lenovo-earnings

Lenovo reportuje výsledky za 3. čtvrtletí 2022/2023

22. 2. 2023 | 0

Společnost Lenovo ohlásila své čtvrtletní výsledky. I přes všeobecné propady na trzích s PC a mobilními telefony to nevypadá vůbec špatně. Pojďme si krátce přiblížit, jak se výrobci v těchto turbulentních časech vede.

Lenovo pravděpodobně většina lidí zná jako největšího výrobce počítačů. Někdo si ještě nejspíš vzpomene na stejnojmenné mobilní telefony, které však postupem času nahradily smartphony Motorola. Tu Lenovo odkoupilo od Googlu. Počítače nebo právě mobilní telefony jsou zahrnuty ve skupině Intelligent Devices Group (IDG). Tato část zvýšila své tržby meziročně o 23 % na 1,8 mld. USD. Tady je za mě jedna velmi potěšující zpráva – část MBG, která zodpovídá za mobilní telefony, je již 11. kvartál v řadě zisková. Ve světě mobilních telefonů je obecně těžké dosáhnout byť minimálního zisku, což se ale v tomto případě daří. Samozřejmě se ani Lenovu nevyhnul pokles na trhu s počítači. Zachovává si však vysokou 7,3% ziskovost a celkově pozici lídra na trhu s 23,1% podílem. Nutno dodat, že společnost očekává opětovný meziroční růst ve druhé polovině roku a poptávka má být dokonce vyšší, než v období před covidem.

FY22-23 Earnings-Infographic-BGs vert ENG Q3

Neméně důležitou součástí podnikání jsou nejrůznější infrastrukturní řešení, servery, a také superpočítače. To v sobě zahrnuje skupina Infrastructure Solutions Group. I té se povedlo meziročně zvýšit tržby, konkrétně meziročně o 48 % na 2,9 mld. USD.

Celkové tržby Lenovo Group se včetně všech divizí vyšplhaly na solidních (vzhledem k makroekonomickému vývoji) 15,3 mld. USD. Čistý zisk potom dosáhl 437 milionů USD. Zároveň společnost zdůrazňuje, že 41 % zisku pochází z oblastí mimo PC business. To je další důležitá zpráva, protože se ukazuje, že na rozdíl od některých jiných výrobců je Lenovo méně závislé na poptávce čistě po počítačích.

CEO Yuanqing Yang mimo jiné k výsledkům uvedl: „Zůstávám přesvědčen, že naše jasná strategie, provozní odolnost, zdravá likvidita a pokračující investice do inovací nám zajistí dlouhodobě udržitelný růst a vyšší ziskovost.“ Zároveň podotkl, že se vyplácí transformační strategie v čele se službami a připomněl solidní ziskovost, i přes velmi složité podmínky.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky