Server RD210 – vzdálený management

11. 8. 2009 | 0

Před časem jsem se věnoval novému ThinkServeru RD210. Hlavní předností Lenovo serverů nové generace je vzdálený management (Integrated Management Module – IMM). Uvedu několik jednoduchých screenshotů a příkladů použití.

Předně všechny servery Lenovo druhé generace (TD2xx, RD2xx, do budoucna TS2xx a RS2xx) mají na desce integrovaný management modul se samostatným LAN portem. Daný port má i svůj host name, pod kterým se hlásí. Standardně má port nastaveno DHCP přidělení IP adresy, ale tu zjišťovat je někdy dost pracné.

 IMG_0127+copy IMG_0115

Celý management běží nezávisle na operačním systému a stavu serveru. Jediné dvě věci, které potřebujete, je mít připojený server do elektrické sítě (alespoň jedním kabelem do jednoho ze zdrojů a mít funkční internet). Server nemusí být spuštěný. Tedy nezávisle na stavu serveru se na něj (do něj) můžete podívat.
Na server se poprvé zalogujeme dle host name nebo IP adresy – veškeré account informace se pak nastavují přímo v managementu serveru.

 IMM1

Přivítá vás pak obrazovka se základním přehledem serveru. Celé se děje jednoduše přes webové rozhraní jednoduché menu, které zvládne kdokoliv lehce zběhlý v managementu. Součástí pohledu je i LED diagnostika. Tedy to, co vidím na čelním panelu (psal jsem o něm v úvodním článku), vidím i zde. Jakýkoliv problém s HW. Základní data o systému, log systému apod.

 IMM3-1 IMM3-2 IMM3-3

Možnost zapnutí i vypnutí celého systému včetně podpory vypnutí operačního systému. Nastavení sítě podporuje DHCP, statickou IP adresu nebo kombinaci (standarně jede na DHCP s override – pokud není dostupný DHCP, přidělena je statická IP adresa). Nebudu zde zabíhat do detailů jako je nastavení SSL, účtů na přístup k managementu nebo nastavení mailových serverů pro zasílání mailů o problémech serveru. To už je pro pokročilé.

Ale ještě popíšu další skvělou funkci. Vzdálená média a vzdálená obrazovka. Toto je funkce IMM Premium, která je standarně dostupná na velké části serverů a u těch, kde to není v základní konfiguraci, stačí přikoupit klíč a zasunout jej do desky. Toto ovšem stoji přes šest tisíc korun, takze je výhodnější pořídit rovnou server s IMM Premium.

 IMG_0117 IMG_0124 IMG_0125

Obojí, tedy Remode Media i Remote Desktop, je dostupné na záložce Remote Control.

IMM3-6

Remote media je funkce, kdy k serveru připojíte DVD mechaniku či ISO image a celý server se chová, jako by to bylo lokální medium. Můžete z něho bootovat, instalovat OS a všechny další kejkle. na obrázku níže je vidět, jak mám svoji notebookovou mechaniku připojenou k serveru.

 IMM3-8

A největší lahůdka pak je vzdálená obrazovka. Vše běží přes Javu a jedná se v podstatě o video redirection – přesměrování VGA výstupu do aplikace do vašeho prohlížeče. Jede vám myš, klávesnice, pouze speciální znaky je třeba vkládat pomocí menu. Ale dostanete se normálně do BIOSu, vidíte všechny hlášky systému, modrou obrazovku apod apod.

IMM3-9 IMM3-10 IMM3-11

A takto to vypadá na mém notebooku – vzdáleně připojené Bootvací CD s Easy Start-up a na pozadí obrazovka serveru, jak startuje….

IMM3-12

Využití je jasné – server přinesete, rozbalíte, zapojíte. Jdete do hospody a odtamtud instalujete server. Tedy za předpokladu, že v hospodě máte alespoň 10Mbit upload. Takže zpět na zem :-)

Dáte do racku nebo postavíte do serverové místnosti a instalujete alespoň tu základní část z jiné místnosti. Kdo by chtěl sedět v serverové místnosti, že? Brrr, ta zima a hluk. A kdybyste si server dali do kanceláře či domů, roznesou vás kolegové či rodina …

Zákazník volá, že něco nejede … připojíte se a hned vidíte, kde je či není problém …

Proč bych k serveru měl vždy chodit? Proč jej restartovat tlačítkem? Proč sledovat stav systému v operačním systému, když mohu i více na úrovni HW? Update driverů a FW, přístup do BIOSu apod. … vše bez toho, že bych server vůbec viděl.

Šetříte čas i peníze. A obojí ve velkém.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky