Lenovo USB-to-DVI adaptér – další monitor přes USB v praxi

9. 7. 2010 | 1

Tento článek volně navazuje na stojany pro více monitorů. Stolní počítače obvykle nemají problém s připojením více zobrazovacích zařízení. Každá grafická karta má dnes minimálně dva výstupy, což je počet, který většině uživatelů bohatě stačí. V případě notebooků to tak jednoduché není (doporučuji přečíst článek na Notebookblogu) a my si dnes představíme jednu z možností, jak přidat další digitální obrazový výstup k jakémukoliv notebooku – adaptér USB-to-DVI.

Co je to USB-to-DVI adaptér?

Stručně a jasně, USB-to-DVI adaptér je elektronické zařízení, adaptér, který po připojení do USB portu slouží jako další fyzická přípojka monitoru, v tomto případě se jedná o digitální rozhraní DVI. Elektroniku uvnitř zařízení dodává společnost DisplayLink (včetně ovladačů).

Jak adaptér funguje?

V počítači nainstalovaný ovladač sleduje změny v obraze, ty zakóduje vlastním adaptativním algoritmem, odešle přes USB port do adaptéru, který jej dekóduje a zobrazí na monitoru. Rychlost (resp. snímková frekvence) tedy závisí především na rychlosti procesoru počítače a přirozeně také na výkonu dekódovacího čipu v USB-to-DVI adaptéru. Z logiky věci je také velmi důležité, jak velká část obrazu se mění – posouvání okna či psaní textu bude mít na výkon podstatně menší vliv než celoobrazovkové video, kdy musí být v podstatě každý snímek odeslaný kompletní.

Obsah balení

Jak je u profesionálních doplňků a příslušenství Lenovo zvykem, krabička je kartonová, bez jakékoliv povrchové úpravy, pouze se štítkem, přelepená plombou. Uvnitř se kromě samotného USB-to-DVI adaptéru nachází miniUSB propojovací kabel, redukce z DVI na analogový D-Sub a samozřejmě krátký manuál a instalační CD s ovladači.

IMAGE_3543

Parametry

Lenovo USB-to-DVI adaptér využívá novější verzi čipu DisplayLink (podle všeho v nejvyšší variantě DL-195) a tak je dekódovaní rychlejší (dvoujádrový čip) a komprese kvalitnější (DL 2+). Zařízení dokáže dodávat monitoru rozlišení až do 1920×1200 (v případě 16:10 displeje), resp. 2048×1152 bodů (s podporou standardu 1080p pro obraz 16:9). Adaptér je napájený přímo z USB portu počítače. Tok dat, který je zajištěný vysokorychlostním USB 2.0 (vyžadováno), je signalizovaný pro Lenovo typickou zelenou diodou.

  • Pro provoz s notebooky ThinkPad je počet souběžně připojených USB-to-DVI adaptérů omezen na 3.
  • Pracovní stanice ThinkCenter se mohou těšit až 6 dodatečných monitorů přes USB.

Instalace a provoz

Instalace zařízení je naprosto jednoduchá, stejně tak jeho provoz. Nainstalujeme dodané ovladače (dokonce bez restartu) a po připojení nám přibude další monitor – žádné záludnosti, žádné obtíže, vše se tváří, jako bychom v počítači opravdu měli další fyzickou přípojku.

Ovladač samotný, který se zobrazí pouze jako ikona v oznamovací oblasti (vedle hodin) s menu, jež vyvoláme pravým tlačítkem myši, nám dává základní možnosti nastavení, zda chceme obraz klonovat, rozšířit, který monitor bude primární a podobně (to samé ale můžeme nastavit přes klasické možnosti operačního systému). V případě Windows XP je ale vhodnější použít tuto metodu – vyhnete se tak mnohým nepříjemnostem.

 lenovo_usbtodvi3

U nových Windows je navíc přidaná volba, zda chceme, či nechceme používat filmový režim. Ten funguje tak, že při detekci přehrávaného videa se sníží rozlišení (resp. fyzické rozlišení se nemění, jen se zvětší obrazové body) a subjektivně se sníží počet barev (řekl bych, že na 16 bitů), čímž samozřejmě dosáhneme mnohem plynulejšího přehrávání a mnohem nižšího zatížení procesoru, ovšem na úkor ztráty kvality. U starších Windows, jako jsou Windows XP, tato možnost chybí, filmový režim se zapíná automaticky a není možné jej vypnout.

100_25953

Reálné použití, zkušenosti

Provoz Lenovo USB-to-DVI adaptéru jsem testoval na třech noteboocích – prvním byl Lenovo ThinkPad R400 (Intel Core 2 Duo T6670 @ 2,2GHz , 3GB RAM, Windows 7), druhým testovaným vzorkem byl o poznání slabší, jednojádrový netbook tablet Lenovo IdeaPad S10-3t (Intel Atom N450 @ 1,66GHz, 2GB RAM, Windows 7 Home Premium) a třetím pánem na holení se stal (opět) netbook Lenovo IdeaPad S10-2 (Intel Atom N280 @ 1,66GHz, 1GB RAM, Windows XP), kde jsem testoval především chování pod Windows XP. Všechny testy proběhly na monitorech Lenovo ThinkVision L2251x s velmi nízkou spotřebou, o kterých si můžete přečíst zde na blogu. Lenovo ThinkPad R400 – 2x 1680×1050 (VGA + USB-to-DVI), Windows 7 Professional

Činnost Vytížení procesoru Slovní hodnocení
Film SD 70% / film. r. 40% Plynulé / plynulé.
Film HD 1080p 75% / film. r. 60% Téměř plynulé / plynulé.
720p 55% / film. r. 45% Plynulé / plynulé.
Běžná práce do 80% (prům. 50%) Obraz je téměř plynulý, přesouvání oken ani rolování obrazovky není zcela plynulé.

Lenovo IdeaPad S10-3t – 2x 1680×1050 (VGA + USB-to-DVI), Windows 7 Home Premium

Činnost Vytížení procesoru Slovní hodnocení
Film SD 85% / film. r. 80% Obraz není plynulý / téměř plynulý.
Film HD 1080p
720p 100% / film. r. 100% Obraz není vůbec plynulý / obraz nebyl plynulý.
Běžná práce do 90% (prům. 60%) Obraz je téměř plynulý, přesouvání oken není plynulé, při rolování celé obrazovky není obraz vůbec plynulý.

Lenovo IdeaPad S10-2 – 2x 1680×1050 (VGA + USB-to-DVI), Windows XP Home Edition

Činnost Vytížení procesoru Slovní hodnocení
Film SD 60% Plynulé.
Film HD 1080p
720p 75% Přehrávání téměř plynulé, při náročnějších scénách obraz plynulý není.
Běžná práce do 90% (prům. 60%) Téměř plynulý obraz, přesouvání oken není plynulé, při rolování obrazovky není obraz vůbec plynulý.

Obecně se dá říct, že se Lenovo USB-to-DVI adaptér ukázal být poměrně zajímavým a efektivním rozšířením obrazové plochy. Obraz na běžných kancelářských noteboocích sice není tak plynulý jako klasicky připojený monitor, pro práci, internet a další činnosti bez problému stačí. Plynulost se ovšem odvíjí od velikosti části obrazu, která se hýbe. Při pracovních činnostech byste se s běžně výkonným notebookem do problémů dostat neměli, v případě slabých netbooků už tak radostní nebudete, protože se vám často při změnách celého obrazu zahltí slabý jednojádrový procesor a obraz se bude opravdu nepěkně “sekat”. Sledování filmů je na běžném notebooku možné, ve vyšších rozlišeních či vysoké kvalitě videa budete někdy muset sáhnout po filmovém režimu. Na slabších strojích nemá smysl se přes USB-to-DVI adaptér do přehrávání HD videa pouštět – procesor jej nebude zvládat počítat spolu s kódováním obrazu, výsledek tak nebude ani zdaleka dobrý. Na druhou stranu uživatelé netbooků rozhodně nepatří do cílové skupiny tohoto produktu, a tak tuto záležitost není až tak nutné řešit. Pokud si chcete vychutnat plynulý obraz na takto připojeném monitoru téměř za všech okolností, je nutné mít výkonný, čtyřjádrový notebook (krátce testováno na Lenovo IdeaPad Y550P s Intel Core i7-720QM). Rád bych se ještě zmínil o kódování obrazu – jak jsem psal v úvodu, ovladač DisplayLinku nejprve obraz kóduje pro ušetření objemu odesílaných dat do adaptéru, tedy zvýšení rychlosti odezvy a přenosu. Toto kódování má fungovat adaptativně v závislosti na vytížení procesoru. Musím potvrdit, že se tak vážně děje. V případě Windows XP jsem tuto vlastnost sice nepozoroval, ovšem pod Windows 7 už byla znatelná – jakmile se např. při přehrávání videa procesor začíná zadýchávat, obrazová kvalita se pro zvýšení výkonu sníží i přesto, že filmový režim zapnutý není.

Cena

Lenovo USB-to-DVI adaptér můžete zakoupit za cenu kolem 2 400 Kč s DPH, což je poměrně zajímavá částka, uvážíme-li, že zařízení obsahuje nejvyšší verzi čipu DisplayLink a že je možné jej připojit k jakémukoliv počítači.

Dodatek od Honzyk

výše uvedný článek reaguje částečně na dotazy ohledně výkonu adaptéru. Proto také popisuje primárně při použití notebooku. Ale ani využití u stolního počítače nemusí být nereálné. Přeci jen připojit mnoho monitorů bez použití karet se někdy může hodit. Stejně jako využití u více počítačů či notebooků. Ne vždy máme takovýto dodatečné připojení monitoru nebo monitorů takto mobilní a připojitelný na střídačku.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky