ThinkServer RS210

19. 1. 2010 | 0

ThinkServer RS210 je novým serverem (od konce listopadu). V portfoliu Lenovo nahrazuje RS110. Jedná se o 1U server s jedním procesorem. Je postaven na nových Xeon procesorech x34xx, typicky x3430 (2.40GHz) a x3450 (2.66GHz). Zajímavé je, že díky chipsetu jsou podporované jak UDIMM (levnější) a RDIMM (spolehlivější).

Obrovskou výhodou je volba mezi 3,5″ disky či 2,5″ disky. Samozřejmě dle toho musíte vybrat dopředu server. Ale máte volbu buď 2×3,5″ nebo 4×2,5″. 3,5″ disky mají výhodu lepší ceny, vyšších kapacit i rychlosti, ale zase neuděláte více, než RAID 0 či RAID 1. Nad čtyřmi 2,5″ disky máte volbu i RAID 5 či RAID 10. Ve finále tak máte možnost udělat jednak větší dostupnou kapacitu, ale především připojit jeden disk jako hot spare. Hot spare je disk, který máte v serveru nepoužívaný až do chvíle, kdy odejde disk v RAID poli a automaticky či manuálně se do pole přiřadí ve chvíli, kdy jeden z disků v poli selže. Takže například máte 3xdisk v RAID5 + jeden disk jako Hot Spare. Když jeden ze tří disků v poli odejde, přiřadí se náhradní čtvrtý disk do RAID pole jako třetí, data se dopočítají v poli RAID5 a máte vše funkční. Tedy razantním způsobem opět zvyšujete spolehlivost systému.

Co mne zaujalo je krásně, jako pro blbce  :-) , nákres povolování a utahování chladiče procesoru.

PICT7323

Server disponuje v základu dvěma Gbit porty, jeden z nich je sdílen pro vzdálený management. O vzdáleném managementu najdete více v samostatném článku zde na blogu.

PICT7324

Samozřejmostí je, že stejně jako na 1U 2xCPU serveru RD210, na víku serveru jsou nejdůležitější popisy rozmístění komponent a podobně.

 PICT7325

Server už (zřejmě kvůli úspoře nákladů  :-)  ) chodí bez jedné záslepky na disk. Ano, většina serverů, žekl bych majorita, je provozována s disky. le asi se najdou i tací, kteří zapojí do interního USBčka například VMWare a disky vůbec nevyužívají. Mají například připojené diskové pole (ať již přes Gbit nebo Fibre Channel kartu).

PICT7321

Ceny začínají běžně v prodeji od cca 24 tisíc bez DPH.

Kompletní produktová fotogalerie

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky