ThinkStation E20 – nová grafická stanice

15. 2. 2010 | 0

Do ruky se mi dostala nová grafická stanice ThinkStation E20. Pro koho je? Nová ThinkStation E20 je zbrusu novou pracovní stanicí v portfoliu Lenovo. Kromě jednoprocesorové ThinkStation S20 a dvouprocesorové ThinkStation D20 přichází low-endová stanice pro základní grafické úkony, která ovšem proti standardnímu desktopu nabízí pár vychytávek.Předně je třeba říci, že oproti klasickému stolnímu počítači se tu bavíme o stanici, která má certifikaci na ISV – tedy na grafické softwary jako je AutoCAD, Catia apod. I kdyz použijete správnou grafickou kartu v normálním počítači (nedej bože skládačce), můžete narazit na problém s kompatibilitou takového SW a jednoduše jako výrobce HW, tak výrobce SW vám nebudou schopni/ochotni pomoci, proč máte takový či zrovna makový problém. Systém certifikace zaručuje nejen kompatibilitu, ale především jistotu podpory, že se vám výrobce SW a HW budou věnovat při řešení takového problému.

Nová E20 míří do low-end segmentu. Základem jsou dvoujádrové procesory i3 a i5, pro lepší práci pak doporučím využít čtyřjádrových Xeon procesorů řady X34xx. V obou případech doporučím využít grafickou kartu pro daný SW, ať již řadu NVS nebo FX, případně Radeon. Nová stanice nabízí zdroj 280W, takže nejen pozicováním, ale i omezením zdroje jsou podporované karty do FX1800, nikoliv výše. Nicméně v běžné práci (a dovolím si říci i v cílovém segmentu trhu), je použití i této karty ojedinělé, spíše většina lidí sáhne po FX380 či FX580.

Mezi další specifikace pak patří jeden PCIe x16 slot (ThinStation S20 má dva sloty pro dvě grafiky a 625W zdroj), čtyři paměťové sloty s podporou 4GB modulů (S20 má 6 slotů s podporou 8GB modulů). Novinou na E20 je pěkný designový prvek – sešikmený čelní panel s podsvětleně označenými porty.

PICT8410

Když si ThinkStation E20 položíte pod stůl, máte konektory lépe a ergonomičtěji dostupné – jsou šikmo otočené k vám.

Klasickým prvkem, který je společný pro celé portfolio je odnímatelný úchyt.

PICT8411

ThinkStation není plastový boxík vážící pouhých pár kilo. 11,2 kilo (v případě S20 dokonce 17,5kg) je pěkná porce podstivého železa, kterou je třeba mít za co chytit.

PICT8412

Celková pohled do   vnitřností

Krásnou designovou lahůdkou je pak umístění pevných disků a jejich chlazení.

PICT8414

Jeden disk je umístěn na spodní straně boxu, druhý disk je umístěn standardně pod čtečkou paměťových karet. Ano, k dispozici jsem měl E20 s 2x250GB v RAID 0/1 (dle nastavení). Aby byly disky dobře chlazeny a šel studený vzduch i na grafickou kartu, je v čele umístěn jeden větrák, na která je nasazen plastový distributor vzduchu.

PICT8415

Pokud si všimnete, plastový kus rozděluje proud vzduchu přibližně na třetiny, kdy jedna prostřední třetina vede vzduch na grafiku a krajní třetiny jsou ohnuty směrem na pevné disky. Pro mě krásně jednoduché řešení, které opět dokládá, že u designu někdo přemýšlel.

Poslední zajímavostí je klasicky pohled bezpečnostní – zamykání. Máte na výběr mezi dvěma variantami zamykání. Jedna díra na straně slouží pro Kensington zámek, kdy zamknete nejen celkově skříň, ale skříň zamknete i například ke stolu. Druhou variantou pak je zamykání přes očko – protažení lanka, visací zámeček apod.

PICT8416

Zamykání přes Kensington

 

PICT8417

Zamykání přes očko

Novinka je na cestě do české republiky a bude začínat na ceně okolo 14.990,- bez DPH za konfiguraci i3-530/2GB/500GB/DVD-RW/25-v-1/Win 7 Pro 64bit/3 roky On Site.

Kompletní fotogalerie.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky