FY23-24 Q2 Earnings Storyhub-tile graphic

Lenovo za 2. čtvrtletí zůstalo lídrem trhu s PC a posiluje ve službách

17. 11. 2023 | 0

Lenovo je široký pojem. Většinou se uživateli vybaví ThinkPady, IdeaPady nebo třeba telefony Motorola. Doba ale dávno není jen o hardwaru. Celá skupina Lenovo Group se proto dlouhodobě soustředí také na nejrůznější komplexní řešení a služby. To odrážejí i zveřejněné výsledky za 2. čtvrtletí, na které se v tomto článku podíváme!

Začněme však přeci jen částí, přes kterou všichni známe Lenovo snad nejlépe. Je jí určitě skupina Intelligent Devices Group (IDG). Zodpovídá totiž za počítače, tablety, anebo smartphony. Není žádným tajemstvím, že celosvětový trh s PC opět klesl, což se projevilo ve snížení tržeb na 11,5 mld. USD. Pokles ale více než dobře vyvažuje jednak udržení pozice lídra trhu s PC, ale také provozní  marže 7,4  %. Pohybujeme se ve velmi konkurenčním oboru a stabilní provozní marže s takovou hodnotou je výbornou zprávou. Ještě lepší je, že se vyplácí strategie s mobilními telefony a posiluje pozice legendární Motoroly. Především díky ohebnému Razru se podařilo zvýšit prodeje v prémiovém segmentu. Lenovo očekává, že k budoucí konkurenceschopnosti významně přispěje uvedení nových zařízení s umělou inteligencí.

FY23-24 Earnings-Social Q2 Infographic vert ENG-1112x1536-1

Teď už ale ke skupině Solutions and Services (SSG). Ukázala se její silná průraznost, přičemž dokázala dosáhnout rekordních příjmů ve výši 1,9 mld. USD, a hlavně 20% provozní marže. Více než polovinu, konkrétně 56 % příjmů skupiny SSG aktuálně tvoří spravované služby v oblasti projektů a řešení. Je to o 3 % více oproti minulému čtvrtletí. Lenovo se hodně soustředí na Digital Workplaces Solutions, hybridní cloud a s tím spojená řešení, v neposlední řadě také na služby zaměřené na udržitelnost.

Skupině zabývající se řešeními pro infrastrukturu – Infrastructure Solutions Group (ISG) tržby klesly na 2 mld. USD. Tady se nutně musely projevit potíže v globální ekonomice, makroekonomické překážky nebo migrace platforem. Přesto se Lenovu podařilo dosáhnout 3. místa mezi největšími světovými poskytovateli úložišť. Stejně tak je věnována podpora růstu v oblasti superpočítačů – High Performance Computingu a Edge. Do budoucna skupina plánuje využít svou mimořádně širokou nabídku, kdy vlivem rozvoje hybridní umělé inteligence dojde k růstu a diverzifikaci celosvětového trhu s ICT infrastrukturou. Právě schopnost pokrýt téměř jakékoli požadavky klientů bude pro Lenovo v takovém momentě silnou konkurenční výhodou.

Zodpovědnost vůči planetě nebo udržitelný přístup k vývoji, výrobě a prodeji produktů a služeb jsou dnes klíčové. Společnost Lenovo jde proto příkladem a povedlo se jí získat celou řadu ocenění právě v udržitelnosti a ESG. Například dosáhla nejlepšího hodnocení v Hang Seng Corporate Sustainability Index 2023 v oblasti životního prostředí a sociálních aspektů. K ocenění se přidala také společnost Canalys udělením statusu šampiona ve svém žebříčku Global Sustainability Ecosystems Leadership. Důležitý je i další status šampiona. Tentokrát od Global Electronics Council spravujícího hlavní globální značku pro elektroniku a technologické produkty – EPEAT. Přes 400 produktů Lenova bylo registrováno na seznamu produktů EPEAT Climate+. Díky tomu je společnost šampionem EPEAT v oblasti ochrany klimatu. Lenovo se letos v září rovněž přidalo k iniciativě OSN – Global Compact Forward Faster. Cílem této iniciativy je urychlení činnosti soukromého sektoru a pomoci tak naplnění 17 cílů udržitelného rozvoje OSN a Agendy 2030.

Tržby Lenovo Group činily 14,4 mld. USD. Čistý zisk se vyšplhal na 273 mil. USD. V případě tržeb je to o 12 % vyšší hodnota ve srovnání s minulým kvartálem, u čistého zisku potom ve stejném srovnání o 43 % více. Rekordní ovšem byla marže hrubého zisku ve výši 17,5 %. Za zmínku stojí, že firma hodlá masivně investovat do rozvoje AI, konkrétně 1 mld. USD.

Předseda představenstva a CEO Lenovo Group, Yuanqing Yang, poukázal ve svém komentáři na jasné známky oživení technologického sektoru, i přes makroekonomické potíže. Zdůraznil zlepšení výkonnosti firmy ve 2 po sobě jdoucích čtvrtletích díky silné exekuci, provozní důslednosti a neustálým investicím do inovací. Vyjádřil proto optimismus co do trajektorie zotavení. Příležitost vidí v AI: „Díky nepřetržité exekuci naší strategie inteligentní transformace a dalšímu posilování našeho ekosystému a partnerství v oblasti AI, budeme nadále podporovat naše komplexní schopnosti v oblasti AI od kapesních systémů až po cloud, abychom každé firmě a každému jednotlivci umožnili využívat hybridní aplikace AI, což v konečném důsledku povede k udržitelnému růstu našeho podnikání.“

 

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky