s0

Lenovo Legion GO: Recenze

11. 12. 2023 | 0

Novinky mám rád, ale když vám rukama prochází desítky notebooků, kde má každý z nich podobný tvar, stejně se otevírá, displej a klávesnice je vždy tam, kde jej očekáváte, je to tak nějak stále stejné. Proto, když je možnost vyzkoušet něco nového, neokoukaného a hlavně nestandardního, neváhám. Hned jak dorazila krabice jsem věděl, že to nebude typický počítač. A to tedy nový Legion GO není. Ono slovo Go tak trochu předurčuje, že se bude dát použít kdekoliv na cestách. Tak se na tento handheld pojďme spolu podívat.

Testoval jsem předprodukční kus. Je dost pravděpodobné, že se finálních produktů nebudou týkat nedostatky, které jsou v recenzi zmíněné.

Testovaná konfigurace

Co se týče střev, tak je zde procesor AMD Ryzen Z1 Extreme, který má 8 fyzických jader a 16 pracovních vláken. U procesu je zajímavé, že má konfigurovatelnou TDP od 9 do 30W, jeho L2 Cache je 8MB a L3 16MB. Překvapivě maximální boost je na frekvenci 5,1 GHz a základní frekvenci má 3,3 GHz, kdo by to u tak malého zařízení typoval, já tedy ne. Grafická karta je pak integrovaná AMD RDNA s 12. výpočetními jednotkami a 3GB sdílenou pamětí. Zde je malý life hack. Pro toho, kdo by chtěl pro hry více grafické paměti, může po zapnutí držet k vypínači navíc tlačítko hlasitosti plus a v Biosu naleznete volič paměti, kde jsou další volby 4GB a 8GB. Jen myslete na to, že si tím ubíráte RAM pro běžné i herní použití, ale celkově vám to u některých her může zvýšit výkon. 16 GB operační paměti RAM typu LPDDR5X taktované na neuvěřitelných 7500 MHz, v rámci rozvržení je to 4x4GB a nakonec souborové úložiště ve velikosti 512 GB. Mimo česko jsem viděl i variantu s 1TB, ale u nás zatím není.

V Legion GO je předinstalován operační systém Windows 11 Home a docela mne překvapilo, jak málo je v zařízení výrobcem doinstalovaného software. Prakticky jen Legion Space, v kterém najdete nějaké to nastavení a můžete zde mít kolekci vašich her napříč různými klienty.

Zpracování, dojmy, ovládání

Tak, po otevření kartonové krabice, ve které mi dorazil, uvidíte další, černou krabici s lakovanými prvky ve stylu ostatních Legion zařízení. Po jejím otevření uvidíte na jedné straně napájecí adaptér s USB koncovkou a v druhé černý, přenosný obal se samotným přístrojem. Je to docela škoda, že se obal neudělal tak, ať se do něj vleze i napájecí adaptér, vymyslet by to určitě šlo a takto budete muset nosit zdroj separátně. Na druhou stranu ho asi bude mít stejně v nějakém batohu, kde se už malý 65W zdroj ztratí. Samotný handheld je v obalu umístěn parádně a za samostatný obal musím dát Lenovu jedničku.

Nyní můžeme nechat za sebou všechen ten karton, nylon a plast a pořádně můžeme osahat samotné zařízení. Barevná kombinace matné černé se mi osobně libí a Lenovo ani nenabízí jiný odstín jako třeba bílou. Celkově je to na handlheld poměry velký kousek s rozměry 40.7mm x 298.83mm x 131mm a váhou 854g. Rozměry se museli přizpůsobit relativně velkému displeji o velikosti 8,8″. V ruce vám to ale díky ergonomickému tvarování ovládacích prvku zas tak moc nezdá. Zařízení je pěkné pevné a solidní.

Ovládání je zde také zajímavé, je tu totiž více variant, jak budete chtít hrát své hry. Nejdříve si musíte pořádně prohlédnout a zapamatovat, kde jsou všechny ovládací prvky. A že jich teda je. Rovnou prozradím, že oba ovladače můžete pomoci posuvného prvku odepnout a využívat jej tak můžete odděleně, obě částí totiž mají svou vlastní baterii. Některé jejich části(analogy) jsou také podsvětlené a barevně plně konfigurovatelné. V rámci hraní také můžete využít vibrační odezvu, což umocňuje zážitek.

Když se zaměřím na levnou část, tak zde najdete celkově 7 tlačítek, jeden čtyřsměrný d-pad a levou analogovou páčku s možnosti kliknutí. Napravo pak je 11 tlačítek, včetně těch ABXY, opět analogová páčka s kliknutím, kolečko pro posouvání třeba na webu, malý trackpad pro práci s myší a pokud odpojíte pravý ovladač ze zařízení a vložíte ho do plastu, který je v brašně pod zařízením, můžete ho po přepnutí přepínače na spodní straně do FPS režimu, použít jako myš například pro akční tituly – obsahuje totiž klasický optický senzor. Tohle sem tedy jinde ještě neviděl.

Po odepnutí ovladačů vám pak v ruce zůstane tablet, který sám o sobě váží 640g a má rozměry 20.1mm x 210mm x 131mm. Kromě ovladačů tak můžete využít dotykové ovládání na displeji (až 10 dotyku v jednu chvíli, osobně jsem v životě nenašel situaci pro využití tolika prstů na jednou), případně je zde i šestiosý gyroskop. Super také je kovový a pevný stojánek, který je ze zadní strany.

Abych to ještě uzavřel z pohledového popisu, tak vrchní strana zad je určena k nasávání vzduchu pro chlazení a jeho výdech je z vrchní části, na vrchní části také naleznete dvě ovládací tlačítka hlasitosti a samotné podsvícené tlačítko vypínače.

Displej a zvuk

Jak jsem již uvedl, displej má velikost 8,8″ a jedná se o panel typu IPS s rozlišením QHD (2560 x 1600) v poměru stran 16:10 s vysokým jasem 500 nitů, takže je pěkně čitelný i venku, jen díky lesklému povrchu má dost odlesků. Jelikož je určen hlavně na hraní, má i vysokou frekvenci 144 Hz. Jak jsem i uvedl výše, je dotykový a je krytý ochranným sklem Gorila Glass. Jeho barevné podání je výborné, má 97% pokrytí DCI-P3. U náročných her jsem nastavoval rozlišení na polovinu, a i tak byl obraz hezký. V nastavení můžete i fixně nastavit frekvenci na 60 Hz což vám u her, které by tuto hranici stejně nepřelezly, dá nějakou tu energii navíc. Pozorovací úhly jsou díky IPS taky skvělé.

Zvuk je na druhou stranu spíše průměrný, Přeci jen je to de facto malý tablet, navíc jsou oba reproduktory z vrchní strany. Osobně bych střední část raději o 1cm rozšířil a umístil je po bocích směrem dopředu, ale nejsem vývojář, takže věřím, že byly upřednostněny například rozměry. Navíc stále je zde Bluetooth, takže sluchátka to jistí.

Konektorová výbava

U samotných konektorů toho moc nemáme. Jsou zde vlastně jen dva a oba jsou stejné. Jedná se ale o USB-C 4.0 (DisplayPort 1.4, Power Delivery 3.0), takže mají vše, co v dnešní době jde a tím, že je jeden z vrchní části a druhý ze spodní, jej můžete využít dle situace a například, když je položený na stojánku, nabíjet vrchním portem a pak na rukách spodním. Nahoře pak je i slot na microSD kartu do velikosti 2TB, a věřím tomu, že se vám bude, při dnešní velikosti her, hodit. Co pro někoho může být příjemné je, že pokud si jej připojíte například k velkému 34″ monitoru s USB-C dokem, můžete jej využít jako plnohodnotný a poměrně výkonný počítač. Tím tedy získáte více zařízení najednou. Dodám, že je zde rychlá WiFi 6E 802.11AX, takže pokud máte adekvátní router a linku bude vše krásně rychlé.

Výkon a výdrž na baterii

Tak a jsme u výkonu. Celkově se dá říci, že zde máme hodně výkonný CPU (například o cca 20% výkonnější než stará i7 7700K), ale relativně průměrnou (k laptopovým poměrům) GPU. Musíme si ale uvědomit, jak veliké zařízení to je a že není primárně určené k plynulé hře nejnovějších áčkových titulů. Což tedy neznamená, že si je nepustíte, ale spíš, že budete slevovat z rozlišení a detailů. Z celku my vyšlo nejlepší nechávat u novějších her rozlišení poloviční, 800p a detaily na medium. Chlazení je hlučné opravdu jen v největším zatížení, ale pořád je méně hlasité než u herních laptopů. Dle ukazatelů FPS, teplot a procent vytížení, které si můžete nechat zobrazit a aktivují se v aplikaci Legionu, také vypozorujete, že je GPU při hraní vždy na maximu, ale CPU jede tak na 20-30 procentech celku. Osobně si opravdu myslím, že je CPU k GPU dost naddimenzovaný a kdyby se jeho frekvence snížili, byla by výdrž a hlučnost o dost lepší. Tabulku s výsledky naleznete níže.

Výkon jinak můžete lehce zvýšit tím, že nastavíte větší paměť pro GPU v Biosu, jak sem uvedl na začátku (místo 3GB jsou pak 4, nebo 8GB), nebo tím že v nastavení nevyberete jen Performance, ale Custom, kde si sami můžete nastavit TDP, jaké chcete (max 30W), v tomto režimu již jde ale chlazení na maximum, a i spotřeba je již vysoká. Nechával jsem tedy výkon na performance a GPU paměť většinou na 4GB.

Co se týče výdrže na baterii, která má kapacitu 49.2Wh, tak se dostanete dle titulu někde kolem hodiny a půl hraní. U prohlížení webů a koukání na YouTube zas kolem 4h. Upřímně jsem čekal trochu lepší výdrž, ale dostačující to bude pro většinu uživatelů. Navíc mám předprodukční kousek a po nějakých updatech a s finální verzi se to může zlepšovat.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky