Lenovo IdeaPad U350 – malý…

17. 12. 2009 | 0

Přestože dnešní hypermodernu v podobě netbooků a mininotebooků docela nechápu a všechny netbooky, se kterými jsem měl tu čest se setkat, bych nedokázal dlouhodobě používat, tak když jsem dostal možnost si na pár dní jeden mininotebook otestovat, spravedlivě jsem mu dal šanci. Abych se Lenovu za zápůjčku nějak revanšoval, zkusím i já napsat o 13” IdeaPadu U350 pár postřehů, zážitků a zkušeností.

První dojmy
Když vybalíte U350 z krabice a uchopíte jej do ruky, hned se dostaví pár příjemných pocitů. Především budete pozitivně hodnotit váhu (1,6 kg), velmi příjemnou tloušťku a kvalitu konstrukce – rozhodně nic nezavrže, nepocítíte žádné nemístné prohýbání a z plastů a potažmo jejich povrchové úpravy budete mít taky jen a pouze dobrý pocit. I přesto, že je notebook velmi útlý, opticky působí díky zaobleným hranám a plynulým zkosením v podstatě jako list papíru.

Pohled zvenčí

Lenovo IdeaPad U350 se stylizuje do vzhledu, který se dnes už opouští – do kombinace stříbrné s černou, ale přeci jenom přidává pár nových prvků na oživení.
Víko displeje je celé černé a opravdu neuvěřitelně tenké, přesto však nemůžu říct, že by se nadměrně prohýbalo. Také jeho povrch je zajímavý – z matného (ne však hrubého) plastu vystupuje nenásilný vzor, který bych vzdáleně přirovnal ke krokodýlí kůži – přestože je to detail, opravdu hodně víko oživí. Rámeček displeje je už klasicky lesklý. Jak je u IdeaPadů zvykem, velké, stříbrné logo výrobce na víku nechybí, našlo si místo také pod displejem.
Spodní část základny se nese v klasickém duchu černého, hrubého plastu. Co se otvorů a průduchů týče, nenajdeme tu prakticky žádné, ani sání chlazení, jen vepředu si na zkosené hraně všimneme stylově vyvedené mřížky reproduktorů.
Lícní strana základny, resp. okolí klávesnice, je už stříbrná, výrobce si ale i tady “pohrál” s povrchem. Ten se (řekl bych) snaží imitovat kov a celkem obstojně se mu to daří (potkával jsem spoustu lidí, kteří se mě ptali, zda je notebook z hliníku). Samotná klávesnice je už černá s bílými popisky a oranžovou barvou vyznačenými vedlejšími funkcemi.

Klávesnice, touchpad, displej

Lenovo špatné klávesnice nedělá, což je do jisté míry jistota, se kterou je nutné přistupovat i k U350. Přestože se rozložení i tvar kláves oproti ostatním modelovým řadám liší (mimochodem, měl jsem k dispozici anglickou verzi – viz rozdílné rozložení kláves), pracovalo se s klávesnicí stejně pohodlně jako v případě ostatních modelů výrobce. Prohýbání se samozřejmě koná, protože v některých částech tenkého těla prostě není dostatečná podpora, ale není takové, aby jej bylo nutné kritizovat a při běžné práci ho nezaznamenáme.

Touchpad byl pro mě trochu problematický a moc mě nenadchnul, přestože je od Synaptics. Na můj vkus byl málo citlivý a jeho povrch mi taky dvakrát nesedl (ač je hrubý, špatně se mi po něm pohybovalo prstem; rolovací plošky jsou vyznačené hladkými proužky, poznáme je tedy dobře i hmatem). Chválím základní podporu multitouch (zoom) a zajímavé funkce rolování pomocí kroužení prstem, ale právě necitlivost a občasná ztráta reakce tyto funkce do jisté míry pohřbívá. Tlačítka jsou celkem povedená, není nutné na ně nijak tlačit, naopak. Jen by mohla reagovat na stisk na celé ploše.

13,3” lesklý displej s “HD Ready” rozlišením 1366 × 768 bodů a LED podsvícením má slušné, ač standardní parametry. Barvy jsou živé, obraz dostatečně kontrastní. Hustota pixelů je pro práci subjektivně už hraniční a vyšší rozlišení by už nebylo k dobru věci (pro mě je toto rozlišení optimální pro 14” displeje).


Zkušenosti – výdrž, chlazení, výkon

Dodávaná tříčlánková Li-Ion baterie s kapacitou 41 Wh je určitým kompromisem váhy a tloušťky, pro mě byla její výdrž ale nedostatečná – pokud bych si eventuelně koupil netbook či mininotebook, byla by pro mě právě dlouhá výdrž na baterii stěžejní (pod 6 hodin bych nešel), proto je pro mě U350 v základní konfiguraci v tomto směru nedostatečná – při běžném provozu, který se od podobného zařízení očekává (e-maily, internet přes WiFi), se nedostanete o moc dál než na 3 hodiny, přehrávání filmů “vycucne” baterii ještě rychleji. Je možné dokoupit silnější variantu, ovšem budete muset oželet onu “tenkost” notebooku. Ještě bych rád zmínil, že velikost napájecího adaptéru je přinejmenším zbytečná – jedná se o ten samý, který najdeme třeba u 15” G550 (váží zhruba 350 g).

Přijde mi, že čím menší počítač, tím hlasitější chlazení a U350 z řady příliš nevybočuje. Nehučí/nebzučí sice až tak nepříjemně jako levné netbooky, ale radost pro uši to není. Nechci tento fakt nijak obhajovat, ale na jednu stranu se není čemu divit – miniaturní tělo 13” IdeaPadu si prostě neporadí s teplem tak lehce jako větší kolegové, a tak musí ventilátor pomoci. Nebudu už dál chodit kolem horké kaše – jak často běží ventilátor? Inu, při provozu s nabíječkou a s nastaveným rovnovážným režimem se větráček točí zhruba 50% času, a to opravdu slyšitelně. Při běhu na baterii a úsporném režimu je situace citelně lepší, ale přesto se při zvýšené zátěži (flash animace na webu, Skype apod.) o slovo přihlásí. Teploty jsem však nemusel řešit ani při práci s notebookem na klíně.
Výkon je to, co mi na všech mini-, net-, sub- (a dalších) noteboocích vadí, zároveň je to důvod, proč si nedokážu opravdovou práci na takovém počítači představit. V případě U350 ale výkon takový problém nepředstavuje – při práci na baterii je zhruba na podobné úrovni jako minulá generace AMD platformy (výkon při běžných činnostech byl hodně podobný AMD Turionu64 X2 na 1,8 GHz). Dnes se navíc U350 dodává s Windows 7, které by také měly slabšímu, jednojádrovému procesoru Intel Pentium SU2700 (45 nm, 0,9 V, 1,3 GHz, 2 MB L2 cache) pomoct.

Zhodnocení

Ve finále mám z IdeaPadu U350 převážně pozitivní pocity a zkušenosti, přišel mi velmi sympatický. Jedná se o kvalitní, dobře zpracovaný notebook, který má jen pár chyb. Otázkou je, jak jsou pro koho důležité. Já jsem se těžko smiřoval s touchpadem, ale ventilátor mi zas takový problém nakonec nedělal. Jen výdrž na baterii by mě možná zamrzela. Na druhou stranu musím uznat, že 3 hodiny by mi povětšinou na internet a e-maily na cestách stačily.

Fotogalerie + porovnání s 14” ThinkPadem R400



Další informace o U350 a IdeaPadech

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky