Adaptive-Display-tent

Lenovo Tech World: ohebné displeje a AI v pojetí Motoroly

26. 10. 2023 | 0

Ve světě počítačů a mobilů se čím dál více setkáváme s ohebnými displeji na různé způsoby. A zcela určitě v nich vidí budoucnost i Motorola. Na Tech World 2023 totiž představila koncept smartphonu s ohebným displejem, který je pojatý trochu jinak než dosavadní skládací zařízení. Jde o mobil s ohebným Full HD+ pOLED displejem. Ten má v nesložené podobě velikost 6,9″. U současných „skládaček“ jsme zvyklí na rozložení do plné velikosti a složení do kompaktnější formy. Tady se možnosti trochu liší. Smartphone lze jednoduše omotat kolem ruky, anebo jej třeba využít jako stojánek v několika režimech, přičemž velikost displeje v takové formě činí příjemně kompaktních 4,6″. Podobný koncept jsme mohli na stejnojmenné akci vidět před několika lety. Současný však již nabývá mnohem reálnějších obrysů a nebude divu, pokud se třeba už relativně brzy ukáže v podobě komerčního zařízení. Inu, posuďte sami z videa níže.

 

AI, soukromí, personalizace. I to jsou pro Motorolu důležitá témata. Jako odpověď si tak připravila několik konceptů AI pro praxi. Prvním z nich je generativní AI běžící lokálně v zařízení a nikoli
v cloudu, což znamená větší důraz na soukromí. Můžete si například jednoduše vyfotit oblečení, které máte právě na sobě a AI vám vytvoří sérii tapet, díky nimž se lépe sladíte se svým outfitem. Nemáte čas, anebo se vám prostě nechce číst dlouhé zprávy, maily či texty? Tohle má řešit AI Text Summarization. Jak už název napovídá, jednoduše všechny informace shrne do stručné formy.
Jestli často sdílíte třeba screeny vláken ze sociálních sítí jako třeba X, může se hodit funkce, prostřednictvím které dojde k automatickému rozmazání profilových fotek a jmen ostatních uživatelů ve vláknech.

Dalším konceptem je MotoAI – osobní asistent, kterého Lenovo vyvíjí jak pro PC, tak pro mobily. I zde platí lokální běh v daném zařízení a bere větší ohled na ochranu osobních údajů. MotoAI se průběžně učí a zlepšuje. V praxi se dovede lépe přizpůsobit hlasu svého majitele, navrhovat texty zpráv, plánovat úkoly, anebo odpovídat na otázky. Na základě preferencí uživatele má být postupně osobnější a dynamičtější.

Umělou inteligenci hodlá Motorola využít i ke zlepšení skenování prostřednictvím mobilních telefonů. Současné motoroly mají ve fotoaparátu integrovaný Mobile Doc Scan. Ve své nové verzi 2.0 si klade za cíl co možná nejvíce zredukovat nejrůznější nedokonalosti, zvrásnění nebo stíny. Tohle bude hodit například u zmačkaných účtenek nebo hodně zmuchlaných dokumentů.

 

 

 

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky