ThinkServer TS200v

21. 3. 2010 | 0

Před nedávnem představilo Lenovo nový „kancelářský“ server ThinkServer TS200v. Jedná se o server určený pro malé podniky, dokonce i jednotlivce a případně střední a velké podniky na jejich pobočky.

Cílovou skupinou jsou lidé a podniky, které pro sdílení souborů, sdílení tiskáren, internetu a pošty stále používají například desktop z důvodu ceny nebo z důvodu správy (neumí spravovat server, ale Windows XP/7 ano). Zároveň tu jsou korporace, které na jednotlivé relativně malé pobočky potřebují malý server s jednodušší finkcionalitou pro případný vzdálený management a to nejej takového serveru, ale i počítačů v dané lokalitě.

ThinkServer TS200v je postaven na podobné platformě jako pracovní stanice ThinkStation E20 nebo stolní počítač ThinkCentre M90(p). Na rozdíl od nich ale využívá serverových komponent, především pak zdroje certifikovaného 24×7 a pevných disků pro nepřetržitý provoz. Zároveň jsou na něm certifikovány a podporovány serverové operační systémy (a to nejen Windows :-) ).

ThinkServer TS200v má několik relativně základních finkcionalit:

  • jeden procesor, zásadně Dual Core (žádný quad-core, vysvětlení níže), Celeron, Pentium, Core i3 a Core i5
  • čtyři paměťové sloty s podporou 1GB, 2GB a 4GB (max tedy 16GB) typu ECC
  • dva pevné disky SATA (typicky 500GB)
  • on board Intel RAID řadič s podporou RAID 0, 1 a RAID Recovery a Intel Rapid Storage Technology (RST) 9.5
  • onboard 1xGbit LAN
  • optická mechinka
  • slot PCIe x16, PCIe x1 a 2xPCI (ano, dát tam PCIe x16 grafiku lze, ale není to ofiko podporované)
  • tichý chod 24dB (ideální pro provoz v kanceláři, server neslyšíte)
  • 10x USB 2.0, VGA, Video Port, COM port
  •  Zdroj 280Watt s 85% účinností

Server_Side_3383

Krátce se jenom zmíním ke zdroji. Zvyšování účinnosti zdrojů je směr posledních dvou let. Na rackových a vysokých serverech je již dnes učinnosti i přes 92%. Takže sledovat čistě Watty zdroje již nemá smysl. například 280W zdroj s 85% účinností znamená, že máte k dispozici 238W reálných jako max. Když někdo má server konkurence například 300W s 80% účinností, má k dispozici 240W reálných jako max. Takže zdroje dodávají stejnou šťávu, a přesto ten první, účinnější je úspornější. A protože servery běží 24×7, tak vám to ušetří značný balík peněz (orietačně těch 5% rozdílu v účinnosti). Navíc jim stačí menší průtok vzduchu (vyzařují méně tepla) a tedy jsou tišší.

Mezi nadstandardní věci pak patří

  • TS200v je první server s Intel Advancem Management Technology včetně podpory vzdáleného zapnutí, vypnutí a restartu serveru
  • na serverech s Core i5 je přímo zabudovaný KVM (vzdálená klávesnice, myš a video)
  • Energy Star Server 1.0, Climate Savers certifikát a očekává se EPAT certifikace ihned, jakmile ji sdružení připraví i pro servery (dosud pouze pro stolní počítače, notebooky a monitory)

remote-20powere

Především Intel KVM na procesorech i5 je silnou stránkou toho serveru. Tam, kde si jiní výrobci účtují nemalé poplatky za to, abyste viděli server jak nabíhá, padá do modré obrazovky, dostali se do BIOSu, prostě mohli server ovládat bez ohledu na operační systém a jeho funkčnost, tak server TS200v získává obrovskou výhodu. Ale o tom v jednom z příštích článků do detailu.

ThinkServer TS200v začíná na cenách od 9.990,- bez DPH a modely s Core i5 (a tedy Remote managementem a KVM) okolo 13.990,- bez DPH. Server nabízí i možnost prodloužení záruky až na 5 let a relativně levné komponenty (paměti a pevné disky) na rozšíření.

Kompletní produktová fotogalerie.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky