Rozdílné rozložení klávesnic

11. 9. 2009 | 0

Neustále se objevují stále stejné dotazy:
Bude mít klávesnice dvouřádkový Enter?
Budu mít široký Shift?
Mohu prohodit Fn a Ctrl?

Rozložení kláves nemá co do činění se změnou velikosti kláves, kterou přinesl ThinkPad T400s. Jen připomenu, že tento nový ThinkPad má větší Delete klávesu, přesunula se klávesa Insert, a zvětšil se i Escape.

Ale teď k zmiňovanému rozložení kláves.
Předně nelze přehodit Fn a Ctrl. Více si přečtěte zde i proto, že je možné, že se vše časem změní.

Nejdříve začnu s klasickou americkou klávesnicí. Tu totiž vidíte na všech oficiálních produktových fotkách. Není možné profesionálně nafotit všechny notebooky se všemi kombinacemi lokálních jazyků a rozloženími. Navíc dokud produkty nedorazí do země k prodeji, nemá nikdo šanci na svůj blog dát fotku finálního výrobku. A do toho se navíc mixuje fakt, že typicky na recenze před uvedením produktu na trh chodí produkty, které také mají US klávesnici.

 T400s_keyboard

Toto je ukázka US klávesnice. Pomiňme popisky, ale na první pohled je vidět, že máte jednořádkový Enter a nad ním pak ještě klávesu se zpětným lomítkem.

Do české republiky se pak dováží produkty s klávesnicí typicky označovanou jako CZ/US, kde popisky jsou v těchto jazycích.

t400_klavesnice_CZ S12+klavesnice

Jak je vidět z obrázků ThinkPad T400 a Lenovo S12, česká klávesnice má dvouřádkový Enter a klávesa se zpětným lomítkem se přesunula doleva dolu vedle levého Shift, čímž jej mimo jiné značně zmenšuje.

A na závěr ještě přidám foto, jak vypadá například klávesnice v Asii, kde je rozložení opět poněkuj jiné.

 a0017989_1513230

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky