy třeba se spoléhat na procesor. Notebook využívám vlastně i jako náhradu desktopu. Po připojení HDMI (obraz,zvuk) k LCD, USB hubu s perifériemi a konektoru napájení (tedy 3 kabely, do sítě přes WiFi) nepoznám při běžné činnosti na webu, office, video, IM, atd. , že pracuji na ntb s nízkonapěťovým a relativně pomalým procesorem. Beze zbytku platí, že největší brzda současných PC a ntb je pevný disk a při osazní SSDčkem s dostatkem RAM jsou reakce OS naprosto bleskové a na nedostatek výkonu procesoru narazíte opravdu málokdy (HD video akceleruje grafika).

Displej a grafika

Displej je s lesklou úpravou o rozlišení 1366×768 bodů (16:9) a je veskrze průměrný. Zázraky se nedějí, pozorovací úhly nejsou nic moc. U takto malého notebooku však v 99% případů budete koukat zpříma bez hromady dalších lidí okolo, problém to tedy není. Podání černé je slušné. Podsvícení zajišťují LED diody, regulace funguje ve velmi velkém rozsahu. Na maximum přesvítí i většinu odlesků. Není problém tedy pracovat pod zářivkami nebo na přímém slunci. Barvy jsou živé, defaultní kalibrace vyhovuje, žádná barevné složka není přepálená. Rozlišení je stejné jako na většině ntb do 15″, vše je v pohodě čitelné, obavy o přílišnou drobnost písma tedy nejsou u lidí bez problémů se zrakem na místě.
Intel HD grafická karta zvládá akceleraci HD videa i v 1080p. Všechny filmy v mé sbírce zatím zvládla úspěšně, zuby si vylámala pouze na Samsung.Demo.Oceanic.Life, které však procesor zvládne přehrát bez výpadků. Herní výkon jsem netestoval, výkon na nějaké starší hry bude, nepředpokládám, že si tento ntb někdo kupuje na hry. Grafika tedy splní vše potřebné (Aero, HD video, oblíbená starší hra na dlouhé chvíle) při nízké spotřebě a to je důležité.

Multimédia

Webkamera poskytuje nadprůměrný obraz i za špatných světelných podmínek. Video je plynulé, v šeru chybí trochu ostrost. Mikrofon je umístěn před klávesnicí na levé straně od tlačítek trackpointu. Kvalita zvuku je víceméně průměrná. Účel splní, více od něj nečekejte. Reproduktory jsou zabudované v přední hraně notebooku. Jedná se o malá „chrchlátka“. Kvalita zvuku není nic moc, chybí basy, výšky. Zvuk naštěstí není nijak zkreslený, ani nezní plechově. Maximální hlasitost je velmi dobrá. Umístění reproduktorů sebou nese problém v tom, že pokud máte notebook například na klíně, nebo na peřině, tak reproduktory „ucpete“. Naopak při položení na stůl nebo jinou dřevěnou plochu se výsledný zvuk trochu vylepší. Další možností je využití kombinovaného analogového jacku, kdy lze získat zvuk bez šumu a podobných „vychytávek“. Připojení k repru je tedy bezproblémové, možnosti nastavení zvukovky poměrně široké (na notebook…) Ideální je vyvést zvuk digitálně přes HDMI, které mimochodem zvládá bez problému i full HD rozlišení (mám připojen 26″ 1920×1200 LCD). Analogový výstup je bez šumu a neztrácí ostrost.

Chlazení a teploty

Chlazením jsem byl trochu zklamán. Větráček běží na adaptéru většinu času, i když je notebook studený. Při provozu na baterii běží cca 50% času, většinou na nejnižší otáčky, které nijak neruší. V noci si však větráčku všimnete i tak. Při vyšším vytížení procesoru se větráček roztočí více a je celkem slyšet. Naštěstí nijak nepíská ani nechrčí, předpokládám, že s dalšími BIOSy se jeho projev uklidní. Teploty procesoru se totiž pohybují neustále kolem 50-55 stupňů a notebook se nikde nezahřívá ani po delší době provozu. Jediné teplé místo je výdech a bezprostřední okolí větráčku. Klávesnice i spodní strana šasi jsou však celou dobu naprosto bez zahřívání. Jak už bylo zmíněno, jde to trochu na úkor hlasitosti. Zkulturnit hlasový projev však lze pomocí utility TPFan Control, kde si můžete vytvořit vlastní profil spínání větráčku a notebook na úkor teplot ztišit. Za hlavní nedostatek považuji absenci nasávání vzduchu ze zadní strany ntb, jak to mají ostatní ThinkPady – průduchy jsou pouze na spodní straně, položením například na peřinu tedy chlazení poměrně snadno ucpete a hlasitost se zvyšuje. Bohužel asi není možnost, jak to u takhle malého stroje uspokojivě vyřešit. Zadní stranu zabírá baterie, VGA a napájení, na nasávací otvor tedy není místo. Z přední strany jsou zase reproduktory… Prostor ke zlepšení tu však je a doufám, že v dalších BIOSech se hlučnost o něco sníží,i když na úkor teploty.

Baterie a spotřeba

3cell baterie o kapacitě skoro 32Wh dokáže notebook v originální konfiguraci udržet v zapnutém stavu (jas 1/3, wifi,bt off, všechny periférie off, spotřeba kolem 7W) zhruba 3 a půl hodiny. S aktivním použitím výdrž prudce klesá. Běžného surfování (jas 50%, wifi on, zbytek off, spotřeba cca 11W) si užijete cca 2hodiny 20 minut. Film (wifi off, jas 2/3, spotřeba cca 13-14W) si pustíte maximálně dvouhodinový. Při maximálním vytížení s maximálním jasem a využitím vší konektivity a portů to bude kolem hodiny a půl (17-20W víc jsem v běžném provozu nedosáhl). S 6cell (necelých 60Wh) je situace veselejší a výše uvedené hodnoty prakticky přesně dvojnásobné. Při použití Intel SSD se tyto hodnoty zvýšily cca o 10-15%. Ještě uvidím,co s tím udělá výměna dvou 2GB modulů za jeden 4GB, ale víc, než 5% výdrže navíc asi nelze čekat.

6cell – nabíjení do 33% je zoufale pomalé (z nuly cca 1,5 hodiny), dále už to jde rychleji. Z nuly na 100% se dostanete za cca 3 hodiny. Na 94% cca za 2 a půl. S původní 3cell baterií jsou čekací doby překvapivě skoro stejné. U obou baterií platí, že nabíjení pod 33% je cca dvakrát pomalejší, než potom. Na cca 95% opět zpomaluje. Toto platí při zapnutém notebooku. Při vypnutém jsem zatím neměřil, ani to moc nedokážu odhadnout. Určitě to ale půjde rychleji, ne však o moc. 65W adaptér má dostatek výkonu k provozu i nabíjení baterie. 3cell baterie se vměstná do šasi a nikde nevystupuje. 6cell tvoří hrb – vystupuje dozadu

BIOS

V BIOSu můžete natvrdo povypínat jednotlivé části notebooku (BT,WiFi, čtečka, webka, mikrofon atd., v podstatě vše), nastavit priority bootování. Zaheslovat BIOS, zapnutí a HDD. Nastavit chování klávesnice (přehodit FN/CTRL a hotkeys s Fkama) a to je v podstatě vše. Nic zásadního, co by stálo za zmínku nenajdeme.

Co dál

Dobré jsou možnosti přikoupení záruk (až na 3 roky NDB on-site s protection proti náhodnému poškození). Servisní síť je v české republice. Doporučuji také systém nainstalovat z originálních Lenovo recovery DVD (na výběr jsou 64bit HP a Pro, jazykovými mutacemi a 32bity si nejsem jist, z hlavy si nepamatuji). K nejlevnější verzi samozřejmě musíte dokoupit příslušnou licenci nebo nainstalovat alternativní OS (nezkoušel jsem). Toto samozřejmě u ostatních verzí s OS odpadá. Proti klasické instalaci je systém z recovery rychlejší (hlavně uspávání, vypínání, zapínání) a spotřeba je nižší. Ačkoliv jsem ihned aktualizoval pomocí System Update a nainstaloval všechny programy od Lenova je systém z Recovery evidentně více optimalizován. S čistou instalací se mi také občas stalo, že po probuzení nefungoval trackpoint a asi dvakrát mi zazlobil obraz po připojení k LCD přes HDMI (blikal, pomohl až restart). Navíc baterie několikrát zahlásila z ničeho nic skokový pád kapacity (např. ze 30 na 6% a notebook se uspal). Zatímco z originálních recovery DVD je chování notebooku naprosto bez problému a nespozoroval jsem jediný problém. Opatření recovery při koupi nejnižší verze bez OS tedy výrazně doporučuji. Také doporučuji výměnu HDD za SSD, které prodouží výdrž a notebook výrazně zrychlí a odlehčí procesoru. Výborný je také Lenovo Power Manager, který umožní vyladit správu energie do detailu a také umožní prodloužit fyzickou životnost baterie inteligentním nastavením hranic pro započetí a ukončení nabíjení. Já používám 70/96%. Baterie se tak nenabíjí tak často, šetří se cykly a zabráníte nabíjení do plné kapacity, které bateriím obecně škodí snad nejvíce.

+/-

+
cena
kvalita provedení, pevnost
možnosti záruk, servis
Lenovo SW ThinkVantage tools
trackpoint, klávesnice
násobně větší použitelnost oproti netbookům (rozlišení, výkon procesoru, akcelerace fullHD)
nikde se nezahřívá
váha, rozměry, mobilita
výběr z více barev/konfigurací
standardní TP napájecí konektor


hlučnost ve vyšší zátěži
chlazení lze snadno ucpat
u nejnižšího modelu jen 3cell baterie a tedy bídná výdrž
lesklý diplej a víko (upatlá se, u černé varianty je to méně výrazné)
absence kontrolek činnosti pevného disku, chybí indikátory wifi, caps lock)
chybí funkce přepnutí na numerický blok
PageDown a UP jsou nepohodlné, menší šipky
6cell baterie vyléza ze šasi a tvoří „hrb“

Ještě pár poznámek k nejlepší verzi s intelem a 3G.

Výkon procesoru je papírově o něco silnější (+133mhz, 1mb cache navíc), v praxi je rozdíl ve výkonu zanedbatelný. Spotřeba je lehce vyšší (v řádu procent). Hlavní výhodou je integrovaný 3G modem. Stačí tedy zasunout SIM kartu a můžete surfovat. 3G modem se zapíná/vypína stejně jako WiFi a BT a obsahuje navíc i GPS modul. Navigační SW není dodáván, ukazuje tak vlastně pouze aktuální polohu. Měl by však umět simulaci COM portu a tudíž nic nebrání při nasazení vhodného SW proměnit notebook i v navigační nástroj. Při jeho velikosti si ho i dokážu představit jako navigaci například do auta. Určitě to nebude typické využití, ale třeba při použití suchých zipů a „přilepení“ na palubovku by to mohlo fungovat :)

Závěrem

Recenze vznikla v pozdních nočních hodinách s lehkou mírou alkoholu, „bug reporting“ tedy uvítám. Stejně tak pokud jsem na něco zapomněl, po upozornění doplním.

Lenovu se konečně povedl skvělý ultraportable s rozumnou výdrží na baterii za pěkné ceny a i těch pár chybek (lesklý displej, vyšší hlučnost) se dá vzhledem ke zpracování, ovládacím prvkům a přidané hodnotě v podobě značky ThinkPad (SW, servis, rozšíření záruk) odpustit a věřím, že si získá mezi malými notebooky velkou oblibu.

Kompletní fotogalerie

Autor: Jan Legát

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky