20230115 115826

Lenovo ThinkPad L13 Yoga Gen 3 (recenze)

23. 1. 2023 | 0

Lenovo ThinkPad L13 Yoga Gen 3 představuje již třetí iteraci poměrně oblíbeného a na poměry thinkpadů yoga relativně dostupného konvertibilního business notebooku. Pokud nejste fanoušci Yogy, anebo ohebnou konstrukci zkrátka nevyužijete, je zde také čistokrevný ThinkPad L13 Gen 3, což je až na zmíněnou konvertibilní konstrukci téměř stejný notebook. Zařazení do řady L nám napovídá, že se možná najdou nějaké ty kompromisy oproti vyšším řadám T a X. Jak to tedy je a dostojí ThinkPad L13 Yoga Gen 3 své pověsti? Pojďme se na to podívat!

20230115 115652

Testovaná konfigurace

  • Procesor: AMD Ryzen 7 5825U, 2.0/4.5GHz, 16 vláken, 16MB L3 cache
  • RAM: 16 GB DDR4
  • GPU: AMD Radeon Graphics 1 GB
  • Displej: 13,3″, Full HD (1920 x 1080),16:9, IPS, lesklý, 300 nitů, dotykový
    + možnost použití dotykového pera
  • SSD: 512 GB
  • Bezdrátová konektivita: WiFi 6E ax, Bluetooth 5.2
  • Webkamera: Full HD, IR senzor
  • Konektorová výbava: 2×USB 3.0/3.1/3.2 Gen 1, 2× USB-C 3.1/3.2 Gen 2, HDMI, audio jack, zámek Kensington, čtečka Nano-SIM karet
  • Rozměry: 305 mm × 17.1 mm × 218 mm
  • Hmotnost: 1,31 kg

Konstrukční zpracování a konektorová výbava

Thinkpady řady L oproti svým sourozencům z řad T a X většinou nejsou konstruovány z natolik extravagantních materiálů, jako třeba uhlíková vlákna. To ale neznamená, že by Lenovo konstrukci nějak “odfláklo”. Máme zde hliníkové víko a kovovou základnu. Spodní díl je potom plastový. Konstrukce je vyztužena skelnými vlákny. Pokud však notebook vezmete za roh základny, má tendenci se trochu prohnout. Patrně je to dáno plastovým dílem vespod, což se vyskytovalo již u první generace. Beru to ale spíše jako vlastnost než něco, co by bylo na závadu. Zařízení samozřejmě prošlo náročnými testy a splňuje certifikaci MIL-STD 810H. Dodejme, že dotykový displej je překryt lesklým tvrzeným sklem. Oproti základně jsem v případě víka displeje nepozoroval prakticky žádnou vůli a tlak se nijak neprojevoval ani na samotném displeji. Dalším důležitým prvkem jsou u konvertiblu panty. Ty jsou u thinkpadu jak jinak než kovové, robustní, ale působí poněkud decentněji oproti minulým generacím, kde byly opravdu hodně výrazné. Víko díky nim jednou rukou neotevřete, displej ale drží naprosto přesně v jakékoliv poloze. Zároveň právě robustní panty mohou být další příčinou výše zmíněného mírného prohýbání základny.

Po stránce designu zde nemáme nic úplně výjimečného – notebook je designově čistý, ozvláštněný pouze nápisy “ThinkPad” na horní straně víka a pravém rohu základny. Nechybí typicky svítící červená tečka nad logem.

Konektorová výbava je poměrně bohatá. Máme tu 2×USB 3.0/3.1/3.2 Gen 1, 2× USB-C 3.1/3.2 Gen 2, HDMI, audio jack. Přes USB-C je podporováno také dokování. Zaujme také zdířka s ukrytým stylusem. Ten se v ní zároveň i nabíjí. Nejsem sice zrovna malíř nebo designér, na poznámky je to ale skvělý pomocník. 

S hmotností 1,31 kg je L13 Yoga Gen 3 optimálně a příjemně lehká. Zároveň cítíte, že nejde o žádný “plasťák” a v rukou držíte poctivé zařízení. 

Displej

Thinkpady se v minulosti často nevyznačovaly zrovna zázračnými panely. Na druhé straně ale nehrozilo, že by s TN technologií mohl někdo ze strany sledovat, co děláte. To se u firemních notebooků hodí, ale doba jde vpřed, a tak v nových thinkpadech nalézáme čím dál více IPS panely. Nejinak je tomu i zde, kde si o to konstrukce přímo říká. Máme tu opravdu povedený 13,3″ Full HD IPS displej ve formátu 16:10. Podání barev je skvělé (na poměry IPS, přeci jen OLED to není), to samé platí pro pozorovací úhly. Na dotyk reaguje naprosto příkladně, což platí i v případě stylusu. Ten sice není tak přesný a propracovaný, jako to známe ze zařízení zaměřených na grafickou práci, ale od toho tu L13 Yoga ani není. Díky konvertibilní konstrukci navíc můžete notebook otočit až o 360 stupňů a používat ho ve více režimech. Osobně se mi dříve moc líbila vychytávka v řadě X1 Yoga, kdy otočením displeje zajela klávesnice do konstrukce zařízení, takže se nemačkala. To tady bohužel nemáme. Klávesnice se samozřejmě po otočení vypne. Na druhou stranu je bez této konstrukce klávesnice případně snadněji opravitelná.

Nad displejem ještě najdeme Full HD webkameru doplněnou o IR senzor. Překrýt ji navíc můžete vestavěnou krytkou ThinkShutter, což se rozhodně hodí. Na běžné konferenční hovory je kamerka více než dostatečná. Rámečky kolem displeje jsou za mě tak akorát. Nejsou extrémně tenké, zároveň si zde ale konvertibilní konstrukce nevybrala svou daň v podobě příliš tlustých rámečků kvůli komfortnímu držení. Displeji tedy nemohu vůbec nic vytknout.

Klávesnice a touchpad

U thinkpadů byla klávesnice vždy velkou devizou a nejinak je tomu i tady. Asi nemá úplně smysl rozepisovat se o vzhledu. Máme tu typickou ThinkPad klávesnici s ergonomickými klávesami a TrackPointem uprostřed. Ten je takovým poznávacím znamením thinkpadů a Lenovo se nechalo před časem slyšet, že jej neodstraní po celou dobu existence řady ThinkPad. To je za mě skvělá zpráva. Postupem času jsem se totiž přistihoval, že jej používám čím dál více. Klávesnice jako taková má absolutně tichý, přesný chod a je radost na ní psát. Dále se dostáváme k touchpadu. Na třináctipalcový notebook je poměrně prostorný, nabídne plastový, avšak velmi příjemný povrch. Nad ním nechybí tři mechanická tlačítka TrackPointu, jak jsme u thinkpadů zvyklí. Lenovo udělalo v roce 2014 menší experiment, kdy tato tlačítka odstranilo, a následně po vlně nevole opět vrátilo. Já jen doufám, že s námi mechanická tlačítka ještě nějaký pátek vydrží. Je to opravdu návyková záležitost.

Klávesnice nabídne dvě úrovně podsvícení a v aplikaci Lenovo Commercial Vantage je vám k dispozici spousta možností přizpůsobení klávesových zkratek. To se rozhodně hodí u kláves Fn a Ctrl, které jsem si s radostí okamžitě prohodil. V kombinaci s povedeným displejem je na ThinkPadu L13 Yoga Gen 3 psaní jedna radost.

Zmiňme také čtečku otisků prstů. Ta se nám zde ukryla do zapínacího tlačítka nad klávesnicí. Funguje naprosto bleskurychle. Jen pozor, ať tlačítko při přihlašování omylem nezmáčknete a notebook si tak nevypnete. Na můj vkus má totiž poměrně slabý odpor. Po chvíli si ale zvyknete.

Zvuk

Co se týče zvuku, máme tu zespod základny dva stereo reproduktory. Je potřeba mít na paměti, že se jedná především o firemní stroj, a tak není zvuková stránka úplně prioritou. Když se na to dívám touto optikou, je sice zvuk trochu plechový a chybí basy, ale není to žádná tragédie a už vůbec ne něco, co bych u notebooku určeného především pro práci řešil. Při poslechu hudby či sledování filmu každopádně neuškodí sluchátka nebo externí reproduktory.

Výkon, výdrž

ThinkPad L13 Yoga Gen 3 vás v testované konfiguraci rozhodně nebude brzdit při jakékoliv práci. Na procesoru AMD Ryzen 7 5825U v kombinaci se 16 GB RAM nám tu běží Windows 11 ve verzi Pro. Asi netřeba zmiňovat, že se nesetkáte se sebemenším zaváháním systému, anebo naprosté většiny aplikací. Bohužel zde máme pouze integrovanou grafiku AMD Radeon, což dost sráží výkon, pokud jde o hry. Na nižší detaily si zahrajete, ale herní stroj to prostě není, a to je vzhledem k zaměření naprosto v pořádku. Co mě zaujalo v ne tak docela pozitivním smyslu, byl téměř neustálý ševel větráčku na zadní straně přístroje. Nevím, jestli šlo pouze o záležitost mnou testovaného kusu (vzhledem k demo verzi je to dost dobře možné), nicméně toto by mohl výrobce případně pořešit. Co na druhou stranu kvituji, je, že i při vyšší zátěži ve Fortnite nebo výkonnostních testech se otáčky nijak dramaticky nezvýšily a notebook zůstával až na vlažnou část v horní části klávesnice chladný. Odvod tepla je tedy vyřešen velmi dobře, jen ten větráček zkrátka ševelí trochu zbytečně. Neruší, ale přeci jen nevidím důvod, proč by měl i v minimální zátěži běžet. Na výsledky benchmarku se můžete podívat níže. 

Úsporný, byť výkonný procesor v kombinaci s nijak zvláštní grafikou by se měl pozitivně projevit ve výdrži na baterii o kapacitě 46Wh. Toto jsem nicméně nemohl ověřit, neboť se v mém případě jednalo o demoverzi s nefunkční baterií. Zahraniční recenze uvádějí přibližnou výdrž okolo 8 až 9 hodin, což není moc daleko od výrobcem udávaných až 9,87 hodin.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky