Na ThinkPad X1 Fold 16 se můžeme těšit již v prosinci

29. 11. 2023 | 0

Již nějaký pátek uběhl od doby, kdy se světu představil ThinkPad X1 Fold 16. Notebook, který díky své ohebné konstrukci vybočuje nejen z modelové palety Lenova. Co však výrobce nehodlá měnit, je důraz na spolehlivost. Právě proto tento kousek přichází až nyní. Od samotného představení totiž probíhalo rozsáhlé uživatelské testování, aby bylo možné celé zařízení patřičně vyladit.

 

 

Jako správný ThinkPad totiž musí X1 Fold 16 splňovat náročné standardy MIL-Spec 810H. Lenovo tak provedlo úpravy konstrukce, kdy došlo k vylepšení odvodu tepla, anebo zlepšení odolnosti látkového potahu. Pro snadnější opravitelnost byla barva některých vnitřních částí změněna pro případnou jednodušší orientaci servisního technika v útrobách přístroje. Změn se ale dočkaly i funkce. Tak třeba zmiňme vylepšené přepínání režimů nebo funkčnost TrackPointu. Druhé jmenované možná může někomu připadat jako detail, ale pro ThinkPad jde o dost podstatnou záležitost. Jak každý uživatel thinkpadů ví, pořádný TrackPoint je věc silně návyková. Úprav se dočkala i kamerka, která nyní poskytne lepší poměr stran ve všech běžné používaných komunikačních platformách. Funkce Computer Vision umožňuje s pomocí Visual Sensing Controller od Intelu a za podpory AI automatické rozpoznání vaší přítomnosti. V případě, že od notebooku odejdete, automaticky dojde k uzamčení. Stejně tak se díky provedeným úpravám zvýší i výdrž baterie o kapacitě až 64 Wh. Ta by měla dosahovat až 11 hodin.

 

 

Celková výbava ThinkPadu X1 Fold 16 zůstala špičková. HDR OLED displej o úhlopříčce 16,3″ nabídne rozlišení 2560×2024 pixelů. Nebudete muset oželet ani výkon. Ve vrcholné verzi je totiž procesorem 12. generace Intel Core i7 s vPro v doprovodu Intel Iris X. K tomu můžete mít až 32 GB RAM typu LPDDR5 a takový 1 TB PCIe Gen 4 úložiště vás také určitě nikterak neomezí. Z hlediska konektivity zde máme WiFi 6E a k tomu volitelně 5G připojení. Hmotnost bude nejen na takovéto zařízení startovat na velice příjemných 1,28 kg. Za zmínku stojí i samotné prodejní balení. To totiž v souladu s aktuálními trendy postrádá jakýkoli plast. Sestává se pouze z obalů na bázi vláken a papíru.

A teď cena. Jestli už tušíte, že nebude mírně řečeno patřit k nejnižším, nemýlíte se. ThinkPad X1 Fold 16 začíná v ČR na částce 122 190 Kč. Za své peníze však dostanete kus hardwaru, který stál notné investice do vývoje a patřičnou dobu testování. Za to přece ty peníze stojí, co myslíte?

 

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky